
ر کیفیت اطلاعات مشتریان بانک مؤثر است؟
قابلیتهای مشتری بر کیفیت اطلاعات مشتریان بانک مؤثر است؟
کیفیت اطلاعات مشتریان بانک بر عملکرد ارتباط با مشتریان مؤثر است؟
عملکرد ارتباط با مشتریان بر عملکرد کلی بانک مؤثر است؟
1-8-تعریف کلمات کلیدی
در ادامه به تعریف متغیرهایی که در این پژوهش از آنها استفاده شده است پرداخته میشود.
1-8-1-مدیریت ارتباط با مشتری
واژه CRM مخفف Customer Relationship Managementیا مدیریت ارتباط با مشتری است(سویفت18، 2002). اجرای موفق نظام مدیریت ارتباط با مشتری نیازمند درک صحیح و شناخت دقیق آن است. به CRM از دیدگاههای متفاوتی از قبیل نگرشهای راهبردی، فناوری، وسیله و ابزار، فرآیند و نظام اطلاعاتی نگریسته میشود(سرافرازی و معمارزاده، 1387)، که با توجه به این نگرشها تعاریف مختلفی ارائه شده است. از نظر تامسون19، CRM یک فرهنگ و فلسفه کاری مشتریمحور است که بهطور مؤثر فرآیندهای خدماتدهی، فروش و بازریابی را پشتیبانی میکند(ترینور و همکاران20، 2013). کالا کوتا و رابینسون21 در سال 2000، CRM را بهعنوان یکپارچگی استراتژیهای فروش، بازاریابی و خدمات معرفی نموده و آن را عاملی برای جلوگیری از ایجاد دید تکبعدی دربارهی مشتریان میدانند و به نقش یکپارچگی فرآیندها و دپارتمانهای مختلف در اجرای CRM با هدف افزایش خدمات به مشتری، اشاره دارند(مولر و نیفلر، 2011).
1-8-2-قابلیتهای زیرساختی
قابلیتهای زیرساختی عموماً بهعنوان گسترش مؤثر منابع شرکت که برای پشتیبانی از پیادهسازی سیستمهای CRM اختصاص داده شده است، تعریف میشود. دیدگاه مبتنی بر منابع، بر اهمیت قابلیتها و منابع خاص شرکت تأکید دارد(ملویل و همکاران22، 2004؛ وید و هولند23، 2004). این دیدگاه ادعا میکند که شرط لازم برای موفقیت شرکت توانایی آن در ایجاد مهارت منابع مشخص میباشد(تیسه و همکاران24، 1997). برای دیدگاه مبتنی بر منابع شرکت، منابع تکنولوژی، انسانی، کسبوکار، فرهنگ و مدیریت دانش و یادگیری شرکت باید با سیستمهای CRM برای توسعه قابلیتهای زیرساختی سازگار باشند.
1-8-2-1-تکنولوژی
زیرساخت تکنولوژی یک نیاز کلیدی برای CRM است. تکنولوژی بهعنوان یک توانمندساز مطرح میشود. تکنولوژی جهت مکانیزه نمودن فرآیندها مورد استفاده قرار میگیرد. تکنولوژی چیزی است که تسهیلکننده پیادهسازی استراتژی مدیریت ارتباط با مشتری است(مندوزا و همکاران25، 2006). منابع تکنولوژی کمک قابل توجهی در زمینهی مدیریت استراتژیک منابع انسانی میکند و تأکید میکند که منابع انسانی نشاندهنده چگونگی دانش شرکت و مهارتهای مربوط به سیستمهای CRM است. (سعیدی و دیلمی معزی، 1389).
1-8-2-2-منابع کسبوکار
ميتوان فرآيند را بهعنوان گروهي از فعالیتها در نظر گرفت كه دادههاي سازماني(مثل منابع انسانی) را به بازدههاي مورد انتظار تبديل كند. منابع کسبوکار به عنوان یک طرح کسبوکار برای یکپارچهسازی پروژههای سیستم CRM تعریف شده است. جزء فرآیندی CRM حساسترین بعد آن است زیرا مکانیزه کردن فرآیندهای نامناسب کسبوکار CRM تنها سرعت اجرای فرآیندهای اشتباه را افزایش میدهد(سعیدی و دیلمی معزی، 1389).
1-8-2-3-منابع انسانی
علیرغم اینکه فناوری و فرآیند کسبوکار هر دو برای موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری حیاتی هستند، این افراد هستند که ارتباط با مشتری را به وجود میآورند. برای مدیریت مشتریان سازمان باید افرادی جذب سازمان شوند، مدیریت شوند و در یک چارچوب حمایتی انگیزش پیدا کنند(چن و پوپوویچ26، 2003). براي نايل شدن به عملكرد بالاي كسبوكار و روابط با مشتريان با ارزش، سازمان بايد داراي سيستمها و افراد با انگيزه، توانمند و هوشمند باشد(سعیدی و دیلمی معزی، 1389).
