
که با شیب سایت همراه شده و ارتباطات و مسیرهای ثانویه بین ساختمان، میدان شهر و پارکینگ زیرزمین را کنترل میکند. به گزارش معماری نیوز، این راه حل از حفاری های اضافی جلوگیری کرده و شرایط نامساعد سایت شیب دار را به مزیت کلیدی در طراحی مبدل ساخته است.
یکی از عناصر چالش بر انگیز و البته مورد انتقاد، موضوع توسعه ی معمارانه پوسته ساختمان بوده است. جاه طلبی معمار رسیدن به سطح نمایی بوده که در حالتی موزون بسیار به هم پیوسته و یکپارچه باشد و تماماً یک جنس به نظر آید. این امر توسط یک دامنه وسیع از عملیات فوق تخصصی، ساخت و ساز منطقی و سیستم های تکنیکی که همه باید یکجا جمع و متحد میشد میسر گشت. استفاده پیشرفته از برنامه های رایانه ای اجازه کنترل پیوسته و برقراری ارتباطات پیچیده بین تمام اجزای مختلف شرکت کننده در این پروژه را داد.(طبق تصویر 3-6)
3-2-1-2- طراحی سازه
سازه ی مرکز فرهنگی حیدر علی اُف متشکل از مشارکت دو سیستم است؛ سازه بتنی که با سیستم سازه فضاکار ترکیب گشته تا به ستون هایی با فواصل وسیع دست پیدا نماید و بدین جهت عناصر عمودی سازه توسط سیستم دیوارها مستور گشته اند تا بازدیدکنندگان سیالیت و جریان بدون وقفه در فضای داخل را تجربه نمایند.
هندسه ویژه ی سطوح، نیازمند یک سازه ی بی قید و شرط و شگرف بود و بدین جهت ستون های خمیده چکمه ای در سازه به کار رفت که ساخت پوسته واژگون شده سطوح را از سطج زمین تا غرب ساختمان امکان پذیر سازد و کام و زبانه ای که از سر تیرهای پیش آمده باریک میشوند و پوشش ساختمان را تا شرق سایت پشتیبانی میکنند به کار رفت.(سایت (www.artimanparsis.blogfa.com
سیستم «سازه فضاکار» امکان خلق فرم آزاد سازه را میسر کرد و زمان قابل توجهی را در پروسه ساخت و ساز صرفه جویی نمود، زیرسازی بنا با ارتباط منعطف میان شبکه صلب سازه فضایی و درزهای فرم آزاد پوشش نما درهم آمیخته شده است. (طبق تصویر 3-7)
3-2-1-3- مصالح برگزیده
فیبر شیشه ای بتن مسلح یا GFRC و فیبر شیشه ای پلی استر مسلح یا GFRP به عنوان متریال ایده آل برای پوشش این ساختمان انتخاب گردیدند زیرا این متریال ها خاصیت قدرتمند پلاستیکی یا انعطاف پذیری بالایی دارند و در عین حال پاسخگوی نیازهای بسیار متنوع کاربردی مرتبط با موقعیت های گوناگون در میدان، فضاهای سنتی و درون ساختمان هستند. (طبق تصویر 3-8)
3-2-1-4- معماری فضای داخلی مجموعه
در معماری فضاهای داخلی مجموعه، فرم منحنی بیرونی حفظ شده و علاوه بر بهره گیری فرمی از خطوط منحنی استفاده کاربردی نیز شده است. چنانکه در آمفی تئاتر برای ایجاد آکوستیک مناسب و نورهای خطی نشان دادن مسیرها از فرمهای منحنی استفاده شده است. (طبق تصاویر 3-9)
3-2-2-مرکز فرهنگی گوآنگجوی چین
در طراحی این مرکز فرهنگی اجتماعی و اقتصادی در قلب گوانگجوی چین ، فضاهای متعدد با کاربریهای گوناگون در نظر گرفته شده است؛ که شامل دفاتر اداری، فضای تجاری، نمایشگاه و مرکز فرهنگی و حتی یک هتل است.
