
میکنند و هم براي شرکتهایی که وجه نقد کمتر از حد بهینه نگهداري میکنند، شروع به کاهش میکند (رابطه معکوس دارد).
تاریخ
محقق
متغیرها و نحوه اندازهگیری
مدل
نتایج
2009
چانگ
متغیرهاي کلان اقتصادي (نرخ بهره، بازده سود تقسیمی و صرف نکول) تغییرات بازده سهام (شامل میانگین شرطی، واریانس و احتمالات موقت)
مدل رگرسيوني خطی
آنها دریافتند که نرخ بهره و بازده سود تقسیمی به نظر میرسد نقش مهمی را در پیشبینی واریانس شرطی ایفا کنند و عملکرد بیرون از نمونه تا اندازه زیادي درزمانی که اثرات این دو متغیر بر نوسان پذیري نادیده گرفته میشود، کاهش مییابد. بهعلاوه، این سه متغیر کلان هیچگونه نقشی را در پیشبینی احتمالات موقت بازي نمیکنند.
2009
گادفرد و همکاران
ساختار سرمایه:نسبت کل بدهی بر کل دارایی
راهبری شرکتی:
درصد مالكیت سهامداران نهادی 🙁 سرمایهگذاران نهادی مانند بیمه ها، بانک ها، شرکتهای سرمایه گذاری،صندوق های بازنشستگی، بنیاد ها و …)
درصد مالكیت سهامداران عمده ( مالکیت 5 درصد و به بالا)
درصد مالكیت هیئت مدیره (درصد سهام در اختیار اعضای هیئت مدیره )
رگرسیون خطی
نتیجه پژوهش آنها نشان داد که مدیرانی که درصدی از سهام شرکت را در اختیاردارند، به دلیل ایجاد مزیت مالیاتی، نحوهی تأمین مالی از طریق بدهیهای بلندمدت را انتخاب میکنند تا از طریق انتشار سهام.
2010
لاری
ساختار سرمایه:نسبت کل بدهی بر کل دارایی
ساختار مالکیت
مالکیت نهادی: درصد سهام نگهداری شده توسط شرکتهای دولتی وعمومی ازکل سهام سرمایه
دادههای تابلویی و رگرسیون چند متغیره
. نتیجه این بررسی حاکی از استفاده کمتر از تأمین مالی از طریق بدهی در شرکتهایی است که مکانیسمهای نظام راهبری آنها در سطح بالایی اجرا میشود.
تاریخ
محقق
متغیرها و نحوه اندازهگیری
مدل
نتایج
2013
پارکو همکاران
ساختار سرمایه:نسبت کل بدهی بر کل دارایی
برای محاسبه جریان وجوه نقد آزاد (FCF) از الگوی اندازهگیری لهن و پولسن41 که توسط گیول و تسو42 نیز به کار رفته، استفاده میشود. این مدل به شرح زیر است:
که در این مدل داریم:
: جریان وجوه نقد آزاد.
: سود عملیاتی قبل از هزینه استهلاک.
: مالیات بر درآمد کل پرداختی.
: هزینههای مالی (بهره) پرداختی.
: سود سهام ممتاز پرداختی.
: سود سهام عادی پرداختی.
: Ta کل دارایی ها
عملکرد]بازده حقوق صاحبان سهام
رگرسیون خطی
نتایج تحقق آنان حاکی از آن بود که نسبت بدهی بالا راهی مناسب برای کاهش جریان نقدی آزاد و درنتیجه افزایش بهرهوری و عملکرد شرکت میباشد.
تاریخ
محقق
متغیرها و نحوه اندازهگیری
مدل
نتایج
2014
پانوس و همکاران
کارایی بازار سهام نشأتگرفته از عملکرد شرکت:در این پژوهش کارایی بازار سهام نشأتگرفته از عملکرد شرکت به صورت زیر محاسبه خواهد شد (کاگلایان و همکاران، 2013):
که در آن، منظور از :
: کارایی بازار سهام نشأتگرفته از عملکرد شرکت.
: ارزش افزوده شرکت.
: نرخ رشد قیمت سهام.
: نرخ رشد مخارج سرمایهای.
: نرخ رشد بازده سهام.
: بازده داراییها.
نوسان پذیری قیمتها به صورت زیر خواهد بود:
=
= نوسان پذیری بازده بازار سهام شرکت i در سال t
= قیمت سهام شرکت i در سال t.
= قیمت سهام شرکت i در سال t-1 میباشد.
سهام شرکتهای تازه تأسیس حدود 25 درصد پایینتر از قیمت به فروش میرسد و بازده داراییهای این نوع شرکت حدود 15 درصد پایینتر است. از دیگر نتایج این پژوهش حاکی از کارایی بازار و عدم رفتار تودهوار میباشد.
فصل سوم:
روش تحقیق
مقدمه
در این فصل ابتدا در مورد روش تحقیق بحث میشود، سپس با جامعه آماری، حجم نمونه و روش اندازهگیری و همچنین ابزار جمعآوری اطلاعات آشنا شده و درنهایت پس از تشریح متغیرهای تحقیق و شیوه سنجش آنها، در مورد روش تجزیه و تحلیل اطلاعات و نحوه آزمون فرضیات بحث میشود.
