
غیراستاندارد) 115
شکل4-20. برازش مدل مفهومی تحقیق(ضرایب استاندارد) 115
شکل4-21. برازش مدل مفهومی اصلاحی تحقیق(ضرایب غیراستاندارد) 116
شکل4-22. برازش مدل مفهومی اصلاحی تحقیق(ضرایب استاندارد) 116
شكل4-23. نمودار پراكنش مقادير پيشبيني شده و باقيماندههاي استاندارد 120
فهرست نمودارها
نمودار4-1. توصیف درصد فراوانی جنسیت پاسخدهندگان 83
نمودار4-2. توصیف درصد فراوانی وضعیت تأهل پاسخدهندگان 84
نمودار4-3. توصیف درصد فراوانی سابقه خدمت پاسخدهندگان 85
نمودار4-4. توصیف درصد فراوانی سن پاسخدهندگان 85
نمودار4-5. توصیف درصد فراوانی تحصیلات پاسخدهندگان 86
فصل اول
کلیات
1-1-مقدمه
امروزه وجود رابطه قوی با مشتریان مهمترین رمز موفقیت در هر کسبوکار است. از این رو مفهوم مدیریت ارتباط با مشتری که به معنی تلاش سازمان جهت ایجاد و ارائه ارزش به مشتری است بسیار مورد توجه قرار گرفته است. لذا این پژوهش درصدد است به بررسی نقش قابلیتهای زیرساختی1 و مشتریمداری در بالا بردن کیفیت اطلاعات مشتری در سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری بپردازد. این فصل به بررسی کلیات تحقیق میپردازد. در این راستا ابتدا مسئله تحقیق و سپس اهداف و ضرورت تحقیق بیان میگردد. در ادامه قلمرو و فرضیات تحقیق بیان میشود.
1-2-بیان مسئله
با توجه به اهمیت روزافزون مشتریان براي سازمانها، مدیریت ارتباطات اثربخش و کارا با مشتریان به مسئلهاي اساسی و مهم براي سازمانها و از جمله بانکهاي دولتی، تبدیل گردیده است. مدیریت ارتباط با مشتری(CRM2) یک راهبرد کسبوکاری است که از یک طرف با هدف افزایش سودآوري و درآمد براي سازمان و از طرف دیگر افزایش رضایت و وفاداري مشتریان ارائه شده است. مدیریت ارتباط با مشتري، مجموعهاي گسترده از ابزارها، فناوريها و فرآیندها است که با هدف ارتقاء سطح رابطه با مشتریان مورد استفاده قرار میگیرد. هر سازمانی که با مشتري سروکار دارد، حتماً سطحی از مدیریت ارتباط با مشتري را نیز داراست اما برخی از سازمانها در این زمینه جلودار هستند. این سازمانها با بهرهگیري و استقرار انواع مفاهیم، روشها و ابزارها مانند سیستمهاي مبتنی بر فناوري اطلاعات ارزش بسیار بیشتري از روابط خود با مشتریان خلق مینمایند(هادیزاده مقدم و همکاران، 1389).
در محیط کسبوکار امروز، مدیران ارشد از سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتری(CRM) به عنوان یک ابزار استراتژیک برای پردازش اطلاعات مربوط به مشتری، استفاده میکنند تا ارتباط با مشتری را توسعه دهند. مطالعات قبلی نشان داده است که سیستمهای CRM به طور قابل توجهی عملکرد ارتباط با مشتری را بهبود میدهند(کیم و چوی3، 2010؛ کرامتی و همکاران4، 2010). وظیفه سیستم CRM تسهیل پردازش اطلاعات از طریق یکپارچهسازی منابع گوناگون و در سراسر توابع مختلف، سازماندهی داده برای دستیابی و تجزیه و تحلیل کارا و از بین بردن خطاهای داده و موانع است. با این حال کارایی سیستمهای CRM به دادههای تغذیه شدهی درون آن بستگی دارد. اگر دادهها و اطلاعات ارائه شده از منابع داخلی و خارجی، بهموقع، بهروز، صحیح، دقیق، کامل و مربوط نباشند، کسبوکار نمیتواند از استفاده از یک سیستم CRM بهرهمند شود(مسنر5، 2004؛ رو و همکاران6؛ 2005).
