
همین دلیل برابر تدابير فرماندهي محترم ناجا دفاتر مددكاري اجتماعي در كلانتريهاي كشور ما، با اهداف تقويت نقش حمايتي ناجا در جامعه ، كاهش حجم پروندههاي ارجاعي به مراجع قضايي، ايجاد فراغت خاطر بيشتر براي مراكز انتظامي در رسيدگي به امور اساسيتر، پيشگيري از وقوع جرم در جامعه راه اندازي شد.
در واقع معاونت اجتماعی که مددکاری زیرمجموعه آن است نقش پل ارتباطی میان مردم و نیروی انتظامی را ایفا میکند و پلیس از طریق این معاونت ارتباط خود با مردم را استحکام میبخشد. مددکاران اجتماعي بايستي با برقراري تعامل مستمر با مرکز مشاوره در جهت برطرف کردن چالش هاي فرا روي دوايرمددکاري ها و کلانتري ها تلاش نمايند.
بیشترین تعداد مراجعان به مددکاری اجتماعی کلانتریها، اختلافات خانوادگی را مطرح میکنند که اکثر آنها پس از انجام مشاوره و بدون شکایت از کلانتری خارج میشوند. با تأسیس معاونت اجتماعی در سال ۷۸ و پس از راهاندازی مددکاری اجتماعی، بسیاری از مراجعات به کلانتریها که در پی مشکلات اجتماعی انجام میگیرد، قبل از ارجاع به دادگاه با مشاوره کارشناسان دایره مددکاری اجتماعی کلانتری حل وفصل می شود. پلیس به عنوان ضابط قوه قضاییه؛ و قوه قضاییه به عنوان نهادی که باید با جرائم برخورد کند باید نسبت به ابعاد مختلف جرائم شناخت داشته باشند.
«امروز مددکاران اجتماعي به عنوان اهرم مفيدي جهت کاهش تراکم پرونده هاي قضايي از طريق ايجاد سازش در پرونده ها ي مذکور جايگاه خويش را تثبيت کرده است
در خصوص پرسنل مددکاری اجتماعی پلیس می توان گفت این بخش از معاونت اجتماعی وظیفه مشاوره و مددکاری اجتماعی را به عهده دارد و افرادی که حداقل تحصیلات آنها لیسانس است وظیفه مشاوره روانشناسی، مطالعات خانواده و… را انجام میدهند. در حال حاضر ۴۰ مرکز بزرگ در کشور وجود دارد و در اکثر کلانتریها نیز دایره مددکاری اجتماعی فعالیت میکند».
ب-خدمات مشاوره حقوقی41
ایده تأسیس مراکز مشاوره در نیروی انتظامی برای اولین بار در سال 1378شکل گرفت. نتایج بررسی علل ارتکاب جرایم، سیستم هدایتی و تربیتی در قالب ارائه خدمات مختلف مشاوره ای را به وضوح نشان می داد. مأموریت مراکز مشاوره ناجا برآورد آسیب های روانی- اجتماعی، به منظور سیاست گذاری و برنامه ریزی کلان در زمینه ارتقای سطح بهداشت روانی جامعه و پیشگیری اجتماعی در راستای تأمین امنیت اجتماعی است.
در این راستا اولین مراکز مشاوره ناجا به صورت آزمایشی در تاریخ 16/7/ 1379در فرهنگسرای خاوران و اندیشه تأسیس گردید. به دلیل نتایج مثبت و استقبال چشمگیری که از این طرح شد، مقرر گردید در سال 1380 در 11 کلان شهر کشور مرکز مشاوره تأسیس شود. در سال های بعد تأسیس مراکز مشاوره ادامه یافت، به نحوی که در سال 1388 45 مرکز مشاوره در تهران بزرگ و مراکز فرماندهی انتظامی استان ها وجود دارد که به ارائه خدمات مشاوره ای روانشناختی و مددکاری اجتماعی به هم وطنان مبادرت می ورزند.42
1. ارائه اطلاعات ضروری به بزه دیده
