منبع پایان نامه با موضوع مصرف کننده، مواد غذایی، تجارت ایران، مصرف کنندگان

دانلود پایان نامه ارشد

رفع یا کنترل می باشد. (منتقمی 1376 ، ص 61-60 )
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران :
این موسسه از اعضای اصلی سازمان استاندارد می باشد. یکی از مهمترین وظایف این موسسه کنترل کیفیت کالاهای صادراتی مشمول استاندارد اجباری است. در راستای ایفای این وظیفه که به منظور ایجاد امکان رقابت با کالاهای مشابه خارجی و حفظ بازارهای بین المللی برای کالاهای نامرغوب جلوگیری نماید. این مؤسسه هر ساله فهرست اقلام مشمول استاندارد اجباری برای صادرات را منتشر می کند که بیشتر اقلام خشکبار از جمله کشمش مشمول آن هستنند.(همان منبع ، ص 73-71 )
بسته بندی:
بسته بندی محصول عبارتست از هرگونه ظرف یا بسته ای که محصول در آن برای فروشی به بازار عرضه می شود. یا به وسیله ی آن اطلاعات لازم در مورد محصول به مصرف کنندگان منتقل می گردد. معمولاً اولین چیزی که مصرف کنندگان هنگام خرید مشاهده می کنند بسته بندی محصول است. بسته بندی محصول از عوامل پر هزینه و مهم استراتژی بازاریابی است و به ویژه در مورد مواد غذایی اهمیت خاصی دارد. طراحان بسته بندی محصولات با استفاده از چشم های الکترونیکی در فروشگاه های مواد غذایی مشاهده کرده اند که خریداران فقط 3/2 ثانیه هر بسته محصول غذایی را مشاهده می کنند . امروزه هزینه های مربوط به بسته بندی در کشورهای پیشرفته بسیار بالا است. و تخمین زده اند که 1% هزینه مربوط به خرید محصولات هزینه بسته بندی است. (روستا، همکاران، 1377، ص216 )
تعریف دیگری که از بسته بندی شده است این است که :بسته بندی به عنوان یک ابزار کارآمد سالهاست که مورد نظر کارشناسان علم بازاریابی قرار گرفته است. استفاده از انواع مختلف بسته بندی ضمن اینکه قابلیت نگهداری بهتری را به کالا می بخشد در یک سهم بالاتری از بازار برای کالای مورد نظر نیز مؤثر است. نظریه پردازان بازاریابی، دو نقش مهم برای بسته بندی متصور هستند که عبارتند از نقش، چنانچه از واژه به کار گرفته شده برای این نقش ها نیز بر می آید promotive . و نقش نخست protective . نقش نخست به وجه نگهداری و دوام حاصل از از بسته بندی و نقش دوم به جنبه آگاهی دهنده و پیش برنده اشاره دارد.(وزارت تعاون Doc ، 1388،ص4)

مزایای بسته بندی:
بسته بندی محصولات علیرغم هزینه های زیاد آن ضروری به نظر می رسد، زیرا مزایای زیادی برای تولید کننده ، خرده فروش و مصرف کننده نهایی دارد. مزیت اصلی بسته بندی اطلاعاتی است که به مصرف کننده منتقل می کند. مانند دستور العمل مصرف ، مواد استفاده شده در ترکیب محصول ، نشانه استاندارد و موارد دیگری که طبق ضوابط قانونی یا تجاری باید روی بسته بندی نوشته شود. بسته بندی اغلب در سهولت کاربرد، نقل و انتقال، حفاظت و انبار کردن محصول نیز نقش به سزایی دارد. نکته دیگر در مورد بسته بندی ذهنیتی است که در مصرف کننده ایجاد می کند که می تواند او را به خرید ترغیب کند. همچنین بسته بندی ممکن است نشان دهنده وضعیت و یا حتی کیفیت محصول نیز باشد (کاتلر، ترجمه فروزنده، ص 217 )
ویژگی های یک بسته بندی موفق :یک بسته بندی خوب باید دارای ویژگی های زیر باشد:
الف- جلب توجه و اعتماد نماید.