بنابراین، سیستمهای CRM به ستون فقرات توسعه ارتباط با مشتری، با پیشبرد قابلیتهای پردازش اطلاعات مشتری تبدیل شدهاند. اگر چه پردازش اطلاعات مهم است، اهمیت تأثیر آن بر عملکرد ارتباط با مشتری تا حد زیادی به کیفیت اطلاعات مربوط به مشتری بستگی دارد(جایاچاندران و همکاران7، 2005؛ مسنر، 2004؛ میسی و همکاران8، 2005)، در صورتی که کیفیت، به ادغام، بههنگام بودن و سودمندی اطلاعات ارتباط با مشتری اشاره میکند(هیل9، 2009؛ مولر و نیفلر10، 2011). با این حال، مطالعات تجربی اندکی، عوامل مقدم و فعل و انفعالات اساسی کیفیت اطلاعات مربوط به مشتری در سیستمهای CRM را آزمون میکند. علاوهبراین، تنها مطالعه تجربی(رپ و همکاران11، 2010) که به بررسی نقش مکمل از قابلیتهای تکنولوژیکی به عنوان منابع یک شرکت و مشتریمداری به عنوان استراتژی یک شرکت، میپردازد مربوط به پردازش اطلاعات است. برای مثال، گردآوری و اشتراک اطلاعات میتواند برای افزایش فهم نیازهای مشتری و چگونگی پاسخ سریع به نیازهای آنها به کار برده شود. این مطالعات دو یافته را مشخص میکنند: اول اینکه، شرکتها باید با متغیرهای منابع استراتژیک هماهنگ شوند تا کیفیت بالاتر مدیریت ارتباط با مشتری را استخراج کنند، و دوم اینکه، تغییر و تحول در منابع و استراتژیهای شرکت یک نقش اساسی در افزایش کیفیت ارتباط با مشتری بازی میکند.
1-3-اهداف تحقیق
امروزه به دليل پيشرفتهاى فناورى و اصلاح رويكردهاى توليد و وجود بازارهاى رقابتى، بازارها داراى مازاد عرضه هستند و باعث گرديده كه مشترى به عنوان حاكم واقعى بازار مطرح باشد، بنابراين سازمانها بايد در اين وضعيت اقتصادى مبتنى بر مشترىمدارى، از تمركز بر محصولي به سمت تمركز بر مشتريان حركت نمايند و با مديريت رفتار آنها، بيشترين بازدهى را براى سازمان خود فراهم كنند. با توجه به انتقال قدرت از فروشنده به خريدار، سازمانها دريافتهاند كه رقابت فقط با محصولات ارزانتر، بهتر يا مقاومتر امكانپذير نيست و مزيت رقابتى تنها با تكيه بر تنوع محصولى تحقق نمىيابد، بلكه اين امر با كمك افزايش ارتباط با مشتريان محقق خواهد شد. در سالهاي اخير انتظارات مشتريان افزايش يافته است كه خود عاملى براى تبديل مديريت ارتباط با مشتريان به يك ضرورت در محيط تجارى مشترىمحور امروز است(تئو و همکاران12، 2006). مدیریت ارتباط با مشتری(CRM) یکی از نظامهایی است که با تمرکز بر مشتریان به عنوان دارایی سازمان، سعی بر آن دارد تا سودمندترین آنها را جذب و به بهترین شکل نگهداری نماید. مدیریت ارتباط با مشتری فرآیندی است که به دنبال شناسایی، جذب و نگهداری مشتریان سودمند است(پین و فرو13، 2004). در این پژوهش، برای پرداختن به مدیریت ارتباط با مشتری دو دیدگاه را بررسی میکنیم(اسپانوس و لیوکاس14، 2001):
دیدگاه مبتنی بر منابع که ترکیبی از منابع تکنولوژی، انسانی، کسبوکار، فرهنگ و مدیریت دانش و یادگیری برای توسعه قابلیتهای زیرساختی است.
دیدگاه موقعیت استراتژیک که بر قابلیتهای مشتری که ترکیبی از مشتریمداری، درک متقابل با مشتری و متمایزسازی مشتریان میباشد، تأکید دارد.
این پژوهش دیدگاه موقعیت استراتژیک را برای تعیین کیفیت اطلاعات مربوط به مشتری استفاده شده در یک سیستم CRM اتخاذ میکند و میتواند یک درک و بینش کلی نسبت به استراتژیهای مشتریمداری ارائه کند. با توجه به ضرورت منابع موجود در سازمان از جمله تکنولوژی، منابع انسانی و … و همچنین مشتریمداری در بالا بردن کیفیت اطلاعات، هدف این تحقیق، بررسی نقش قابلیتهای زیرساختی و مشتریمداری در بالا بردن کیفیت اطلاعات مشتری در سیستمهای CRM میباشد. درواقع در این پژوهش تأثیر قابلیتهای زیرساختی و مشتریمداری بر کیفیت اطلاعات، عملکرد ارتباط با مشتری و عملکرد کلی بانک بررسی میشود. با توجه به مطالب ذکر شده، بررسی نقش قابلیتهای زیرساختی و مشتری میتواند به عنوان ابزاری مفید در جهت تخصیص هر چه بهتر منابع برای سازمانها و به خصوص بانکها بکار گرفته شود. علاوهبراین سازمانهای دیگر میتوانند از تجارب به دست آمده در شعب بانک ملی شهر شیراز، در مورد بررسی نقش قابلیتهای زیرساختی و مشتریمداری، الگوبرداری و نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی نمایند. بهطورخاص، این پژوهش سوابق و نتایج کیفیت خدمات مربوط به مشتری در سیستمهای CRM و قرار گرفتن یافتهها در حوزه خدمات بانکداری را شرح میدهد. قابلیتهای زیرساختی، بهویژه هنگامی که با استراتژی کسبوکار مشتریمداری همراه میشود، رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتری دارد، که باعث افزایش روابط مشتری و عملکرد کلی شرکت میشود.
