پایان نامه با واژگان کلیدی صنایع دستی، آداب و رسوم، کره جنوبی، میراث فرهنگی

دانلود پایان نامه ارشد

محصولاتی ساخته می شود که در آن خلاقیت فکری و ذوق هنری صنعتگر به نحوی تجلی یافته و همین عامل، وجه تمایز اصلی این گونه محصولات از مصنوعات مشابه کارخانه ای وماشینی باشد.( یاوری،1384:ن17). صنایع دستی وآثار هنری نماد استعداد و تمدن و فرهنگ، خلاقیت یک کشور است و سلیقه، اندیشه روحیه، باورها و سنت ها یا آفریننده آن را نشان می دهد.
یکی از جاذبه های بسیار قوی در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه صنایع دستی است که نظر هر مسافر و گردشگر را به خود جلب می کند. مسافران با خرید فراورده های دستی یادگاریهای ارزشمندی از مسافرت خود رابه ارمغان می برند وبعدها با نگاه کردن به آن ها خاطرات سفر را در ذهن خود تداعی کنند. صنایع دستی علاوه بر اینکه برای صنعتگران سودهای اقتصادی به همراه دارد از بار هنری و فرهنگی ارزشمندی برخوردار است که بازتاب مدنیت و فرهنگ ان کشور یا ملت است.( محلاتی، 1388: 10).
صنایع دستی به عنوان صنعتی مستقل و بومی شاخص ترین هنر کاربردی از سه قطب برتر صنایع دستی، ریشه های عمیق و استوار در فرهنگ غنی راه داشته است.
از جمله راهکارهای صنایع دستی می توان به معرفی ترویج و تبلیغ صنایع دستی به منظور بازاریابی در خارج و داخل کشور با شیوه های جدید تبلیغاتی و استفاده از فن آوری روز در تولیدات صنایع دستی با حفظ اصالت های هنر ملی و تشویق و حمایت بخش خصوصی به منظور سرمایه گذاری به ویژه برای ایجاد صنایع دستی سیاستگزاری در راستای صادرات کالاها و فروش و شرکت در نمایشگاههای خارجی و داخلی کرد.( اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان).
صنایع دستی به حق نمونه بارزی از هنرهای دست ساخت بشر در دوران اولیه که می توان آن را هنرمندانه و زیباترین نوع تکنولوژی دانست که توسط فرد و با خلاقیت به وجود امده است و این هنر همواره در سطح جهان بویژه در جمع روشن فکران و هنرمندان مورد تکریم و احترام است. از انواع صنایع دستی می توان به کف پوش ها، قالی و گبه و گلیم، انواع پارچه های زربفت و قلمکار، صنایع چوبی مانند: قلم زنی، منبت کاری، خاتم کاری، نقره سازی، ساخت انواع اشیاء گلی و سفالی و کاشی، خراطی و نقاشی و شیشه گری اشاره کرد.
صنایع دستی ایران به عنوان هنری کاربردی و تولید فرهنگی خصوصیاتی را داراست:
1) صنایع دستی به لحاظ تنوع در راس همه ممالک دنیا قرار دارد.
2) بخش عمده صنایع دستی را زنان تشکیل می دهند و می توان گفت زنان با ذوقو هنر بالاترین سهم در میان تولید کنندگان را دارند.
3) بخش عمده از صنایع دستی در مناطق روستایی و عشایری تولید می شود.
(بیگی :1365: 19).
2-5-2- غذا
تنوع فرهنگ تنوعاداب و عادات غذایی را به همراه دارد. انسان، آفریده ای است که به سبب جنبه خلقی، نیازمند تغذیه و خوراک برای رشد و ادامه زندگی است. غذا خوردن به معنی از گلو فر بردن و بلعیدن، آدابی دارد تا غذا بتواند تاثیرات مطلوب خود را به جای بگذارد. غذا، تاثیرات شگرفی در روح و جان آدمی به جا می گذارد و شخصیت و شکل آدمی را، شکل می دهد. غذا، شخصیت آدمی را تحت تاثیر قرار می دهد غذا و لقمه ای که انسان می خورد به خون تبدیل و تغییر ماهیت می دهد.