روش کلی تحقیق
روش تحقيق مورداستفاده در اين تحقيق از جهت هدف، روش گردآوری دادهها و استنتاج و نهایتاً طرح تحقيق بهصورت زير بوده است:
روش تحقيق از جهت هدف: با توجه به اینکه تحقیق حاضر با بهکارگیری مدلها، روشها و نظریههای موجود در راستای تبيين و حل مسائل مبتلابه یا بهبود وضعیت در قلمرو تحقيق انجامگرفته، از جهت هدف “کاربردی” است.
روش تحقيق از جهت روش استنتاج: با عنایت به اینکه از جامعه آماری (شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) نمونه تصادفي انتخاب شده است، روش استنتاج در بيان مشاهدات نمونهای، “توصيفي ” و در تعميم مشاهدات نمونهای به شرکتهای منتخب بورسي بهعنوان جامعه آماري “تحليلي یا استقرایی ” است.
روش تحقيق از جهت طرح تحقیق: نهایتاً با عنایت به اینکه دادههای اصلی تحقیق در کار میدانی بر مبنای عملکرد گذشته و دادههای تاریخی(Historical Data) مندرج در صورتهای مالی بهدستآمده است، طرح تحقیق ” پس رویدادی ” است.
جامعه آماری
جامعه آماری مربوط به این تحقیق شامل شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار بوده است که شرایط زیر را دارا باشند:
1) سهام شرکت از سال 88 تا 92 در بورس اوراق بهادار تهران معاملهشده باشد.
2) نماد معاملاتي شرکت به تابلوي غیررسمی منتقل نشده باشد.
3) نماد معاملاتی شركت فعال و براي حداقل یکبار در سال معاملهشده باشد.
4) سال مالی شرکت به پایان اسفندماه ختم شود و در دوره موردمطالعه تغییر سال مالی نداده باشد.
5) اطلاعات مالی شرکت در دوره موردمطالعه در دسترس باشد.
6) شرکت باید در گروه شرکتهای واسطهگری مالی نباشد.
جدول (3-1)، دادهها و اطلاعات موجود در بورس را طی سالهای 88 الی 92 نشان میدهد.
جدول (3-1): تعداد شرکتهاي منظور شده در جامعه آماری
شـــــــــــــــــرح
تعداد
تعداد
کل شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تا پایان سال 1392
–
523
شركتهاي حذف شده شامل:
تعداد شرکتهايی که جزء شرکتهای سرمایهگذاری و بانکها بودهاند
65
–
بهمنظور همگن بودن، تعداد شرکتهايي كه سال مالي آنها به 29/12 ختم نمیشود
133
–
تعداد شرکتهايي كه نماد معاملاتی آنها بیش از 4 ماه متوقف بوده است
153
–
تعداد شرکتهايي که اطلاعات آنها برای کل دوره تحقیق در دسترس نیست
22
–
مجموع شرکتهای حذفشده
373
(373)
تعداد شرکتهاي منظور شده در جامعه آماری
–
150
حجم نمونه و کفایت آن
شرکتهایي كه اطلاعات موردنیاز جهت محاسبه متغیرهای تحقیق را ارائه ننمودهاند، از جامعه مطالعاتی حذف و درنهایت 150 شرکت بهعنوان جامعه مطالعاتی تحقیق برای یک دوره 5 ساله انتخاب شدند. سپس با توجه به جدول مورگان، تعداد نمونه موردنظر 110 شرکت میباشد که با استفاده از روش تصادفی ساده، نمونه تحقیق را به دست آوردیم.بنابراین حجم نهایی نمونه 550 سال-شرکت بوده است که بهعنوان دادهها در آزمون فرضیهها استفادهشده است.
حجم نمونه موردنظر با استفاده از جدول مورگان بهدستآمده است. جدولی که به نام جدول مورگان معروف است يکي از پرکاربردترين روشها براي محاسبه حجم نمونه آماري است. جدول مورگان درواقع حاصل زحماتی است که Robert v. Krejcie و Daryle w. Morgan کشیدهاند و به ازای مقادیر مختلف از اندازههای جامعه با استفاده از فرمول کوکران نمونه را برآورد کردهاند.
روش نمونهگیری و دلیل انتخاب
به جهت عدم استفاده از متغيرهاي كنترلي در تحقيق، روش نمونهگیری در اين تحقيق، روش تصادفي ساده بوده است. بدين منظور جامعه آماري به شرح تعریفشده در بند 3-4 با اعداد 1 تا 150 کدگذاری شده و با استفاده از شبیهسازی كامپيوتري در اين بازه، 110 عدد انتخاب گرديد. در انتها بر اساس فهرست كدگذاري شرکتها، شرکتهای متناظر با كدهاي انتخاب شده بهعنوان نمونه تصادفي آماري انتخاب و دادههاي خام عملكردي در ارتباط با آنها گردآوري شد.
