
بخش صنعتي کشور بوده است.
براساس اين نگاه، هر چه تعداد کارخانهها بيشتر باشد، يعني صنعت قويتر است و هر چه صنعت توليد بيشتري داشته باشد، اقتصاد ايران شکوفاتر خواهد شد. به اين ترتيب از ابتداي تاسيس دانشگاه، رتبههاي برتر کنکور سراسري به سمت رشتههاي مهندسي و فني سوق داده شدهاند و افرادي به تحصيل در رشتههاي علوم انساني پرداختهاند که ناتوان از ادامه تحصيل در رشتههاي ديگر بودهاند. طبيعي است در چنين شرايطي نيروي انساني کارآمد و مولد در زمينههاي علوم اجتماعي و انساني تربيت نشده باشد و رشد چنداني در اين علوم حاصل نشود.
توضيح ديگري که ميتوان ارائه داد، مربوط به تفاوت مبادي و موضوعات مورد بررسي ميان علوم انساني و علوم فني است. علوم فني داراي موضوعاتي عيني و جهانشمول هستند. يک اتومبيل، يک برج تقطير يا يک فضاپيما در کارکرد خود از اصول مشترکي پيروي ميکنند که در همه جاي دنيا يکسان است. بر اساس همين تشابه ميتوان خودرويي را که در آلمان توليد شده به خيابانهاي تهران آورد و مورد استفاده قرار داد. علوم انساني اما،چند وجهي بوده و پيچيدگي بيشتري دارند.
موضوع اين علوم، ساخت فکري، رواني و رفتاري انسان به صورت فردي و جمعي است. انساني که در زمان و مکان خودش معنا پيدا ميکند. چنين خصوصيتي باعث شده است علوم انساني وقتي کارآيي و ثمربخشي داشته باشد که اولا در مقام تئوري بومي شده باشد و ثانيا در مقام عمل دانشمندانش به روشها و شيوههاي تحقيق در آن مسلط باشند. اين تفاوتهاي تئوريک و عملي، در فضاي ايران که از نظر علمي هنوز در مرحله ترجمه قرار دارد و تئوريپردازي در آن چندان پرمايه نيست، منجر به رشد و اقبال بيشتر به علوم فني نسبت به علوم انساني شده است.به نظر ميرسد علوم انساني براي رسيدن به جايگاه شايسته خود، راه درازي در پيش دارد. از يک طرف بايد سياستگذاران به ارزش و نقش اين علوم در توسعه و پيشرفت اقتصادي پي ببرند و آن را در صدر توجه خود قرار دهند. از طرف ديگر بايد دانشگاهيان با عبور از مرحله ترجمه و پرورش تواناييهاي خود به مرحله نقد علوم انساني روز وارد شوند تا زمينه براي تاسيس مباني بومي اين علوم و کاربردهاي موثر آن در جامعه، فرهنگ و اقتصاد ايران نمايان شود. در اين صورت است که ميتوان به توسعه پايدار و متوازن ايران اميدوار بود.(شهرابي فراهاني،4 ارديبهشت 1391)
7-1-1-4 توان نظامي ايران
نيروهاي مسلح ايران از چهار نهاد جداگانه ارتش ، سپاه ، نيروي انتظامي و قرارگاه پدافند هوايي ارتش شده است .
اين نيروها زير نظر ستاد کل نيروهاي مسلح تحت فرماندهي مقام رهبري قرار دارند. پيش از پيروزي انقلاب اسلامي در سال 57 ، ايران بعد از اسرائيل به عنوان تنها دارنده سلاح هسته اي ، قدرت مند ترين توان نظامي خاور ميانه بود ، اما در سالهاي بعد به دليل تيرگي روابط با غرب و جنگ هشت ساله با عراق ، بخش عمده اي از توان نظامي ايران کاسته شد . در سالهاي پس از جنگ ايران با استفاده از تکنولوژي ديگرکشورها اقدام به ساخت انواع تانک، نفر بر، موشک،هواپيما،بالگرد؛کرد. درمحصولات نظامي ايران به ترتيب تکنورژي روسيه ، چين ، آمريکا ، آلمان ، فرانسه ، سوئد ، برزيل ، بريتانيا ، سوئيس و کره شمالي و اسرائيل به چشم ميخورد . صنعت نظامي ايران در سالهاي اخير محصولاتي همچون تفنگ خيبر ، مسسل سنگين دوشکا ، تانک تي 72 و سفير ، توپ رعد ، راکت صاعقه و موشک هاي صميد ، فجر ، عقاب ، شاهين ، نازعه ، زلزال و فاتح را به عنوان جنگ افزار هاي بومي معرفي کرده است. در مانور “مدافعان آسمان ولايت ?” در مناطقي از مرکز، شرق، جنوب و جنوب شرقي ايران که برگزارشد، آمادگي و اقدام به موقع سيستم دفاعي در مدت زمان کوتاه ، جابجايي سريع و پرواز همزمان انواع جتهاي جنگنده و انهدام هواپيماهاي بدون سر نشين ،اهداف اصلي تمرين نظامي ارتش ، سپاه و بسيج بود. ، در اين تمرينها محصولات نظامي ساخت ايران ازجمله موشک زمين به هواي برد متوسط هاگ ، سامانه توپخانه اي اسکاي گارد ، موشک شلمچه ، متعلق به سامانه مرصاد و سامانه S200 مورد آزمايش قرار گرفته و دو پهباد ايراني ، از نوع کردار و جت را نيز تو سط اين موشک ها منهدم شده است. اين موشک ها قادرند هدف هايي فراتر از پهباد ها را منهدم کنند.
