
نيروهاي پيشمرگه كرد و نيروهاي شبه نظامي سني و گارد ملي اهل تسنن تخصيص داد . در اين لايحه آمده است كه بايد براي نيروهاي پيشمرگه كرد و نيروهاي گارد ملي سني عراق يك كشور در نظر گرفته شود .اجراي اين طرح ، اجازه خواهد داد تا اين نيروهاي امنيتي به صورت مستقيم با دريافت كمكهاي آمريكا وارد عمل شوند .
اين طرح با مخالفت كامل دولت عراق مواجه شد و نخست وزير عراق حيدرالعبادي اعلام كرد كه تمام تلاش دولت براي از بين بردن گروه داعش با همكاري كشورهاي مخالف به كار گرفته خواهد شد ، در اين بيانيه آمده است كه دولت عراق با معيارهاي دوگانه اي از جانب طرفهاي خارجي مواجه است . زيرا دولت با تسليح كردن گروههاي عراقي بر اساس طرح هاي نظامي كه در پيش نويس طرح كميته روابط خارجي آمريكا آمده است مخالف مي باشد ، چرا كه اجراي اين طرح گامي است در تجزيه كشور عراق و منجر به شكاف هاي عميق تري در منطقه خواهد شد . علاوه بر موضع رسمي نخست وزير عراق ، هيئت علما و پارلمان عراق نيز مخالفت صريح و قاطع خود را با طرح كنگره آمريكا براي تقسيم و تجزيه عراق ، اعلام كردند ، طرحي كه جو بايدن معاون رئيس جمهور آمريكا در ژوئن 2013 مطرح و بر اساس آن خواستار برپايي اقليم شيعي ، سني و كردي در عراق شده بود و راهكار بحران عراق را تبديل آن به سه كشور ياد شده دانسته بود . (مركز پژوهش مجلس ، تير ماه 1393) .
7-3 ) دلايل تجزيه عراق به زعم آمريكا
دلايل متعددي بر علاقمندي به تجزيه عراق از سوي آمريكا وجود دارد كه مي توان آنها را در چهار قالب دسته بندي نمود :
1 – چون پيشنهاد دهندگان اين طرح عمدتا از حزب جمهوريخواه هستند ، مي توان رقابت هاي انتخاباتي دو حزب دمكرات و جمهورخواه را در آن دخيل دانست ، چرا كه در ماههاي اخير انتقادات بسيار زيادي بر سياست خارجي اوباما كه از حزب دمكرات مي باشد وارد كرده اند . آنها دولت دموكرات اوباما را متهم به ضعف در قبال داعش و كوتاه آمدن در جهت مقاصد ايران و سوريه مي دانند و اعتقاد دارند كه اوباما بايستي در سياست خارجي خود تهاجمي تر عمل نمايد . جمهوري خواهان با پيشنهاد اين طرح به دنبال نشان دادن قاطعيت خود در سياست خارجي آمريكا بودند و از اين طريق تلاش داشتن كه حزب دمكرات و اوباما را تحت فشار قرار دهند .
2 – حزب دمكرات و رئيس جمهور آمريكا اوباما نيز تا كنون نسبت به اين طرح واكنش نشان نداده است و بهمين دليل شائبه همراهي دولت فعلي آمريكا با اين طرح بيشتر شده است و در يك نگاه كلي مي توان دريافت كه آمريكايي ها از تجزيه كشورهاي قدرتمند مسلمان ، كه در جهت تامين منافع ملي آنها و امنيت اسرائيل و همچنين امنيت انرژي است بهره مند مي گردند و اين ريشه در طرح كلي و رويكرد جامع آمريكا براي تجزيه و تضعيف كشور عراق است .