ب- سبب تمایز کالای شرکت با کالای رقیب شود.
ج- هویت کالا را به سرعت انتقال دهد.
د- در حافظه مشتری ماندگار شود.
ه- بر ارزش کالا بیافزاید(ارزش افزوده ایجاد کند).
و- مشتریان را به خرید کالا ترغیب نماید(ایرانمنش، 1380 ، ص 6 )
تفاوت بسته بندی صادراتی با بسته بندی برای بازارهای داخل:
بسته بندی کالاهای صادراتی بنا به دلایلی با بسته بندی کالا برای بازار داخل متفاوت است.
برخی از این دلایل عبارتند از:
مسافت طولانی تر جابه جائی و احتمال بروز تکان ها ، فشارها، ارتعاشات و ضربات بیشتر
زمان طولانی تر حمل و نقل و احتمال فساد پذیری بیشتر محصول
فرهنگ و سلیقه های متفاوت در بازار هدف که طراحی، نقش و نگار و رنگهای متفاوتی را می طلبد.
مقررات گمرکی وقوانین استاندارد بهداشتی و فنی متفاوت.
تفاوت زبان در بازارهای خارجی که مستلزم استفاده از نوشتارهای به زبان بین المللی و حتی محلی است.
تفاوت در حجم مصرف محصول در بازارهای هدف صادراتی که مستلزم طراحی بسته های کوچکتر یا بزرگتر است.
لذا برای حضور موفق در بازارهای بین المللی باید توجه خاصی به مسئله بسته بندی شود(همان منبع 1380 ، ص 30).
بسته بندی در آینده :
بسته بندی در دنیای امروز نقش بسیار مهمی را در عرضه کالاها ایفا می کند و همواره تولید کنندگان به دنبال روشهای مؤثری برای تغییر در بسته بندی برای جلب هر چه بیشتر رضایت مشتری هستند. از جمله این روشها می توان به کم کردن وزن بسته ها و ایجاد امکاناتی برای باز کردن بسته ها بدون استفاده از ابزارهای اضافی اشاره کرد. تولید بسته هایی که قابلیت گرم شدن همراه با محصول بر روی اجاق یا مایکروویو را دارند و بسته های قابل بازیافت از جمله پیشرفت های صنعت بسته بندی به شمار می روند. به تازگی بسته بندی های جدیدی برای مواد غذایی و نوشیدنی ها طراحی شده است که بدون استفاده از تجهیزات اضافی قادرند محتویات داخل خود را گرم و یا سرد نگه دارند. یکی از بسته بندی های خود گرم کن که مورد استقبال زیادی قرار گرفته یک ظرف پلاستیکی چند لایه می باشد که درون آن کانالهایی تعبیه شده که با آب و آهک پر شده اند. این بسته طوری طراحی شده که به محض اینکه مصرف کننده قسمت خاصی از ظرف را جدا می کند و به ته ظرف فشار می آورد، یک واکنش گرمایی شدید در درون ظرف انجام می گیرد و محتویات داخل را گرم می کند. فن آوری جالب دیگری که اخیراً توسط یک شرکت آمریکایی ابداع شده فن آوری خود سرد کن می باشد. در این روش یک متراکم کننده به همراه یک محفظه تبخیر و مقداری نمک خشک کننده در درون بسته به نحوی تعبیه می شوند که محتویات داخل بسته را خنک نگه دارد . طراحان این روش ادعا می کنند که این سیستم می تواند در مدت کوتاهی دمای ظرف و محتویات آن را تا 17 درجه سانی گراد کاهش دهد.