به نظر اندیشمندان لقمه حلال، کردار نیک را می سازد و لقمه حرام پندار. کردار زشت را در خود جا می دهد.مهمترین آداب غذا خوردن، توجه به غذا است یعنی انسان یاید بنگرد که چه چیزی می خورد و در گلو فرو می برد. در حقیقت غذایی که انسان می خورد به عنوان نشانه ای ازخدائند مورد توجه است. انسان با فکر و تامل در غذایی که می خورد می تواند جایگاه خداوند و خود را تحلیل کرده و نقش آن را در زندگی بازشناسد( یونس ایه 24، نحل ایه 11 و رعد ایه 3و4).
غذا باید به گونه ای باشد که برای انسان گوارا بوده و آسیبی به او نرساند و انسان باید به این نکته توجه کند که در خوردن غذا، غذایی را برگزیند که گوارا باشد وبراحتی و نرمی از گلو پایین برود. از آداب دیگر غذا خوردن پرهیز از پرخوری و شکم بارگی است. در واقع هدف انسان بالاتر از شکم بارگی است و باید به ارزش و جایگاه خود اگاه باشد و برای رسدن به ان تلاش کند که با شکم بارگی به دست نمی اید. در حقیقت هرگونه اسراف و زیاده روی در خوردن و نوشیدن یکی از عوامل اصلی محرومیت از محبت خداوند شمرده شده و خداوند به صراحت اعلام می کند که اسراف کنندگان را دوست ندارد(اعراف ایه 31). مساله دیگر شکر گذاری است. خداوند به انسان می آموزد تا در هر نعمتی شکری به جا آورد زیرا موجب افزایش نعمت و محبت وی می شود با شکر کردن علاوه بر تاثیر غذا بر جان و جسم خود را می افزاید و موجب می شود تا شخص از نعمت بیشتری برخوردار شود.(شریفی آداب در آموزه های قران، 56).
در بیشتر کشورهای آسیای جنوب شرقی غذا خوردن با دست مرسوم است. و از آنجایی که غذای مردم این بخش از جهان، برنج است. انها برای با دست غذا خوردن شیوه جالبی دارند اینکه چهار انگشت دست راست را به حالت قاشقی خم کرده و با کمک انگشت غذا را به دهن هل می دهند. چینی ها وقتی بر روی یک میز می نشینند آرنج هایشان را روی میز نمی گذارند. زیرا این کار از نظر انها بی ادبی به حساب می آید. یا غذای هندی به علت تند بودن معروف است اما نوع و اندازه در غذاها در مکان مختلف فرق می کند.مثلا: فقیرها غذای تندتری نسبت به پولدارها می خورند آنها هیچ وقت در غذا خوردن اسراف نمی کنند و معتقدند با افراط در غذا تنبل می شوند و این رشد جسمی و فکر جسمی و فکری شان را دچار اختلال می کند و آنها می گویند «نباید برای غذا خوردن واسطه ای وجود داشته باشد تا انرژی بین غذا و انسان در تعامل باشد».( حیدری، 1389: 114).
2-5-3- آداب و رسوم
آداب و رسوم شامل شیوه های زندگی، عادات و رسوم خاص یک ملت، مردم و یا یک جماعت می شود و رفتارهایی که به صورت یک عادت در امده اند و افراد متعلق به یک طبقه به انجام می رسانند.