روش گردآوری دادهها
1) روش مطالعه کتابخانهای : از این روش برای تبیین مبانی نظری تحقیق و گردآوری پیشینه تحقیق استفاده میشود . در این راستا کتابها ، پایاننامهها ، و مقالههای فارسی و انگلیسی موردبررسی و استفاده قرارگرفته است .
2) روش مطالعه اسناد و مدارک : بهمنظور دستیابی به دادههای موردنیاز برای پردازش فرضیههای تحقیق ، از روش مطالعه اسناد و مدارک با توجه به اطلاعات ارائهشده شرکتها استفاده شده است . در این راستا ، صورتهای مالی و یادداشتهای توضیحی شرکتها مورداستفاده قرارگرفته است .
3) کاوش اینترنتی : برای تبیین بخشی از مبانی نظری تحقیق و گردآوری پیشینه تحقیق استفاده شده است .
ابزار گردآوری دادهها
الف) فیش : برای ثبت و ضبط مطالب بهدستآمده در بررسی اسناد و مدارک در مطالعات کتابخانهای که اعتبار و پایایی خود را در سطح بالایی حفظ میکند ، استفاده شده است.
ب) جدول : جهت تلخیص دادهها با استفاده از اطلاعات شرکتها و با توجه به اسناد و مدارک ارائهشده توسط آنها به سازمان بورس اوراق بهادار تهران از جداول تلخیص دادهها استفاده شده است .
پایایی و اعتبار ابزار تحقیق
الف ) پایایی ابزار تحقیق : پایایی یعنی تکرارپذیری نتایج اندازهگیری . یعنی اگر اندازهگیری تکرار شود همان نتایج قبلی به دست آید . بهطورکلی اگر مبدأ زمانی یک متغیر، تغییر کند و میانگین و واریانس و کوواریانس آن تغییری نکند، در آن صورت متغیر پایاست و در غیر این صورت متغیر، نا پایا خواهد بود. در پژوهش حاضر برای تشخیص پایایی از آزمون ADF فیشر استفاده شده است .
ب ) اعتبار ابزار تحقیق : برای تعیین اعتبار محتوایی ، در تحقیقات پس رویدادی از منابع یا مدارک ممیزی شده و نیز استفاده از منابع موازی که همدیگر را تائید کنند استفاده میشود ، که این کار دقت و اعتبار را بالا میبرد . در این تحقیق هم برای تعیین اعتبار به مطالعه و بررسی صورتهای مالی و یادداشتهای پیوست صورتهای مالی شرکتهای بورسی استناد شده است .
روشها و ابزار تجزیهوتحلیل دادهها
در این تحقیق جهت تجزیهوتحلیل دادهها به ترتیب از ابزار و روشهای زیر استفاده شده است:
1) روشهای آماری:
که در چهار دسته روشهای توصیفی، روشهای تحلیل پیشفرضها ، روشهای تعیین ارتباط بین متغیرها و نهایتاً روشهای تعمیمیافتهها از نمونه به جامعه آماری تقسیم میشوند.
الف) روشهای توصیفی :
که در این تحقیق از جدول توزیع فراوانی ، نمودار میلهای و هیستوگرام ، نمودار پراکندگی ، شاخصهای آماری میانگین ، انحراف معیار ، حداقل و حداکثر ، ضرایب چولگی و کشیدگی استاندارد برای توصیف نمونه آماری و توصیف دادهها استفاده شده است.
ب) روشهای تحلیل پیشفرضها :
ازآنجاکه به تبعیت از تحقیقات مشابه و مرتبط در این تحقیق نیز از رگرسیون خطی مرکب استفاده شده و در این تحلیل رگرسیونی از دادههای عملکردی سالهای (1388-1392) بهعنوان یک بازه زمانی 5 ساله و درنتیجه به روش دادههای تابلویی(DATA Panel ) استفاده شده است،پیشفرضهای این روش به شرح زیر ارزیابی شده است :
1) ارزیابی نرمال بودن توزیع متغیرها: از این روش برای ارزیابی نرمال بودن توزیع متغیرهای وابسته و مستقل تحقیق استفاده شده و آزمون مورداستفاده با آماره کولموگروف- اسمیرونوف بوده و در مواردی که فرض نرمال بودن برقرار نبوده از تبدیل لگاریتم مجذورات متغیر بهره گرفته شده است.
2) ارزیابی نرمال بودن توزیع باقیماندهها: در این راستا از مقایسه هیستوگرام توزیع خطاها با منحنی متناظر نرمال استاندارد استفاده شده است. تقریباً صفر بودن میانگین و یک بودن انحراف معیار توزیع خطاها حاکی از انطباق توزیع خطاها بر توزیع نرمال تلقی شده است.
3) آزمون ثبات واریانسها: در این زمینه از آزمون وایت با فرض صفر همسانی یا برابری واریانسها و نمودار پراکندگی استفاده شده است
4) استقلال خطی متغیرهای مستقل: بهمنظور ارزیابی استقلال خطی متغیرهای مستقل و به تعبیری برقراری فرض جمعپذیری از تحلیل همبستگی خطی پیرسون استفاده شده است که