جمهوري اسلامي ايران با ??? هزار نفر شامل اعضاي ارتش و افراد “سپاه پاسداران” از نظر عددي دارنده پرشمارترين ارتش منطقه است.. به علاوه ايران ميتواند در صورت لزوم تا يک ميليون بسيجي را براي رزم آماده کند. .
نيروي زميني ايران داراي ??? هزار سرباز است و بيش از ???? تانک و زرهپوش در اختيار دارد. در نيروي دريايي ايران ?? هزار ملوان خدمت ميکنند. در نيروي هوايي ايران ?? هزار سرباز خدمت ميکنند که ?? هزار نفر از آنها عضو يگانهاي پدافند هوايي هستند
از ??? هواپيماي جنگي ايران، حدود ?? فروند جنگندههاي روسي هستند و ??? فروند به خريدهاي پيشين انقلاب از ايالات متحده برميگردند .
ايران در سالهاي گذشته سيستم موشکي خود را توسعه داده است. بر پايه تکنولوژي موشکهاي اسکود که ايران عمدتا از کره شمالي دريافت کرده، اين کشور توانسته تا ??? فروند موشک ميانبرد “شهاب ?” و “شهاب ?” توليد کند که برد آنها به چند صد کيلومتر ميرسد .
به علاوه ايران حدود ?? فروند موشک “شهاب ?” در اختيار دارد که گفته ميشود برد آنها به ???? کيلومتر، يعني تا خاک اسرائيل ميرسد.
نيروهاي مسلح ايران براي دفاع از زرادخانه استراتژيک و همچنين تأسيسات اتمي خود، حدود ?? موشک مدرن پدافند هوايي از روسيه دريافت کرده است.
ايران همچنين در دهه گذشته چند زيردريايي از روسيه دريافت کرده است.
سپاه پاسداران و ارتش ايران در سالهاي گذشته پيوسته ادوات و تجهيزات نظامي جديدي را به نمايش گذاشتهاند که به گفته کارشناسان بخشي از آنها کپيپردازي از نمونههاي خارجي هستند و در مورد کيفيت و کارآيي آنها ابهام و سؤالهاي زيادي مطرح است.(تابناک،19آبان1390)
8-1-1-4 ارزيابي پنتاگون از توان نظامي ايران در خليج فارس به روايت واشنگتن پست
جابي واريک خبرنگار امور ايران واشنگتن پست نوشت: “ايران در حال تقويت توان نظامي خود در خليج فارس است تا بتواند حمله احتمالي آمريکا را تلافي کند”.
واريک ادامه داد: “کارشناسان آمريکايي و خاورميانه اعلام کردند ايران به سرعت در حال تقويت توانمندي نظامي خود براي حمله به کشتي هاي جنگي آمريکا در خليج فارس است. به گفته اين کارشناسان ايران توانسته است زرادخانه موشک هاي ضدکشتي بسيار پيشرفته را توسعه داده و نيز ناوگان قايق هاي تندرو و زير دريايي هاي خود را افزايش دهد. برخي مقامات آمريکا اعلام کرده اند، سيستم هاي جديد، به فرماندهان ايراني اطمينان مي دهد که در صورت بروز هر گونه درگيري مي توانند به سرعت کشتي هاي آمريکايي را تخريب کرده و يا به آنها به شدت آسيب برسانند”.
اين گزارش مي افزايد: “هرچند به مقامات نيروي دريايي امريکا اطمينان داده شده است در صورت بروز جنگ پيروز نبرد هستند، اما دستاوردهاي جديد نظامي ايران آنها را درباره آسيب پذيري واشنگتن در نخستين ساعات درگيري ها در خليج فارس به شدت نگران کرده است”.
واشنگتن پست سپس به اين نکته اشاره مي کند که ايران در خليج فارس از تاکتيک “ازدحام” استفاده مي کند و مي نويسد: “بسياري از کارشناسان نظامي فعلي و سابق آمريکا معتقدند افزايش تعداد موشک هاي کوتاه برد دقيق به همراه استفاده از تاکتيک ” ازدحام” يعني استفاده از صدها قايق گشت زني کاملا مسلح توسط ايران مي تواند توانمندي دفاعي حتي کشتي هاي بسيار پيشرفته آمريکا را در هم بشکند”.
