
فهرست جداول
جدول1-1- درصد پروتئین گوشت و ضریب تبدیل خوراک در حیوانات مختلف
4
جدول1-2- مقایسه برخی از استانداردهای تولید جوجه گوشتی ایران با ترکیه و امریکا
5
جدول 2-1- نام شیمیایی ، فرمول شیمیایی و فرمول ساختمانی ال–کارنیتین
12
جدول 2-2- مقدار ال– کارنیتین موجود در مواد غذایی (میلیگرم در کیلوگرم)
14
جدول 2-3 – مقدار ال–کارنیتین موجود در شیر پستانداران
18
جدول 2- 4 – فرمهای مختلف کمبود ال–کارنیتین
24
جدول2-5- عناصر و نسبت آنها در ساختمان پروتئینها
36
جدول2-6- طبقهبندی پروتئینها
37
جدول 2-7- محدودیت اسیدآمینه خوراک در جیره طیور
40
جدول 2–8– مقدار لیزین جیره جوجهگوشتی و وابستگی ان با پروتئین و انرژی قابل متابولیسم خوراک
45
جدول 2 – 9– درصد لیزین چند ماده خوراکی
46
جدول2-10- متابولیسم لیپوپروتئینها
71
جدول 3-1 شرایط دمایی تأمین شده در کل دوره پرورش
75
جدول 3-2 برنامه واکسیناسیون
79
جدول3-4- جدول سطوح مختلف ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بهکار رفته در این پژوهش
80
جدول 3-5- تركيب دان مصرفي در دورههای آغازین، رشد و پایانی
81
جدول 3-6- مواد مغذی جیره پایه آزمایشی در دورههای آغازین، رشد و پایانی
82
جدول 3-7- ترکیب مولتیویتامین دوره آغازین ، رشد و پایانی (در هر کیلوگرم)
82
جدول 3-8- ميزان لیزین- متیونین اضافی در این پژوهش در دورههای آغازين، رشد و پایانی
83
جدول4-1- مقایسه میانگینهای پارامترهای خونی (± انحراف معیار میانگینها) و اشتباه معیار میانگینها تحت تأثیر سطوح مختلف ال-کارنیتین
93
جدول4-2- مقایسه میانگینهای پارامترهای خونی (± انحراف معیار میانگینها) و اشتباه معیار میانگینها تحت تأثیر سطوح لیزین- متیونین اضافی
94
جدول4-3- مقایسه میانگین های پارامترهای خونی(± انحراف معیار میانگینها) و اشتباه معیار میانگینها تحت تأثیر تیمارها
95
جدول4-5 – نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی گلوکز خون
96
جدول 4-6- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی اوریک اسید خون
99
جدول4-7 – نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی تری گلیسرید خون
102
جدول4-8 – نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی پروتئین خون
105
جدول4-9 – نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی آلبومین خون
108
جدول4-10- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی کلسترول خون
111
جدول4-11 – نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی LDL خون
114
جدول4-12 – نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر رویHDL خون
117
جدول4-13 – نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین ابر رویVLDL خون
120
جدول 4-14-مقایسه میانگین های جمعیت شماری از باکتریهای رودهکور(± انحراف معیار میانگینها) و اشتباه معیار میانگینها تحت تأثیر سطوح مختلف ال-کارنیتین
123
جدول4-15- مقایسه میانگین های جمعیت شماری از باکتریهای رودهکور(± انحراف معیار میانگینها) و اشتباه معیار میانگینها تحت تأثیر سطوح لیزین- متیونین اضافی
124
جدول4-16- مقایسه میانگین جمعیت شماری از باکتریهای رودهکور(± انحراف معیار میانگینها)
و اشتباه معیار میانگینها تحت تأثیر تیمارها
125
جدول4-17- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی جمعیت کل باکتریهای هوازی
126
جدول4-17- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی جمعیت باکتری تولیدکنندهاسیدلاکتیک
129
جدول 4-18- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی باکتری اشریشیاکلی
132
جدول4-19- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی کلیفرم
135
جدول4-20- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی لاکتوباسیل
138
جدول4-21- نتایج تجزیه واریانس اثر ال-کارنیتین و لیزین- متیونین بر روی انتروکوک
141
فهرست نمودارها
نمودار4-1- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی گلوکز خون
97
نمودار4-2- اثر سطوح اضافی لیزین- متیونین روی گلوکز خون
97
نمودار4-3- اثر تیمارها روی گلوکز خون
98
نمودار4-4- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی اوریک اسیدخون
100
نمودار4-5- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی اوریک اسید خون
100
نمودار4-6- اثر تیمارها روی اوریک اسیدخون
101
نمودار4-7- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی تریگلیسرید خون
