
ورزشي به درآمد عمومي واريز مي شود و معادل وجوه واريزي در قالب لوايح بودجه سنواتي در اختيار سازمان مذكور قرار داده مي شود.
آيين نامه اجرائي اين ماده به پيشنهاد مشترك سازمانهاي تربيت بدني و برنامه و بودجه به تصويب هيأت وزيران خواهد رسيد.
برنامه چهارم :
مجموعه برنامه پنج ساله چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قالب هفت بخش و پانزده فصل و 343 ماده تنظیم گردیده است. که به ترتیب بخش اول شامل 4 فصل و 91 ماده و بخش دوم شامل 2 فصل و 31 ماده ،بخش سوم شامل 2 فصل و 26 ماده ،بخش چهارم شامل 1 فصل و 22 ماده و بخش پنجم شامل 2 فصل و 29 ماده و بخش ششم شامل 4 فصل 30 ماده و بخش 7 که قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت موضوع ماده 156 قانون برنامه چهارم می باشد شامل 114 ماده است.
تصویر کلی برنامه:
تبصره های فرهنگی برنامه چهارم :
صيانت از هويت و فرهنگ اسلامي ـ ايراني
فصل نهم ـ توسعه فرهنگي
ماده 104 ـ دولت مكلف است بهمنظور رونق اقتصاد فرهنگ، افزايش اشتغال، بهبود كيفيت كالا و خدمات، رقابتپذيري، خلق منابع جديد، توزيع عادلانه محصولات و خدمات فرهنگي و ايجاد بستر مناسب براي ورود به بازارهاي جهاني فرهنگ و هنر و تأمين فضاهاي كافي براي عرضه محصولات فرهنگي، اقدامهاي ذيل را به عمل آورد :
الف ـ اصلاح قوانين و مقررات براي رفع موانع انحصاري، تقويت رقابتپذيري و فراهمسازي زمينههاي بسط مشاركت مردم، نهادهاي غيردولتي، صنفي و حرفهاي در امور فرهنگي و هنري.
ب ـ اقدام قانوني لازم براي تأسيس صندوقهاي غيردولتي ضمانت بهمنظور حمايت از توليد، توزيع و صادرات كالاها و خدمات فرهنگي و هنري، سينمائي، مطبوعاتي و ورزشي در سطح ملي و بينالمللي.
ج ـ احصاء و ارتقاء سهم بخش فرهنگ، براساس شاخصهاي مورد نظر در اقتصاد ملي و منظورنمودن رشد متناسب سالانه در لوايح بودجه براي دستيابي بهاستانداردهاي ملي كه در سال اول برنامه چهارم به تصويب دولت ميرسد.
دـ تصويب و ابلاغ استانداردهاي بهرهمندي نقاط مختلف كشور از فضاهاي فرهنگي، هنري، ورزشي وگردشگري و توزيع و تأمين اعتبارات ملي و استاني فصول برنامههاي ذيربط در هر يك از سالهاي برنامه چهارم براي رسيدن به شاخصها و استانداردها براساس شاخصهائي كه در سال اول برنامه چهارم به تصويب هيأت وزيران ميرسد.
هـ ـ به توسعه ساختارها و زيربناهاي لازم براي رشد توليد و توزيع محصولات فرهنگي، هنري و ورزشي توسط بخش خصوصي و تعاوني با اولويت كمك نمايد.
و ـ تمهيد تسهيلات ويژه براي ورود مواد اوليه، ماشينآلات و تجهيزات موردنياز صنايع بخش فرهنگ براي نيل به بهبود كيفيت توليدات و صدور محصولات فرهنگي، هنري و ورزشي در مقياسهاي جهاني.
ز ـ ساماندهي نظام يارانهاي بخش فرهنگ با اولويت كودكان، دانشآموزان و دانشجويان با رويكرد تغيير نظام پرداخت يارانه از توليد به سمت مصرف، براي كليه اقشار جامعه و خريد محصولات فرهنگي.
ح ـ حمايت يا مشاركت با هنرمندان و مجموعهداراني كه قصد ايجاد موزه شخصي آثار هنري خويش و يا كتابخانه را دارند، ازجمله : استفاده از فضاهاي دولتي بهصورت اماني، با همكاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت مسكن و شهرسازي، كليه شهرداريها و ساير دستگاههاي اجرائي ذيربط .