3 – بي شك يكي از دلايل مطرح كردن چنين طرح تجزيه طلبانه و تفرقه انگيز ، مهار نفوذ ايران و گروه هاي وابسته به مقاومت در عراق مي باشد ، آمريكا به درستي مي داند كه شكست نهايي داعش كه خيلي دور از انتظار نمي باشد باعث تقويت دولت عراق و گروه هاي مقاومت و كسب محبوبيت و مشروعيت بيشتر و ايجاد ثبات خواهد شد و در نتيجه تجزيه اين كشور را در آينده بسيار مشكل خواهد كرد . به همين دليل در اين مقطع زماني آمريكا به دنبال زمينه سازي ديگري براي عراق خواهد بود .
نقشه شماره دو وضعيت طراحي شده براي كشورهاي اسلامي و عرب خاورميانه و طرح تجزيه آنها
4– برخي از ناظرين تحولات اخير عراق بر اين باورند كه آمريكايي ها با اين طرح بدنبال نوعي اختلاف اندازي بين گروههاي شيعه و سني و كردها با يكديگر هستند و شروع و ادامه اين اختلاف ها از يك طرف تجزيه عراق را كليد خواهد زد و از سوي ديگر داعش را تقويت مي نمايد . تقويت داعش يك فايده راهبردي منطقه اي براي آمريكا دارد و آن اينكه دولت عراق و محور مقاومت را مشغول داعش مي كند و ار هدف اصلي آنها يعني مبارزه با صهيونيسم و رژيم اشغالگر قدس دور نگه مي دارد و دولتهاي اسلامي را از رسيدن به وحدت و هدف گذاري راهبردي و استراتژيك در منطقه باز مي دارد .(سايت خبري جهان نيوز، 14 ارديبهشت 1394)
8-3 ) راهبردهاي آمريكا در قبال گروه تروريستي داعش
1-8-3 ) استراتژي دولت اوباما در قبال داعش
استراتژي نيلوفر آبي در مجموع نتوانست در مبارزه با داعش كار ساز باشد . با توجه به هزينه اندك سه ميليارد دلاري كه صرف مبارزه با داعش شده (عليرغم تبليغات گسترده) ، آمريكايي ها در مبارزه با اين گروه تروريستي به نوعي جدي نبوده اند و وظيفه جنگيدن را به نيروهاي محلي واگذار كرده اند . اين استراتژي مي تواند منجر به تضعيف ارتش عراق و حتي افزايش جنگ داخلي شود و نتيجتا” مشخص نمايد كه اولويت اصلي آمريكا مبارزه با داعش نيست و هيچگاه جزو اولويت هاي اصلي سياست خارجي آمريكا نبوده است .
شكل گيري جريان و گروه تكفيري و تروريستي داعش در منطقه خاورميانه ، هم از نظرايدئولوژيكي و هم از نظر ژئوپليتكي ، تهديداتي را متوجه امنيت و منافع ملي كشورهاي منطقه و جهان اسلام كرده است . فروريختن 13000 بمب توسط هواپيماهاي آمريكايي و متحدانش در عراق و سوريه براي نابودي داعش و هزينه 91/2 ميليارد دلاري آن تا 18 ژوئن سال 2015 و اتخاذ ائتلاف بين المللي در اين زمينه موفق نبوده است . با توجه به اينكه استراتژي نبرد هوايي بر عيله داعش تا كنون توفيقي نداشته و عدم دريافت اسلحه و تسليحات دولت عراق از ايران و روسيه نيز بدليل اعمال تحريمهاي بين المللي بر عليه اين دو كشور ، مبارزه با داعش را ناكام گذاشته است و آمريكا را به اتخاذ استراتژي نيلوفر آبي واردار كرده است .