103
نمودار4-8- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی تریگلیسرید خون
103
نمودار4-9- اثر تیمارها روی تریگلیسرید خون
104
نمودار4-10- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی پروتئین خون
106
نمودار4-11- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی پروتئین خون
106
نمودار4-12- اثر تیمارها روی پروتئین خون
107
نمودار4-13- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی آلبومین خون
109
نمودار4-14- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی آلبومین خون
109
نمودار4-15- اثر تیمارها روی آلبومین خون
110
نمودار4-16- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی کلسترول خون
112
نمودار4-17- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی کلسترول خون
112
نمودار4-18- اثر تیمارها روی کلسترول خون
113
نمودار4-19- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی LDL خون
115
نمودار4-20- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی LDL خون
115
نمودار4-21- اثر تیمارها روی LDL خون
116
نمودار4-22- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی HDL خون
118
نمودار4-23- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی HDLخون
118
نمودار4-24- اثر تیمارها روی HDLخون
119
نمودار4-25- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی VLDL خون
121
نمودار4-26- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی VLDL خون
121
نمودار4-27- اثر تیمارها روی VLDLخون
122
نمودار4-28- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی کل جمعیت باکتریهای هوازی
127
نمودار4-29- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی کل جمعیت باکتریهای هوازی
127
نمودار4-30- اثر تیمارها روی کل جمعیت باکتریهای هوازی
128
نمودار4-31- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی کل جمعیت باکتریهای تولیدکننده اسیدلاکتیک
130
نمودار4-32- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی کل جمعیت باکتریهای تولیدکننده اسیدلاکتیک
130
نمودار4-33- اثر تیمارها روی کل جمعیت باکتری های تولیدکننده اسیدلاکتیک
131
نمودار4-34- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی کل جمعیت باکتری اشریشیاکلی
133
نمودار4-35- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی کل جمعیت باکتری اشریشیاکلی
133
نمودار4-36- اثر تیمارها روی کل جمعیت باکتری اشریشیاکلی
134
نمودار4-37- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی جمعیت کلیفرمها
136
نمودار4-38- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی جمعیت کلیفرمها
136
نمودار4-38- اثر تیمارها روی جمعیت کلیفرمها
137
نمودار4-39- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی کل جمعیت باکتریهای لاکتوباسیل
139
نمودار4-40- اثر سطوح لیزین- متیونین اضافی روی جمعیت کل جمعیت باکتریهای لاکتوباسیل
139
نمودار4-41- اثر تیمارها روی جمعیت کل جمعیت باکتری های لاکتوباسیل
140
نمودار4-42- اثر سطوح مختلف ال-کارنیتین روی کل جمعیت انتروکوکها
142
نمودار4-43- اثر سطوح لیزین – متیونین اضافی روی کل جمعیت انتروکوکها
142
نمودار4-44- اثر تیمارها روی کل جمعیت انتروکوکها
143
فهرست شکلها
شكل 1-1- ساختمان مولكولي اسيدآمينه ليزين
8
شکل 1 – 2– فرم مولکولی اسيدآمينه متیونین
9
شکل 2-1- بیوسنتز ال-کارنیتین
20
شکل 2 – 2- متابولیسم ال–کارنیتین
22
شکل 2-3- اکسیداسیون دنباله های متیونین در پروتئینها به متیونین سولفوکسید و واکنش ترمیم پروتئین توسط متیونین سولفوکسید ردوکتاز
55
شکل 2-4- -Sآدنوزیل متیونین
57
شکل 2-5- نمای شماتیک متابولیسم متیونین
58
شکل3-1- عکس هوایی محل پژوهش
73
چکیده
موضوع پرورش طیور برای تأمین بخشی از نیازهای تغذیهای جامعه، جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده و جامعه کنونی به درستی این جایگاه را مناسب تشخیص داده و هر روز رو به گسترش است. لذا تلاش هر چه بیشتر در بهبود کمیت و به ویژه درکیفیت این محصول استراتژیک از اهمیت خاصی برخوردار است. این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف ال-کارنیتین و سطوح لیزین- متیونین اضافی بر روی میکروفلورای روده و پارامترهایخونی جوجههایگوشتینَر سویه راس 308 صورت گرفت.