در ادامه اين مقاله آمده است: “بر اساس برآوردهاي انجام شده توانمندي ايران براي واردآوردن صدمات جدي بر تجهيزات نظامي آمريکا به نسبت يک دهه گذشته بسيار افزايش يافته است. بررسي هاي پنتاگون در ماه آوريل نشان مي دهد زرادخانه تسليحاتي ايران بسيار مرگبارتر و پيشرفته تر شده است. به عبارت ديگر ايران پيشرفت هاي قابل قبولي در زمينه نظامي داشته است که آمريکا بايد پيش از هرگونه اقدامي عليه تهران آن را در نظر بگيرد”.
جابي واريک نتيجه مي گيرد که با توان نظامي فعلي ايران امريکا نبايد ناوهاي گران قيمت خود در معرض آسيب نيروهاي ايراني قرار بدهد.وي مي نويسد: ” افزايش قدرت ايران براي تلافي کردن باعث شده است بسياري از کارشناسان نظامي درباره عاقلانه بودن استقرار کشتي هاي هواپيمابر و ديگر کشتي هاي بسيار گران قيمت در خليج فارس در زماني که درگيري قريب الوقوع به نظر مي رسد، ترديد کنند”.
اين روزنامه درباره توصيف توانمندي هاي ايران براي جنگ در خليج فارس مي نويسد: “تحليلگران نظامي امريکا از سال ???? تصريح کرده اند توانمندي دفاعي و تهاجمي ايران افزايش يافته است. برخي از توانمندي هاي نظامي ايران در رزمايش اخير اين کشور تحت عنوان پيامبر اعظم ? نمايان شد. در اين رزمايش موشک ضد کشتي با برد ??? مايل و کلاهک ???? پوندي مجهز يه سيستم هدايت داخلي را آزمايش کرد. زرادخانه تسليحاتي ايران شامل انواع موشک هاي ضدکشتي مثل موشک ساخت چين موسوم به کرم ابريشم است. اخيرا ايران توانسته است بر اساس طرح هاي روسي اژدرهاي بسيارسريع طراحي و بسازد. هرجند جنگنده هاي آمريکا با چندين سيستم دفاعي مجهز هستند، اما ايران تلاش مي کند اين امکانات بسيار پيشرفته ناوگان دريايي امريکا را با حمله از چندين جهت خنثي کند. ايران مي تواند اين استراتژي خود را نه تنها با پرتاب کننده هاي سيال موشک ، بلکه با کمک از زيردريايي هاي کوچک، هليکوپتر و نيز قايق هاي کوچک مسلح موسوم به قايق هاي تندروي جنگي به مرحله اجرا درآورد”.
واشنگتن پست سپس به مسئله قايق هاي تندرو ايران پرداخته و مي نويسد: “بالا بودن توان عملياتي اين قايق ها يکي از تکيه گاه هاي اصلي مقامات ايران براي انجام عمليات در خليج فارس محسوب مي شود. اين قايق ها به سرعت مي توانند مين هاي دريايي ايران را در تنگه هرمز براي جلوگيري از حمله کشتي هاي بزرگ امريکا پخش کنند. براورد شده است ايران بيش از ???? مين ضد کشتي در اختيار دارد. هرچند آمريکا مي تواند در صورت آغاز درگيري با ايران به سرعت خود را باز يابد و از صدمات جدي تر جلوگيري کند، اما انتشار تصاوير غرق شدن يک کشتي آمريکا در خليج فارس مي تواند به تهران اعتماد به نفس بالايي ببخشد”.( بشا رت نيوز، ? مرداد ????)
9-1-1-4 برنامه انرژي هسته اي ايران
35 سال از آغاز برنامه هستهاي ايران ميگذرد، وبيش از 8 سال از شروع دوراني را پشت سر ميگذاريم که در مجامع بينالمللي به بحران هستهاي ايران تعبير ميشود.
پس از جنگ تحميلي 8ساله با عراق ، چالش 8 ساله بين ايران و غرب بر سر موضوع برنامههاي هستهاي ايران ، مهمترين مسألهاي است که رخ نموده است. امروزه اين مسأله ابعاد جديدي به خود گرفته است. از طرفي رايزنيهايي در مورد از سرگيري مذاکرات ايران با گروه 1+5 در جريان است؛ و از طرف ديگر امروز 3 بهمن 1390 برابر با 23 ژانويه 2012، وزراي امور خارجه اتحاديه اروپا در راستاي فشار بر دولت ايران، تصميم تحريم نفتي ايران از حدود 5 ماه ديگر را نهايي کردند. اينکه در نهايت اين موضوع به کجا منتهي خواهد شد به تصميمگيري آتي طرفين بستگي خواهد داشت. طرح مسأله هسته اي ايران در واقع به سالهاي آغازين دهه 70 شمسي(دهه 90 ميلادي) بازمي گردد. آمريكا و اسرائيل ادعا كردند كه ايران در جهت دستيابي به سلاحهاي هسته اي گام برمي دارد. مهمترين دليل و مدرك آنها نيز امضاء شدن موافقت نامه هاي همكاري با