1-8-2-4-فرهنگ
فرهنگ مهمترین عامل برای مدیریت صحیح و اجرای راهبرد مدیریت ارتباط با مشتری است(رانجان و باتناگار27، 2009). برای برآورده کردن انتظارات مشتری باید فرهنگ مشتریمداری در سازمان حاکم باشد و در کارمندان تغییر نگرش ایجاد شود. با استقرار فرهنگ مشتریمداری، سازمان نسبت به نیازهای مشتری پاسخگو خواهد بود(آذری، 1387). فرهنگ سازمانی الگویی از ارزشها و ارتباطات مشترک است که به درک وضعیت جاری شرکت کمک نموده و به افراد سازمانی، هنجارهایی برای عمل ارائه میکند(سعیدی و دیلمی معزی، 1389).
1-8-2-5-مدیریت دانش و یادگیری
با توجه به توسعه خدمات و تنوع محصولات ارائه شده از سوی سازمانها، رقابت میان اهالی بازار شدت بیشتری گرفته است. در این میان، توانایی سازمانها در جذب و بهکارگیری دانشهای درون و برونسازمانی، راهحلی ساده اما کاربردی برای ایجاد برتری رقابتی است. سازمانها با مدیریت مناسب دانش پنهان و آشکار خود، توانستهاند به گونهای شایسته مزیت رقابتی خلق کنند(عارفنژاد و همکاران، 1391). به بیان دیگر، مدیریت دانش استفاده از دانش فردی و جمعی افراد سازمان در جهت دستیابی به اهداف سازمان تعریف میشود(ایرانژاد پاریزی، 1387).
1-8-3-قابلیتهای مشتری
امروزه با افزایش روزافزون رقابت، سازمانها براي بقاي خود در عرصه رقابت باید بتوانند شناخت درست و به موقعی از محیط پیرامون خود داشته باشند – به ویژه مشتریان که عامل اصلی حیات سازمان ها میباشند – تا با درك بهنگام تغییرات و خواستهها و نیازهاي مشتریان در جهت تعامل مؤثر با محیط پیش روند(سرافرازی و معمارزاده، 1387). درفرهنگ و ادب پارسي مفهوم ” مشتري ” مترادف با ” خريدار ” است و در مباحث مربوط با بازاريابي و فروش، مشتري به مخاطباني گفته ميشود كه توانايي و استعداد خريد كالا و يا خدمتي را داشته باشند. در اين تعريف ” توانايي ” به معني امكان پرداخت وجه و ” استعداد ” به مفهوم درك و شناخت مزيتهاي كالا و خدمتي كه موجب تأمين بخشي از نيازهاي مخاطب ميشود، بكارگرفته شده است(دیواندری و دلخواه، 1384).
1-8-3-1-مشتریمداری
مشتریان مردم یا عملیاتی هستند که محصول یا نتایج یک عملکرد را مصرف میکنند یا به آنها نیاز دارند و از آنها بهره میبرند. هر عملکردی در سازمان به یقین دارای هدفی است، بنابراین مشتریانی دارد(برنیکرهوف و درسلر، 1377). صنایع خدماتی در سالهای اخیر شاهد نوآوریهای فراوانی بودهاند که یکی از آنها توجه بسیار زیاد به کارکنان عرضهکننده خدمات به مشتریان است. در دهههای گذشته سازمانهای خدماتی مانند بانکها، مؤسسات بیمه و هتلها به صورت گستردهای آموزشهای لازم را برای کارکنان و چگونگی ایجاد روابط با مشتری ارائه نمودهاند(مالهوترا و موخرجی28، 2004).
1-8-3-2-درک متقابل با مشتری
ضرورت تأمین نیازها و انتظارات مشتری، نیازهایی دارد كه تأمین آن را از طریق مراجعه به سازمانها و مؤسسات عرضهكننده كالا و خدمات دنبال میكند و در مسیر تأمین این نیازها، انتظاراتی دارد كه لازم است از جانب عرضهكنندگان كالا و خدمات برآورده شده و در تعامل با مشتری به عنوان یك ضرورت به آنها توجه شود. نیازهای مشتریان چیست؟ «نیاز مشتری عبارت است از هر نوع احساس كمبود كه برای مشتری به وجود میآید و او تلاش میكند تا با بهرهگیری از استعداد و توانایی خود نسبت به رفع آن اقدام نماید». اما انتظارات مشتری، توقعاتی است كه به طور حتم به آن نیاز ندارد، ولی برآورده شدن آن، احساس خوشایندی در او ایجاد میكند(سرافرازی و معمارزاده، 1387).
1-8-3-3-متمایزسازی مشتریان
به نظر تروت29 مفهوم متمایزسازی به این معنی است که سازمان باید فعالیتهای بازاریابی خود را به گونهای انجام دهد تا جایگاه ویژه و متمایزی از وی پدیدار شود. هرچند بیشتر سازمانها فقط به نقاط قوت خودشان توجه میکنند و کمتر به نقاط ضعف رقبا توجه میکنند، درحالیکه نقاط ضعف رقبا بسیار مهم هستند و اگر سازمان بتواند ریشهها و ضعف رقبا را به درستی تحلیل کند احتمالاً استراتژی کسبوکار نیز از قوت بیشتر و عمیقتری برخوردار خواهد بود(ابراهیمی، 1388).