این آزمایش به فُرم فاکتوریل در قالب طرح کاملا ً تصادفی با دو فاکتور و سه سطح برای هر فاکتور انجام شد. هر ترکیب از سطوح مختلف دو فاکتور به صورت نُه تیمار آزمایشی و سه تکرار و هر تکرار شامل 10 قطعه جوجهگوشتی نَر سویه راس 308 طی سه دوره آغازین (21-0 روزگی)، رشد (35-22 روزگی) و پایانی (42-35 روزگی) بود. سطوح مختلف ال-کارنیتین شامل: سطح 0 (میلیگرم/کیلوگرم)، سطح 75 (میلیگرم/کیلوگرم) و سطح150 (میلیگرم/کیلوگرم) و سطوح لیزین- متیونین بیش از توصیه NRC شامل: سطح 0 درصد، سطح 15 درصد و سطح 30 درصد انتخاب گردید.
در سن 42 روزگی از هر تکرار یک پرنده انتخاب شد و خونگیری از سیاهرگ بال آن برای آزمایشات پارامترهای خونی صورت گرفت. پس از خونگیری در پایان دوره دوباره از هر تکرار یک جوجه انتخاب شده و ذبح گردید و رودهکور آنها جدا شد و برای تعیین فلور میکروبی مورد سنجش قرارگرفت.
نتایج این پژوهش در مورد پارامترهای خونی نشان داد که استفاده از سطوح مختلف ال-کارنیتین باعث بروز تفاوت معنیدار در اوریک اسید،کلسترول و LDL خون بین گروههای آزمایشی شد ( P0/05). اثر متقابل استفاده از سطوح ال-کارنیتین و لیزین- متیونین باعث بروز تفاوت معنیدار در اوریک اسید، کلسترول، LDL و HDL خون شد (P0/05).
نتایج در مورد میکروفلورای روده نشان داد که استفاده از سطوح ال-کارنیتین باعث بروز تفاوت معنیدار در جمعیت کل باکتریهای هوازی، باکتریهای تولیدکننده اسیدلاکتیک، باکتری اِشریشیاکُلی، کُلیفرمها و لاکتوباسیلهاگردید(P0/05). همچنین استفاده از سطوح لیزین- متیونین اضافی باعث تفاوت معنیدار در جمعیت کل باکتریهای هوازی و کلیفرمها شد (P0/05). در نهایت نتایج اثر متقابل استفاده از سطوح ال-کارنیتین و لیزین- متیونین باعث تفاوت معنیدار درجمعیت کل باکتریهای هوازی، باکتریهای تولیدکننده اسیدلاکتیک، اشریشیاکلی، کلیفرمها و لاکتوباسیلها شد (P0/05). در بقیه پارامترها در همه سطوح اختلاف معنیداری مشاهده نگردید.
واژههای کلیدی: ال-کارنیتین، لیزین- متیونین، جوجهگوشتی، پارامترهای خونی، میکروفلورای روده
فصل اول:
مقدمه
فصل اول: مقدمه
1-1- نگاه تاریخی به ضرورت دامپروری در طول تکاملبشر
بشردر طول حیات تکاملی در اهلیکردن حیوانات به منظور تأمین نیازهای خود اعم از خوراک و پوشاک مسیرهای متفاوتی را طی نمود که این تفاوت را میتوان در شیوههای تولید و مناسبات اجتماعی زمان خود بررسی نمود. مطابق قوانین طبیعی و اتودینامیسم جامعه و در یک روند تِز و آنتیتِز که منجر به فرماسیونهایاجتماعی و اقتصادی شد به عنوان سنتِز بروز نمود و لذا بشر در هر دوره مطابق با ابزار و تکنولوژی زمان خود به اهلیکردن و پرورش حیوانات تلاش نمود. امروزه در راستای همان روند با استفاده از تکنولوژی برتر در جهت بهبود کیفیت و کمیت برای پاسخگویی به رشد و افزایش جمعیت کوشش مینماید.
وظیفه تاریخی نسلکنونی است که در این مقطع از تاریخ با استفاده از تجارب گذشته و تکنولوژی روز، نقش خود را در بهبود کیفیت و کمیت ایفا نماید. بیشک در این روند موضوع