ط ـ انجام حمايتهاي لازم از اشخاص حقيقي و حقوقي كه در چارچوب مقررات مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي در توسعه فضاهاي مجازي فرهنگي، هنري و مطبوعاتي در محيطهاي رايانهاي و اينترنتي فعاليت ميكنند و بهويژه اعطاي تسهيلات لازم براي برپايي پايگاههاي رايانهاي و اطلاعرساني حاوي اطلاعات فرهنگي، ديني، تاريخي و علمي به زبان و خط فارسي توسط بخشهاي مختلف اجرايي كشور جهت استفاده عموم و همچنين ايجاد شرايط لازم توسط صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران براي دريافت برنامههاي صوتي و تصويري از طريق شبكههاي اطلاعرساني كابلي و كانالهاي ماهوارهاي براساس ضوابط سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران.
آئيننامه اجرائي مربوطه با هماهنگي وزارتخانههاي فرهنگ و ارشاد اسلامي، ارتباطات و فناوري اطلاعات و سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران بهتصويب هيأت وزيران خواهد رسيد.
ي ـ به دولت اجازه داده ميشود تا نيم درصد (5/0%) از اعتبارات دستگاههاي موضوع ماده (160) اين قانون را با پيشنهاد رئيس دستگاه مربوطه براي انجام امور فرهنگي، هنري، سينمائي و مطبوعاتي جهت ترويج فضائل اخلاقي و معارف اسلاميكاركنان خود هزينه نمايد.
آئيننامه اجرائي اين بند توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان مديريت و برنامهريزي كشور تهيه و بهتصويب هيأت وزيران خواهد رسيد.
ك ـ متناسب با ويژگيهاي جمعيتي، اجتماعي، فرهنگي و حداقلهاي بهرهمندي، ترتيبي اتخاذ نمايد تا با همكاري بخش خصوصي و تعاوني، شهرداريها و منابع مردمي تا سال آخر برنامه چهارم در كليه شهرها و مراكز استانها، نسبتبه ايجاد فضاهاي فرهنگي و هنري شامل : كتابخانه مركزي، تالار فرهنگ و هنر، پرديسهاي سينمائي، موزه هنرهاي معاصر و مركز دائمي برگزاري نمايشگاههاي فرهنگي و هنري، پيشبينيهاي لازم را بهعمل آورد.
ل ـ حداكثر تا پنجاه درصد (50%) هزينه تكميل مراكز فرهنگي و هنري نيمهتمام بخش غيردولتي را كه تكميل و بهرهبرداري از آنها براي استفاده عمومي ضروري است براساس آئيننامه مصوب دولت بهصورت كمك تأمين نمايد. درصورت تغيير كاربري اينگونه مراكز از استفاده عمومي به خصوصي بايد وجوه دولتي پرداخت شده به قيمت روز مسترد گردد.
م ـ كليه دستگاههاي موضوع ماده (160) اين قانون موظفند امكانات و فضاهاي فرهنگي، هنري و ورزشي متعلق به خود را براي اجراي برنامههاي فرهنگي، هنري و ورزشي طبق آييننامهاي كه بهتصويب هيأت وزيران ميرسد دراختيار متقاضيان قراردهند.
ماده 105 ـ مواد (156)، (161) و بند (الف) ماده (162) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران مصوب 17/1/1379 و اصلاحيههاي آن براي دوره برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران (1388ـ1384) تنفيذ ميگردد.
ماده 106 ـ دولت مكلف است بهمنظور تعميق ارزشها، باورها، فرهنگ معنويت و نيز حفظهويت اسلامي ـ ايراني، اعتلاي معرفت ديني و توسعه فرهنگ قرآني، اقدامهاي ذيل را انجام دهد:
الف ـ بسط آگاهيها و فضائل اخلاقي در ميان اقشار مختلف مردم و زمينهسازي اقدامهاي لازم براي ايجاد فضاي فرهنگي سالم و شرايط مناسب براي احياي فريضه امر به معروف و نهي از منكر و اهتمام به آن.
ب ـ گسترش فعاليتهاي رسانههاي ملي و ارتباط جمعي در جهت مقابله با تهاجم فرهنگي، سالمسازي فضاي عمومي، اطلاعرساني صحيح و تحقق سياستهاي كلي برنامه چهارم با فراهمآوردن زمينههاي مناسب انتشار گزارشهاي عملكرد دستگاهها و افزايش امكان دسترسي جامعه به آموزشهاي عمومي، فني ـ حرفهاي، ترويجي و آموزشهاي عالي ازطريق شبكههاي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران.
ج ـ حمايت از پژوهشهاي راهبردي و بنيادي در زمينه اعتلاي معرفت ديني و توسعه فعاليتهاي قرآني.
د ـ تهيه طرح جامع ترويج و توسعه فرهنگ نماز.