طراحان در معماری این مجموعه از «روزنامه و فرهنگ روزنامه نگاری» الهام گرفتهاند، به گونهای که میتوان این سازه را نمادی از عصر اطلاعات و ارتباطات دانست.حتی در باغهایی که برای دورتادور این مجموعه طراحی شدهاند نیز میتوان معماری چند لایه و چند طبقه را مشاهده کرد. هدف طراحان هر چه کمرنگتر کردن مرز بین سازه و محیط پیرامونی آن بوده است.(سایت www.zoomit.ir)
3-2-3- مرکز فرهنگی آگورا درهلند
ساختمانی با فرم نسبتا پیچیده برروی خط زمینی شفاف که از همان ابتدای ورود به شما اعلام میکندکه وارد محیطی سیال خواهید شد.
حتی این موضوع در طراحی داخلی، نورپردازی و انتخاب رنگبندی فضاها هم به ترتیب زیر همین موضوع را دنبال میکند:
– ایجاد خطوط مایل برروی خطوط افقی و غلبه حرکت برثبات .
– ایجاد نورهای خیال انگیز با بکارگرفتن هالوژنهای موضعی .
– رنگ صورتی یادآور خاطرات شیرین و آزاد بودن ذهن کودکانه است.
فرمهای مکعبی روشن و واضح با برج پروازی به ارتفاع 19متر، زیرپوسته فلزی تاخورده منشوری شکل پنهان شده اند. درحالی که تمام گشودگیها به نحوی اسرارآمیز با لایه ای از ورق فلزی پرفرازشده پوشیده شده اند. اما سایه های متفاوت نارنجی رنگ تاثیر انعکاس نور را افزایش میدهند.
3-2-4- مرکز فرهنگی دیکونستلینی درهلند
این ساختمان ازسه سمت با آب دریاچه مصنوعی احاطه شده است.کارگاههایی برای نقاشان ومجسمهسازان، فضاهای تمرین، استودیوهای صدا و همچنین سه ادیتوریوم که درآن نمایش صحنههای،کنسرتها وکنگرهها برگزارمیشود. ویژگی چشمگیر ارائه بندی تنگاتنگ فضاهاست،که برخی از بیرون دسترسی مستقیم دارند وبرخی دیگر ازطریق پاسیوها و راهروهای کوتاه.
3-3- نتیجه گیری
بر اساس بررسی های به عمل آمده در دو نمونه داخلی و دو نمونه خارجی که به علت نزدیکی در کانسپت و مدل حجمی با پروژه در حال زراحی من مورد بحث قرار گرفتند، نتایج ذیل حاصل شد.
– در پروژه «مرکز فرهنگی-سینمایی استاد فرشچیان»، یکی از عناصر بکارگرفته شده در طراحی توسط معمار، «آب» بود. چنانکه معمار به منطور یادآوری زاینده رود که در نزدیکی پروژه قرار دارد،از اب به عنوان عنصری دعوت کننده به مجموعه بهره جسته است. چنانکه در سایتی که در حال طراحی در آن هستم با این دید به دریاچه چیتگر نگاه شده است.
– توجه به «هویت معماری» منطقه، آیتمی است که میتوان از «مرکز فرهنگی دزفول» آموخت. چنانکه معمار مجموعه، فرهاد احمدی، از نمای یکپارچه آجری با تکه های معلق کاشی فیروزهای بهره برده و از طرف دیگر با ایجاد حفراتی در نما، لانه کبوتر ساخته که در معماری سنتی آن منطقه متداول بوده است. از طرفی عرصه های درونی باز و یسته بطور لایه لایه نمایان میشوند که نشان از سلسله مراتب دارد.