ایرانیان به آداب و رسوم و مراسم و سنن پدران خود پای بند بوده و شیوه زندگی، اداب و معاشرت، مراسم عزا و عروسی و مهمان نوازی خود را حفظ کرده اند.آداب و رسوم نوعی از رفتار است که توسط افراد مورد پذیرش قرار می گیرد و این مراسم ها و سنت ها به همراه آثار و سرمایه های درخشان یک تمدن کهن، تنها باقی مانده از یک هویت ملی است. شکل چادرها، معیشت اقتصادی، شکل خانه ها، تقسیم وظایف، اهنگ و موسیقی همه برای مسافران و گردشگران بسیار جالب است.( محلاتی، 1388: 11).
به راستی آداب و رسوم گذشته از فواید جامعه شناختی خود انعکاس فرهنگ و تاریخ گذشته مردم هستند که نسل به نسل منتقل شده و تا به امروز بافی مانده، در واقع زمینه ای برای شناختن اوضاع گذشتگان است. و یکی از مهمترین نکات بحث جمع کردن انسان دور هم است. انسانهایی که با هم دارای اشتراکاتی هستند که نیاز در جمع و اجتماع بودن آنان را تاکید می نماید. بخصوص افرادی که تمایل کمتری به با دیگران بودن را دارند. آداب و رسوم افراد را به تحرک و تحول وا می دارد. و افراد را از ساکن بودن رهایی می بخشد. از جمله این آداب و رسوم می توان نوروز و یلدا را نام برد :
2-5-4- نوروز
نوروز از جشن های باستانی ایرانیان و از روزگاران کهن پرشکوه ترین جشن بهاری در جهان بوده است. یکی از آداب عید نوروز خواندن نماز است و یکی دیگر از آداب عید، پوشیدن لباس تمیز و نو است. نظافت و رعایت بهداشت و نیز پوشیدن لباس تمیز و استفاده از عطر و بوی خوش در صورت امکان از وظایف اجتماعی و اخلاقی نوروز است.
زیباترین و قدیمی ترین آداب مربوط به چهارشنبه سوری، برافروختن آتش و جستن از روی آتش است. این کار در عصر سه شنبه آخر سال که فردایش چهارشنبه است و مراسمی که در نخستین شب بلند زمستان و بلندترین شب سال بر پا می کنند. سابقه ای بسیار دراز داشته و مربوط می شود به ایزد مهر. یکی از کهن ترین جشن های ایران باستان است و در اصطلاح به آن شب چله می گویند.(رضایی،1379: 87).
چله بزرگ از یکمین روز دی ماه جشن خرم روز تا دهم بهمن که جشن سده است به طول می انجامد و آنرا چله بزرگ می نامند. زیرا شدت سرما بیشتر است. وآنگاه چله کوچک فرا می رسد که از دهم بهمن تا بیستم اسفند به طول می انجامد و سرما کم کم کاسته می شود. هر خانواده ای میوه هایی مانند، هندوانه، خربزه، سیب، و انگور را تهیه کرده و با خود به جشن شب چله وجود دارد. همه با شادی و خرمی شب چله را می گذرانند و شب را همراهی می کنند و آن را به سپیده دم تبدیل می نمایند. (فرهنگ مردم ایران،1378، 97- 90).