محققان عقیده دارند که در آینده ترکیبی از فن آوری اطلاعات و فن آوری بسته بندی مورد استفاده قرار خواهد گرفت . یعنی هدف نهایی این است که بسته ها به گونه ای طراحی شوند که پیام های هوشمند را به مشتریان ارایه دهند. به عنوان مثال بارکدهای ویژه ای روی بسته ها باشد که دستورالعمل تهیه غذا را با توجه به امکانات مصرف کننده برای او شرح دهد. (سلیمانی 1381 ، ص 25 )
کلینیک بسته بندی
سازمان توسعه تجارت ایران برای تشویق صادرکنندگان محصولات و تولید کنندگان بسته بندی های داخلی اقدام به تشکیل کلینیک های بسته بندی نموده است.
در این کلینیک ها اساتید و محققین بسته بندی از دانشگاه های مختلف ، صادر کنندگان و اتحادیه های مرتبط با محصول مورد نظر ، مراکز طراحی و گرافیکی بسته بندی ، کارشناسان کالا و بازار از ادارات کل سازمان ها و وزارتخانه ها ذیر ربط با کالاهای صادراتی حضور دارند و برای بهتر عرضه شدن کالاهای ایرانی در بازارهای هدف خارجی ، هم اندیشی و ارائه طریق می نمایند.
فعالیت کلینیک های بسته بندی از نیمه دوم سال 1386 با هدف ارتقاء کیفیت بسته بندی محصولات صادراتی ایران در محل سازمان توسعه تجارت ایران آغاز گردید (بهمنی ، 1386 ، ص 10 )
تاثیرات مثبت طراحی مجدد بسته بندی
طی تمام سالهایی که آن لکه سیاه روی قوطی چای به چاپ می رسید، خیلی ها گمان می کردند، این جعبه ها از قدیم چاپ شده بوده اند و حالا تنها یک رنگ سیاه روی آن ها زده می شود، درحالی که مدیران شرکت برای پایبندی به طرح جعبه و پر هیز از ارائه محصول در بسته های متفاوت ، نگران از دست دادن مشتریان بودند. در واقع مردم هم می دانستند که پشت آن لکه سیاه ، همان تصویر خطی چهره زن وجود دارد. این نمونه از پایبندی به طرح جا افتاده در بازار و پرهزینه از ریسک تغییر شکل و ظاهر بسته بندی است. اما در مقابل می توان انواع بسته های دیگر را مشاهده کرد که به کلی شکل دیگری گرفته اند، برای مثال، بسیاری از پودرهای رختشویی از طرح های سرد و ملایم به سوی طرح های گرم رفتند.
راستی چرا و چه هنگام و چگونه باید به طرحی مجدد بسته بندی43 یک محصول اقدام شود؟
هنگامی که یک محصول یا بسته بندی به تغییرات کلی یا جزئی نیاز پیدا می کند طراحی مجدد صورت می گیرد. دلایل متعددی برای طراحی وجود دارد. این دلایل از دید تولید کننده ، خریدار محصول و طراح متفاوت هستند.
آن چه در یک نگه کلی مشخص می شود این است که اهمیت یک بسته بندی برای تولید کننده ، در نوع نحوه جذب خریداران است، سپس در مراحل بعدی کیفیت و نحوه ارایه و سایر موارد قرار دارد. طراح در این میان نقش حلقه اتصال اهداف تولید کننده و بازار را ایفا می کند، بازار جایی است که خریدار در آن باید با عوامل بصری به خرید هدایت شود.