1-4-ضرورت تحقیق
در دنیای کنونی وجود رابطهی قوی با مشتریان مهمترین رمز موفقیت در هر کسبوکار است. ازاینرو، مفهوم مدیریت ارتباط با مشتری که به معنی تلاش سازمان جهت ایجاد و ارائهی ارزش به مشتری است، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مدیریت ارتباط با مشتری CRM برای ایجاد یک رابطهی خاص با مشتری و ایجاد ارزش بیشتر برای سازمانها ارائه شده است(مؤمنی و همکاران، 1392). اگر سیستم مدیریت ارتباط با مشتری به خوبی طراحی و اجرا گردد به شناخت کامل و جامعی از مشتری منجر خواهد شد. CRM به بنگاهها اجازه میدهد تا به آسانی مشتریان سودمند را شناسایی نموده و تلاشهای بازاریابی را برای مشتریانی که از بنگاه خرید مینمایند، متمرکز کنند. درک بهتر مشتری کنونی به بنگاه اجازه میدهد تا با تعامل، پاسخگویی و ارتباط مؤثر با آنها، نرخ حفظ مشتریان را بهطور چشمگیری افزایش دهد(پلسیس و بون15، 2004؛ کورک16، 2006). مدیریت ارتباط با مشتری(CRM) یک استراتژی است که برای کسب آگاهی بیشتر در مورد نیازها و رفتار مشتریان و ارتباط بیشتر با آنان استفاده میشود. برقراری روابط خوب با مشتری رمز موفقیت در کسبوکار است(لئو17، 2005). همچنین با توجه به اهمیت روزافزون مشتریان در بانک و بالتبع اهمیت مدیریت اثربخش ارتباط با مشتری، بررسی نقش قابلیتهای زیرساختی(که شامل منابع تکنولوژی، انسانی، کسبوکار و … میشود) و مشتریمداری در بالا بردن کیفیت اطلاعات مشتری در سیستمهای مدیریت ارتباط با مشتري در بانک بسیار مهم تلقی میشود. سازمانهایی که در پیادهسازي و اجراي برنامهها و سیستمهاي مدیریت ارتباط با مشتریان موفق بودهاند، مزایاي اقتصادي و غیراقتصادي متعددي را کسب نمودهاند. بنابراین، پژوهش حاضر به بررسی کیفیت اطلاعات مربوط به مشتری و تمرکز بر اینکه چگونه یک بانک میتواند به خوبی کیفیت اطلاعات مربوط به مشتری را ایجاد کند و افزایش دهد، میپردازد. همچنین تأثیر کیفیت اطلاعات بر عملکرد ارتباط با مشتری و بر عملکرد کلی بانک بررسی میشود.
1-5-قلمرو تحقیق
با توجه به موضوع تحقیق که عبارت است از نقش قابلیتهای زیرساختی و مشتریمداری در بالا بردن کیفیت اطلاعات مشتری در سیستمهای CRM مطالعه موردی: شعب بانک ملی شیراز، لذا قلمرو مکانی تحقیق، شعب بانک ملی شهر شیراز و قلمرو زمانی آن سال 93-1392 میباشد.
1-6-فرضیات تحقیق
هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش قابلیتهای زیرساختی و مشتری در بالا بردن کیفیت اطلاعات در سیستمهای CRM در شعب بانک ملی شهر شیراز میباشد. در همین راستا فرضیههای تحقیق به صورت زیر مطرح میگردد:
قابلیتهای زیرساختی رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارند.
1-1 تکنولوژی رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
1-2 منابع انسانی رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
1-3 منابع کسبوکار رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
1-4 فرهنگ رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
1-5 مدیریت دانش و یادگیری رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
قابلیتهای مشتری رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
2-1 مشتریمداری رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
2-2 متمایزسازی مشتری رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
2-3 درک متقابل با مشتری رابطه مثبتی با کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک دارد.
کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک رابطه مثبتی با عملکرد ارتباط با مشتریان دارد.
عملکرد ارتباط با مشتریان بانک رابطه مثبتی با عملکرد کلی بانک دارد.
کیفیت اطلاعات مربوط به مشتریان بانک رابطه مثبتی با عملکرد کلی بانک دارد.
1-7-سؤالات پژوهشی
قابلیتهای زیرساختی ب