1-8-4-کیفیت اطلاعات
کیفیت اطلاعات در واقع به قابلیت اطمینان، ارتباط، صحت، دقت و کامل بودن اطلاعات برمیگردد. در این تعریف قابلیت اطمینان به اطلاعاتی اشاره میکند که میتوانند وابسته باشند. ارتباط به معنی مهم بودن برای شاخصهای تصمیمگیری است. اطلاعات برای بسیاری از فرآیندهای سازمانی یک مسئله مرکزی است، برای تصمیمگیری مؤثر مهم است و برای موفقیت در صحنه رقابت از عوامل اساسی میباشد. حقیقت این است که ارزش اطلاعات تا حد زیادی بر اساس سهم آن در فرآیندهای اتخاذ تصمیم مشخص میشود. به عبارتی هر چه قدر تصمیمگیریها در شرکتی پیچیدهتر میشوند، سازمانها به میزان بیشتری بر اطلاعات متکی خواهند بود(ابراهیمی، 1388).
1-8-4-1-کیفیت اطلاعات مشتری
سیستم CRM تکنولوژی نوین طراحی شده برای مدیریت روابط مشتری است(چانگ و همکاران30، 2010؛ چن و پوپوویچ، 2003). این سیستم به طور گسترده برای جمعآوری، ادغام و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به مشتری استفاده میشود. بنابراین سیستمهای CRM به شرکتها اجازه میدهند که اطلاعات مربوط به مشتری را در سطح بالایی از بهرهوری پردازش کنند(مسنر، 2004؛ میسی و همکاران، 2005). قابلیتهای زیرساختی شرکت که پشتیبان و موافق با سیستمهای CRMشان هستند، سیستمهای CRM را برای به دست آوردن دادههای بهموقع، جدید، صحیح، دقیق، کامل و مناسب یا اطلاعاتی از منابع داخلی و خارجی چندگانه و کمک به یکپارچگی سیستمهای CRM و پردازش داده یا اطلاعات آنها به طور مؤثر، توانا میسازد(جایاچاندران و همکاران، 2005).
1-8-5-عملکرد کلی سازمان
عملکرد سازمانی نشان میدهد که یک سازمان چگونه به رسالت و اهداف مربوط به خود میرسد. عملکرد سازمانی دلالت بر شروع از یک وضعیت معین و رسیدن به یک هدف دقیق دارد(بویس ورت31، 2006). عملکرد میتواند در هر دوی فرآیند و سطح سازمانی اندازهگیری شود(ملویل و همکاران، 2004). عملکرد در سطح فرآیند نتایج حاصل از فرآیندها را در همان سطح اندازهگیری میکند، درحالیکه عملکرد در سطح سازمانی عملکرد متراکم را نشان میدهد.
1-9-فصلبندی تحقیق
در فصل اول گزارش تحقیق به طرح مسئله و اهمیت آن، اهداف تحقیق، دامنه تحقیق و محدودیتهای تحقیق پرداخته شده است. در فصل دوم، ادبیات تحقیق، گردآوری و مورد بررسی قرار گرفته شده است. در فصل سوم، فرآیند تحقیق، روشهای جمعآوری دادهها و روایی و پایایی آنها، جامعه و نمونه آماری و روش تحلیل دادهها تشریح شده است. در فصل چهارم، نتایج حاصل از بررسی نقش قابلیتهای زیرساختی و مشتریمداری ارائه گردیده است. در فصل پنجم، نتیجهگیری و پیشنهادهای حاصل از تحقیق بیان شده است.
فصل دوم
ادبیات تحقیق و مبانی نظری
2-1-مقدمه
امروزه در دنیای تجارت، مدیریت این اصل که مشتریان محور اصلی تجارت هستند و موفقیت شرکت بستگی به بهبود روابط مدیریتی دارد را به رسمیت میشناسد(نگوین32 و همکاران، 2007؛ اسارنکو و بنانی33، 2007). در دهه 1990 در بسیاری از استراتژیهای سازمانها مدیریت معاملات به مدیریت ارتباطی تبدیل شد(لایت34، 2003). منظور از پارادیم ارتباطی، تمام فعالیتهای سوق داده شده سمت تأسیس، گسترش، تثبیت تبادلات ارتباطی موفق میباشد(ساهای35، 2003). امروزه تکنولوژی برای تجارتها، سیستمهایی را به ارمغان آورده است که میتواند به شرکتها برای تعاملات مشتریان با شرکتها و تبادل اطلاعات کمک کند و به کارمندان این اجازه را میدهد که سریعاً همه اطلاعات مشتریان را بازیابی کنند. به این پارادایم، سیستم مدیریت ارتباط با مشتریان میگویند که اگر به طور مناسب از آن استفاده شود میتواند توانایی یک شرکت را برای دست یافتن به هدف نهایی که همان حفظ مشتریان است، افزایش دهد و بنابراین به یک مزیت استراتژیکی نسبت به رقیبان دست