هـ ـ تهيه طرح جامع گسترش فضاهاي مذهبي و مساجد توسط سازمانهاي تبليغات اسلامي و اوقاف و امور خيريه با همكاري سازمان ميراث فرهنگي تا پايان سال اول برنامه چهارم.
و ـ تداوم نهضت قرآنآموزي.
ز ـ تقويت سهم كتابخواني در حوزه دين در كشور، خصوصاً مناطق محروم و طراحي كتابخانه حوزه دين در مساجد و ساير اماكن مذهبي.
ح ـ تهيه طرح جامع، با رويكرد گسترش فرهنگ وقف و امور خيريه.
ط ـ بهكارگيري شيوهها و راهكارها و ابزارهاي نوين در عرصه تبليغات ديني.
ي ـ حمايت از برنامهريزي، نيازسنجي و ارائه آموزشهاي ضروري به مبلغين ديني در جهت بهبود كيفيت تبليغات ديني.
ك ـ استمرار اجراي طرح ترويج فرهنگ ايثار و شهادت.
ل ـ ساماندهي تبليغات رسانهاي، بهبود محتواي كتب درسي، استقرار محيط و ساختارهاي حقوقي در جهت حفظ و ارتقاء هويت اسلامي ـ ايراني، تقويت نهاد خانواده براساس تعاليم ميراث معنوي جامعه ايراني.
م ـ تدوين و اجراي برنامههاي آموزشي، تبليغي و ترويجي در كليه سطوح اجتماعي براي آموزش، گسترش و تعميق فرهنگ كار و نظم اجتماعي، شناخت ارزش زمان و رعايت آن در انجام كليه فعاليتها.
ن ـ تهيه طرح جامع مطالعه و اجراي همگرايي مذاهب، حداكثر تا پايان سال اول برنامه چهارم براي تقويت همگرايي بيشتر ميان فرقهها و مذاهب مختلف اسلامي در كشور.
س ـ توسعه مشاركتهاي مردمي در عرصه فرهنگ ديني، برنامهريزي و اقدامهاي لازم براي حمايت از هيأتهاي مذهبي و تشكلهاي ديني با رويكرد بهبود كيفيت فعاليتها وپرهيز ازخرافات و انحرافات.
ع ـ حوزههاي علميه از تمامي تسهيلات و معافيتهائي كه براي ساير مراكز آموزشي و پژوهشي تعيين گرديده يا ميگردد، برخوردار خواهند بود.
ف ـ بهمنظور ارتقاء پژوهش درخصوص بنيادهاي نظري، ديني نظام و پاسخگوئي به مسائل مستحدثه در جمهوري اسلامي ايران، دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم موظف است در برنامه چهارم ساماندهي مناسب را با استفاده از امكانات و ظرفيتهاي علمي حوزه دين پژوهشي به انجام رساند.
ماده 107 ـ ماده (163) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران مصوب 17/1/1379 و اصلاحيههاي آن براي دوره برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران (1388ـ1384) تنفيذ ميگردد.
ماده 108 ـ دولت موظف است بهمنظور زنده و نمايان نگهداشتن انديشه ديني و سياسي و سيرة عملي حضرت امام خميني (ره) و برجسته كردن نقش آن بهعنوان يك معيار اساسي در تمام سياستگذاريها و برنامهريزيها و تسري آن در مجموعه اركان نظام، اقدامهاي زير را انجام دهد:
الف ـ حمايت از انجام مطالعات بنيادي و كاربردي در عرصه فرهنگسازي، پژوهشي، آموزشي و اطلاعرساني با تكيه بر علوم، فناوري و بهرهگيري مناسب از ظرفيت دانشگاهها و مؤسسات پژوهشي و حمايت از پايان نامههاي دورههاي تحصيلات تكميلي با موضوعات مربوط به امام (ره) و انقلاب اسلامي.
ب ـ حمايت از توليد و نشر آثار ارزنده علمي، هنري و ادبي مربوط به حضرت امام با همكاري مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني (ره) و تجهيز كتابخانههاي عمومي كشور به آثار منتشر شده در اين زمينه.
ج ـ حمايت از توليد برنامههاي متنوع و متناسب در جهت تبيين و بزرگداشت سيره و آراي حضرت امام (ره) و معرفي چهره جامع ايشان در صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران با همكاري مؤسسه مذكور در بند (ب).
د ـ شناسائي، بازسازي، حفظ و نگهداري اماكن، ميادين و خيابانهائي كه مهمترين وقايع انقلاب اسلامي را شاهد بوده و نيز بهرهگيري از مراكز فرهنگي، هنري و فضاهاي عمومي در جهت نشر و تبليغ انديشه و سيره عملي و بزرگداشت