استراتژي آمريكا در قبال داعش بنابه اظهار اوباما در نشست مشترك با رهبران كنگره در 11 سپتامبر 2014 شامل سه مرحله مي باشد :
1. حملات هوايي عليه مواضع داعش و شمال غرب عراق كه در حمايت از اقوام و اقليت هاي ديني اين كشور و نيروها و تسليحات نظامي ، دبپلماتها و نيروهاي مستقر در عراق خواهد بود ، كه اين عمليات از آگوست 2014 شروع شده است
2. تشديد تلاش ها براي آموزش ، مشاوره و تجهيز نيروهاي مسلح عراق ، پيشمرگه هاي كرد و قبايل سني اين كشور ، پس از تشكيل دولت فراگير در عراق
3. نابودي پناه گاهها و مقر هاي عملياتي داعش در خاك سوريه كه ممكن است حتي تا پيش از پايان دوره رياست جمهوري اوباما به پايان نرسد كه در واقع سخت ترين و جنجالي ترين مرحله عمليات عليه داعش است .
لئون پانتا (Leon Panetta) وزير اسبق دفاع آمريكا كه زماني رئيس سازمان سيا نيز بوده است ادعا كرده كه جنگ با داعش دامنه اي سي ساله خواهد داشت و ميتواند به كشورهاي ديگر ليبي ، نيجريه ، سومالي ، يمن و … نيز كشده شود .
2-8-3 ) استراتژي نيلوفر آبي و راهبردهاي آمريكا در مبارزه با داعش
دولت آمريكا در 11 ژوئن 2015 (بيست و يكم خرداد سال 94) از اعزام 450 مستشار نظامي آمريكايي به عراق براي استقرار در پايگاه جديدي كه در استان الانبار مستقر خواهند شد ، خبر داد . وزارت دفاع آمريكا در بيانيه اي در 12 ژوئن2015 اعلام كرد كه براي گسترش پايگاههاي آمريكا در كشور عراق و احتمالا هموار كردن راه براي بكارگيري نيروهاي آمريكايي بيشتري در مناظق جنگي خاورميانه برنامه دارد . ژنرال مارتين دمپسي رئيس ستاد مشترك آمريكا گفت ؛ مجموعه پايگاههايي در اطراف عراق بايد ايجاد شود كه نيروهاي آمريكايي بتوانند در آنجا به تعليم و آموزش نيروهاي قبايل سني و به رهبران نظامي عراق مشورت و همفكري ارائه كند و در حملات هوايي و آموزش واحد هاي كوچك از سربازان و پليس عراقي استفاده نمايد . اين استراتژي جديد بنام نيلوفر آبي (( LILY PAD STERATEGY )) با مناطق مشترك امنيتي نام دارد . دمپسي همچنين اعلام كرد كه يكي از اين پايگاهها در مسير بغداد به تكريت و ديگري در مسير كركوك به موصل خواهد بود . استيو وارن سخنگوي وزارت دفاع آمريكا تائيد كرده كه در حال حاضر به دنبال مكان يابي براي ديگر پايگاههاي نيلوفر آبي هستند و براي محل استقرار اين پايگاهها صدها گزينه ديگر وجود دارد و اصولا هر مكاني كه قبلا پايگاه عملياتي بوده نيز جزو همين گزينه ها محسوب مي شود . يكي از مقامات وزارت دفاع آمريكا نيز در اين باره گفته است كه پايگاههاي جديد بر اساس نيازهاي نيروهاي عراقي در منطقه طراحي و ساخته خواهد شد ، بنابر اين ممكن است يك پايگاه براي آموزش نيروهاي سني و يكي براي مانورهاي مشترك با نيروهاي عراقي و پايگاه ديكري براي جمع آوري اطلاعات مربوط به حملات هوايي ، ايجاد شوند . مقامات نظامي آمريكايي اعلام كرده اند كه پنجمين پايگاه نظامي آمريكا در عراق تاسيس خواهد شد . گرچه تجارب تاريخي گذشته ، استراتژيهاي مشابه را در افغانستان نا كارآمد ارزيابي مي كند به گونه اي جان ساپكو بازرس كل ويژه بازسازي افغانستان اذعان دارد كه استراتژي نيلوفر آبي ، عليه طالبان در كشور افغانستان كه به مراتب از حوزه عملكردي پايين تري نسبت به داعش برخوردار بوده اند ، ناكار آمد بوده است .