تولید کنندگان بسیاری وجود دارند که سال ها محصولات و بسته بندی های خود را به روش و شیوه ای خاص ارائه می کرده اند و امروز با طراحی مجدد محصولات و بسته هایشان ، با چهره هایی جدید در بازار حاضر می شوند گروهی نیز معتقد به تعویض ظاهر اجناس و بسته ها نیستند، به گفته آن ها سال هاست که فرم و محتوای داخل بسته ها برای مردم جا افتاده و سال ها ست که مردم به خرید آن ها به همین شکل و شمایل عادت کرده اند، بنابراین نیاز چندانی وجود ندارد تا در یک بسته و طرح کاملاً قدیمی، تغییری به وجود بیاید. نمونه و طرح های بسیاری در بازار، فروشگاه و سوپر مارکت ها یافت می شود که مصداق این دیدگاه های تجاری هستند. شهرام گلپریان طراح گرافیک و مدرس دانشگاه، دلایل طراحی مجدد را این چنین توضیح می دهد که محصولات با کیفیتی متفاوت عرضه می شوند ، تصور بصری تازه ای برای خریداران و مخاطبین به وجود می آورد. تغییر کیفیت نیز معمولاً با تغییراتی در ساختار محصول همراه است.در واقع وقتی تولید کننده متوجه ظاهر یکنواخت بسته بندی برای مخاطب می شود . اقدام به تعویض یا تغییرات می نماید.(روستاو همکاران ،1377 ،ص217 )
مورد دیگر می تواند طراحی یا اضافه یا حذف کردن عناصری در کار جهت یاد آوری و تأثیر ذهنی یا انتقال پیامی خاص باشد. به عنوان مثال آرم روزنامه کیهان در اوایل انقلاب با اضافه کردن دو انگشت به معنای پیروزی تغییر یافت و بعد به مرور نشانه کیهان به حالت اصلی و اولیه خود بازگشت. دلیل دیگر طراحی مجدد در موردی می تواند عدم موفقیت جنس یا محصول خاص در بازار باشد. یعنی محصول به دلایلی با زارش را از دست داده و شکست خورده ، از این پس باید ایراد محصول برطرف و سپس برای از بین بردن خاطره ذهنی نامناسب در خریدار ، آن را طراحی مجدد نمود. اگر بسیار موفق باشد و مشتری های خاص خودش را پیدا کرده باشد، تولید کننده چندان رغبتی به تغییر و تعویض نخواهد داشت.
شرکاء اعتقاد دارد در حال حاضر که تولید کنندگان بسیاری در بازار هستند، کار نسبت به قبل سخت تر شده است. در قرن 21 بد نیست که هر چند سال یک بار نگاهی مجدد به طرح ها انداخته شود، چرا که محصولات و کالاهایی در بازار موجود هستند که به طور دایمی دستخوش تغییرات می شوند وسفارش دهنده ها هم که درخواست طراحی مجدد محصولاتشان را دارند قصد اثر گذاری مجدد در بازار ندارند، بلکه کالاهای آن ها چیزهایی است که با پیشرفت صنعت و تکنولوژی تغییر می کند.
خانمی خانه دار اعتقاد دارد ؛ محصولات جدید با طرح های جدید ممکن است زیبا باشند اما گویا تولید کننده فقط قصد دارد با زیبا ساختن بسته یا طرح محصولاتش را به مشتری قالب کند. چه بسا اتفاق افتاده جنس جدیدی با طرح و بسته جدیدی را خریده ایم و پس از استفاده پشیمان شده ایم. رنگ و لعاب در بسته بندی ها فراونند اما کیفیت نه! البته اتفاق می افتد که هنوز محصولات قدیمی که بسته بندی های قدیمی دارند مورد بسته بندی زیبا، برای مشتری جذاب است و به طور حتم مشتری به آن توجه خواهد کرد اما آن چه او را دوباره به خرید آن دعوت می کند کیفیت است. شور انگیز، راجع به نقش بسته بندی در ارایه محصول و قیمت آن عقیده دارد: بسته بندی به مثابه جان بخشی ، ارزش و معنای محصول است و اگر حذف شود گرانبها ترین اجناس هم بی مقدار

پایان نامه
Previous Entries منبع پایان نامه با موضوع نام تجاری، رضایت مندی، مدل کانو، رضایت مندی مشتری Next Entries منبع پایان نامه با موضوع قیمت گذاری، مصرف کننده، قیمت تمام شده، بازار هدف