– در طراحی «مرکز فرهنگی حیدر علی اُف آذربایجان»، زاها حدید سعی داشته تا بر خلاف معماری مکعبی و بلند مرتبه سازی در اطراف سایت، طرحی «ارگانیک» با فرم منحنی ارائه دهد که علاوه بر ایده های فرمی در طراحی داخلی نیز از این خطوط منحنی بهرهگیری کاربردی هم کرده است. چنانکه در طرح من اصلی ترین کانسپت در طراحی، ارگانیک بودن طرح میباشد.
– معماری «مرکز فرهنگی گوانگجو» یک معماری سکبلیک است. چنانکه نمای این پروژه همچون روزنامههای انباشته شده روی هم طراحی شده است و طراح سعی بر آن دارد تا با نمای ساختمان فرهنگ مطالعه را گسترش دهد. آیتمی که از این طرح میتوان آموخت «فرهنگ سازی» با معماری در سطح شهر و کشور است.
فصل چهارم: معرفی سایت
4-1- بررسی موقعیت جغرافیایی شهر تهران
استان تهران، با جمعیتی بالغ بر ۱۲۱۴۷۵۴۳ نفر، بزرگترین استان ایران از نظر بازار مصرفی بوده و نیز با وجود تمامی امکانجهات بازاری و بازاریابی قلب تجاری ایران به شمار میآید. این استان ۲۰ درصد جمعیت کشور را در خود جای داده است و با ۳۰ درصد صنایع، ۳۶ درصد ازکارخانجات بزرگ، ۴۰ درصد بازار مصرف کل کشور، ۴۰ درصد صنایع غذایی، ۴۰ درصد تعاونیهای سراسر کشور، ۴۴ درصد از تولید گل و گیاه و ۳۱ درصد تولید گوشت قرمز، در مجموع با قدرت اقتصادی کل کشور قابلیتهای ویژهای در بخش اقتصادی و صنایع به خود اختصاص داده است.
استان تهران با ۱۸۹۰۹ کیلومتر مربع مساحت، فضایی معادل ۲/۱ درصد مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان از شمال به استان مازندران، از جنوب به استان قم، از غرب به استان قزوین و از شرق به استان سمنان محدود میشود. استان تهران از نظر موقعیت جغرافیایی بین ۳۴ درجه و ۵۲ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۲۱ دقیقه عرض شمالی و ۵۰ درجه و ۱۰ دقیقه تا ۵۳ درجه و ۱۰ دقیقه طول شرقی قرار دارد. در مورد ارتفاعات موجود در استان تهران میتوان از رشتهکوههای البرز نام برد که این استان را از همسایه شمالی خود جدا میکند؛ این ارتفاعات از غرب به شرق افزایش مییابد و در قله دماوند به حداکثر ارتفاع خود میرسد. کوههای «سواد کوه» و « فیروزکوه » در سمت شرق استان تهران قرار دارند که از شرق به ارتفاعات «شهمیرزاد» میپیوندند. از دیگر ارتفاعات این استان میتوان به کوههای حسنآباد و نمک در جنوب، بیبیشهربانو و اقاعذر در جنوب شرقی و ارتفاعات قصر فیروزه در شرق اشاره کرد.
استان تهران علاوه بر این که به عنوان مرکز سیاسی جمهوری اسلامی ایران مطرح میباشد، که یکی از وجوه تمایز آن به شمار میرود، با ۱۳ شهرستان، به نامهای شهریار، رباطکریم، کرج، ساوجبلاغ، نظرآباد، ورامین، اسلامشهر، شمیرانات، ری، دماوند، فیروزکوه، پاکدشت و تهران، ۲۷ بخش، ۴۳ شهر، ۷۱ دهستان، ۱۳۵۸ آبادی و ۲۵۷۸ روستا، از استانهای بسیار مهم کشور محسوب میشود.
ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۷۰۰ متر در شمال است که به ۱۲۰۰ متر در مرکز و بالاخره ۱۱۰۰ متر در جنوب میرسد.