2-5-5- آیین های سنتی
ارزش ها، اداب، باورهای فرهنگی، مراسم، پیشینه فرهنگی، تاریخی، هویت اجتماعی هر جامعه را تشکیل می دهند. هنجارها و ارزشها در هر ملت به عنوان مرجع رفتار شناخته می شوند. آیین ها و مراسم ها موجب آمیختگی نمادین روحیات معنوی و جهان بینی است و کارکرد اصلی دین به مثابه نظام فرهنگی، از خلال مناسک جمعی و بزرگ انجام می پذیرد. آیین ها به دلیل نقشی که در زندگی مردم داشته به شکلهای مختلفی تبلور یافته و مردم آن را به صورتبندهای متنوعی باز سازی می کنند(فرهنگ مردم ایران/ 1390/ شماره 26). مثلا آیین های مردم هند، هندیها با سوزانده شدن امیدوار هستند از این رو دوباره متولد شدن، رها شود و به نیروانا یا بهشت برسد. مراسم سوزاندن اجساد تنها شامل افراد بالای دوازده سال است و فرد مرده زیر دوازده سال حتما دفن می شود و تنها بالغ ها سوزانده می شوند. مجسمه های الهه مادر و الهه پدر جهت محافظت از روح و مجسمه کودکان در قبرستان هندویسم وجود دارد. جسد افراد بالای دوازده سال با گل به محل سوزاندهن اورده می شود، از آنجا که وسایل موتوری حق ورود به محل مرده سوزی را ندارند همه جسدها با خیز ران هایی از چوب بامبو حمل می شود. محل سوزانده شدن از قبل آماده سده و از سطح زمین چهل سانتی متر بلند تر است. هر چه فرد ثروتمند تر باشد از چوب های خوشبو تری برای سوزاندنش استفاده می کنند. جسد باید به طور کامل با چوب سوزانده شود و مواد رنگی و خوشبو کننده روی چوب ها ریخته می شود هر یک از نزدیکان با ریختن مقداری خرده چوب در زمان سوزاندن با جسد وداع میکنند و تا خاکستر شدن جسد سوزاندن ادامه می یابد.(حیدری ،1389: 145)..
سوگواری ها در کشورهای دنیا، آیین های مختلفی دارد که معمولا از سنت هر جامعه بر می خیزد و مردم به آن اعتقاد دارند بعضی ها معتقدند که اگر از این روم تبعیت نکنند مورد نفرین قرار گرفته یا فرد از دنیا رفته مورد بخشایش قرار نمی گیرد. کره جنوبی از کشور های شرق اسیاست که معمولا تلقی های عجیب در خصوص مراسم سوگواری در ذهن بسیاری از ما قرار دارد. مهمترین نکته ای این که برخلاف بعضی ها در این کشور مرده ها را نمی سوزانند. آداب کفن ودفن بین مردم کره جنوبی می گوید که فقط همجنس های متوفی حق حضور در مراسم خاکشپاری را دارند. در مراسم خاکسپاری کسانی حق گریه وزاری دارند که قبل از مرگ متوفی حضور داشتند، معمولا در پوشش عزاداران تفاوت هایی وجود دارد اینکه خانم ها در مراسم ختم زیورآلات نمی اندازند و موهایشان را شانه نمی زنند، لباس ساده می پوشند و یک نفر لباس متوفی را در دست می گیرد و به پشت بام می رود و نامش را سه مرتبه صدا می زند و این کت را دلیل این که روح متوفی در دنیای بعدی بدون لباس نماند بالای سر فرد از دنیا رفته به خاک می سپارند. اما تفاوتی که کره ای ها با دیگر ملت دارند این است که در این ناحیه دهان فرد از دنیا را با مقداری پول و سه قاشق برنج پر می کنند، قصد آنها از این کار این است که رزق و روزی خود را با متوفی همراه کنند و سفر راحت تری را برای او رقم بزنند و بعد از ان لباس ملبس می شود دست و پاها گره می خورد و در نهایت هم بدن مهر و موم شده به معبد برده می شود.
از دیگر آیین های غیر مذهبی در دنیا می توان به خون آشام که در افسانه ها و خرافات مردم اروپا، جنازه ای که زنده است و شب ها از گور بیرون آمده و برای تغذیه خود از خون مردم می مکد و در این تخیلات خون اشام دندان نیش بلندی دارد که با آن ها از گردن زندگان خون می مکد و معمولا

پایان نامه
Previous Entries پایان نامه با واژگان کلیدی شهرستان فومن، گردشگری فرهنگی، استان گیلان، میراث فرهنگی Next Entries پایان نامه با واژگان کلیدی شهرستان فومن، استان گیلان، رطوبت نسبی، گردشگری فرهنگی