3-8-3 ) استراتژي كنگره آمريكا در مبارزه با داعش
راهبرد استراتژيك اوباما در قبال عراق مورد سئوال و انتقاد كنگره قرار گرفته است . كميته نيروهاي مسلح مجلس نمايندگان ايالات متحده در 29 آوريل 2015 با شصت راي موافق در برابر دو راي مخالف و يك راي ممتنع به طرح قانوني 1735 مجلس نمايندگان با عنوان قانون اختيار دفاع ملي راي مثبت دادند و در اين طرح دفاعي بودجه اي بالغ بر 715 ميليون دلار براي كمك به نيروهاي عراقي كه در حال مبارزه با داعش هستند ، اختصاص داده شده است كه حداقل 25% از آن به نيروهاي پيشمرگه كرد و نظاميان سني و گارد ملي اهل تسنن عراق تخصيص داده شده است و آنها را بعنوان اقليم و كشور جداگانه اي به رسميت شناخته است . اجراي اين طرح اجازه خواهد داد تا نيروهاي امنيتي به صورت مستقيم كمكهاي آمريكا را دريافت كنند . طرح فوق ، وزرات خارجه و دفاع آمريكا را ملزم مي كند تا دولت مركزي بغداد را وادار نمايد تا حق بيشتري از قدرت را در شيوه اداره امور كشور به اقليت هاي ياد شده بدهد و چنانچه ظرف مدت سه ماه از زمان تصويب اين طرح پيشرفت هايي در زمينه شرايط خاص ، يعني شمول سياسي و مجوز تشكيل گارد ملي ، پايان دادن به حمايت شبه نظاميان شيعه حاصل نشود 75% باقيمانده كمك آمريكا به دولت عراق معلق گردد و دست كم 60% از اين كمك ها به كرده و سني ها داده مي شود . طرح فوق همچنين براي سال مالي 2016 مجوز 600 ميليون دلار براي آموزش و تجهيز معارضان سوري براي مبارزه با داعش و 300 ميليون دلار براي كمك به اردن به منظور دفاع از مرزهايش با عراق و سوريه را صادر مي كند . مك تورنبري نماينده جمهوريخواه ايالت تگزاس و رئيس كميته راهبردي نيروهاي مسلح مجلس نمايندگان در مورد تصويب اين طرح گفت (( من و ديگر اعضاي جمهوريخواه كنگره با توجه به نگراني روز افزون نسبت به نفوذ ايران بر دولت بغداد ، خواستار به رسميت شناخته شدن كشور هايي براي شبه نظاميان كرد و سني هستيم )) ، پس از كش و قوس هاي فراوان كميته راهبردي نيروهاي مسلح آمريكا در 14 مي سال 2015 اعلام كرد كه عنوان كشور از نيروهاي پيشمرگه و عشاير سني عراق از قانون بودجه دفاعي آمريكا حذف شده است .
بسياري طرح قانوني ياد شده را اجراي طرح و نقشه جو بايدن معاون رئيس جمهور اوباما مبني بر تجزيه عراق قلمداد كرده اند . جان مك كين رئيس كميته نيروهاي مسلح سنا نيز در ماه مي نسخه مشابهي را در سنا منتشر كرد . سفارت آمريكا در بغداد در بيانيه اي اين طرح را غير قابل استناد دانست و آن را بيانگر ديدگاهها و سياست هاي دولت آمريكا ندانست .
ارسال كمكهاي تسليحاتي به كردهاي عراق به منظور مبارزه با داعش ، احتمال برنامه ريزي و تسليح اين نيروها براي تجزيه عراق را تقويت كرده است . ران پال سناتور جمهوريخواه ادعا كرده است كه در ازاي همكاري كردها در مبارزه با داعش به آنها پيشنهاد تاسيس يك كشور مستقل را خواهد داد وكردها لياقت حمايت بيشتر و به رسميت شناخته شدن از سوي