تهران از نظر آب و هوایی، غیر از نواحی کوهستانی شمالی که اندکی مرطوب و معتدل است، کلاً گرم و خشک است. حداکثر دمای ثبت شده در تهران ۴/۳۹ درجه و حداقل آن ۴/۷- درجه سانتیگراد و میانگین ماهانه حداکثر ۲۹ و حداقل ۱/۰ درجه میباشد.
بر ساختار کُلی اقلیم تهران نیز سه عامل کوه، کویر و بادهای غربی مؤثرند.
فصل سرما در تهران معمولاً از آذرماه شروع میشود و بیشترین دمای سال را در اواسط تابستان (مردادماه) دارا میباشد. کوههای اطراف تهران مانع بسیار مؤثری در نفوذ توده هواهای مختلف هستند. به همین سبب هوای تهران از آرامش و سکون بیشتری نسبت به مناطق مجاور خود برخوردار است؛ به عبارت دیگر واقع شدن کوهستان از سمت شمال و دشتهای حاشیه کویر از سمت جنوب و جنوب شرقی سبب ایجاد یک جریان خفیف و آهسته هوا از دشت به کوه در طی روز و از کوه به دشت در طول شب میگردد.
متوسط میزان بارندگی در سطح شهر تهران کم بوده و به مقدار ۳۱۶ میلیلیتر در طول سال اندازهگیری و تعداد روزهای یخبندان آن نیز ۳۶ روز در سال ثبت شده است.
شهر تهران به وسیله دو رودخانه اصلی کرج و جاجرود و نیز تعدادی رودخانههای فصلی دیگر مشروب میشود، در واقع حد طبیعی فضای جغرافیایی تهران به واسطه این دو رودخانه مشخص میگردد.
رودخانه کرج پرآب ترین رود دامنههای جنوبی البرز است که از بارانهای فصل سرد و ذوب شدن برفهای مناطق کوهستانی تأمین میشود و در ۴۰ کیلومتری غرب تهران از کانون آبگیر خرسنگ کوه سرچشمه میگیرد.
رودخانه جاجرود نیز از کوههای کلون بسته، که جزو بلندیهای خرسنگ کوه است، سرچشمه میگیرد؛ که این دو رود مجموعاً قسمت عمده آب مصرفی شهر تهران را تأمین میکنند. تهران همچنین دارای شمار زیادی قنات و آبراه است ولی به رغم داشتن منابع آبی فراوان به دلیل رشد بیرویه جمعیت و بارندگی کم در برخی دورهها با مشکل کمبود آب روبهرو میباشد.
ضمناً شهر تهران از نظر زمین لرزه جزو مناطق پر زیان با ۸ تا ۱۰ درجه مرکالی به شمار میآید.
شیب زمین در تهران از شمال به جنوب در دامنه کوهستان شمیرانات ۱۰ % تا ۱۵ % از تجریش تا تپههای عباسآباد با شیب متوسط ۳ % تا ۵ % از عباسآباد تا خیابان انقلاب ۲ % و از مرکز شهر تهران تا کناره ۱ % است.
شهر تهران از نظر جغرافیایی در ۵۱ درجه و ۸ دقیقه تا ۵۱ درجه و ۳۷ دقیقه طول شرقی و ۳۵ درجه و ۳۴ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۵۰ دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است. (هوشنگ قائمی، 1393:ص 120)
4-2- تاریخچه شهر تهران
تا پیش از کشف تمدن قیطریه و همچنین کشف آثاری در تپههای عباسآباد، گمان میرفت پیشینه تاریخی این شهر به همان آثار یافت شده در حوالی شهرریمحدود میشود، ولی اکتشافات باستانشناسی در تپههای عباسآباد، بوستان پنجم خیابان پاسدارانو دروس، نشان داد تمام آبادیهای ناحیه تاریخی قصران، دورهای درخشان از استقرار اقوام کهن و خلاقیتهای فرهنگی را پشت سر گذاردهاند.
پس از حمله مغولانبه ریو تخریب این شهر، تهران بیش از پیش رشد یافت و عدهای از اهالی آواره ری
