
سفر ميكنيم هر روز و هر لحظه با نكته و موضوعي تازه روبهرو ميشويم كه اين موارد مثل تمرينات ورزشي كه عضلات را تقويت ميكند، ذهن ما را پرورش ميدهد و قدرت يادگيري ما را بالا ميبرد. به عنوان مثال اگر شما به يك كشور انگليسي زبان سفر كنيد، مجبور هستيد براي گذران كارهاي جاري و روزمره خود هر روز كلمات جديدي ياد بگيريد يا مرسومترين مثال سفر اين كه همه ما هنگام سفر توجه و تلاش ميكنيم نشاني هتلمان را حفظ كنيم، بنابراين ذهن شما ناخودآگاه نكات و عبارات و نشانيهاي بيشتري را در خود جاي خواهد داد و سلولهاي خاكستري فعاليت بيشتري از خود نشان ميدهند. لذا خيلي از فايلهاي راكد در سيستم مغز ما دوباره فعال ميشوند، يادگيري شما به طور كامل دوچندان خواهد شد و هوشتان دوباره شبيه دوران كودكي فعال ميشود و همانند اسفنجي كه آب را به خود جذب ميكند دوباره مشغول يادگيري و ثبت اطلاعات جديد ميشود. بنابراين بايد به خاطر داشته باشيم كه همه ما با مسافرت ميتوانيم حافظه خود را تقويت كنيم(محمودي : 1362 ، 65).
8- آزادي كامل را باز مييابيد
در محيط زندگي قوانيني وجود دارد كه هميشه با سليقه و علاقه ما هماهنگ نيستند. به طور مثال ممكن است شما رنگ لباس مورد علاقه خود را به دليل استفاده از لباس فرم مخصوص كارتان نتوانيد انتخاب كنيد يا اين كه درجه حرارت اتاق كارتان را به دليل سيستم تهويه مطبوع مركزي اداره نتوانيد به دلخواه خود تنظيم كنيد و صدها مثال ديگر.
برخي از اين محدوديتها در نگاه اول بسياري كوچك و ساده هستند، اما وقتي تكرار شوند ممكن است باعث عكسالعملهاي غيرعادي در رفتار ما شوند. اما وقتي در سفر هستيم، در اتاق هتل يا چادري كه در صحرا يا دامنه كوهي برپا كردهايم، هرگونه تغيير به دست خود ماست. در چنين مكانهايي در مورد پوشش خود بسادگي تصميم خواهيم گرفت و امكان انتخاب نوع غذايي را كه ميخواهيم براي ناهار ميل كنيم، داريم. مجموع اين آزاديهاي به ظاهر كوچك و جزئي، احساس شادابي خاصي براي ما به ارمغان خواهد آورد كه باعث تقويت روحيه ما ميشود. اين تقويت روحيه نيز پويايي ذهن و روح ما را تضمين خواهد كرد. اينگونه آزاديهاي شخصي در نحوه رفتار شما هم تاثير خواهد داشت به طوري كه آرامش نقش جديتري در رفتارها و روابط شما بازي خواهد كرد؛ به اين ترتيب ميتوانيد تمامي عكسالعملهاي روزانه خود را به بهترين شكل كنترل كنيد و با همان آرامش براي برنامههاي روزانهتان تصميم بگيريد.
9- اعتماد به نفستان افزايش خواهد يافت
تصور كنيد به كشوري سفر كردهايد. وقتي به رستوران يا فروشگاهي وارد ميشويد و با توجه به نوع پوشش و ظاهرتان همه به شما توجه ميكنند و بهعنوان يك گردشگر با نگاه مهماني از كشور ديگر به شما مينگرند و در عين حال مورد احترام واقع ميشويد يا به اصطلاح روانشناسان “ديده ميشويد” چه احساسي خواهيد داشت؟ قطعا اين توجه و احترام باعث تقويت روحيه ميشود. تقويت روحيه نيز اعتماد به نفس را افزايش خواهد داد. به اعتقاد روانشناسان، اين اعتماد به نفس ناشي از ديدهشدن است. همه ما هر روز در محيط كار و زندگي خود، افراد مشخص با برخوردهاي معيني را تجربه ميكنيم، اما در طول سفر زندگي متفاوت ميشود. از تكرار خبري نيست و شما عكسالعمل ديگران را نميدانيد يا اينكه اصلا در مورد نحوه تفكر آنها نسبت به خودتان آگاهي نداريد. همچنين هيچ پيشداوري يا نقطه ضعفي را از خودتان در ذهن او به ياد نميآوريد. مجموع اين حسها باعث ميشوند شما با اعتماد به نفس خارقالعادهاي عمل كنيد. روانشناسان بر اين باورند كه وقتي شما ميان جمعيتي به عنوان يك تازه وارد قلمداد ميشويد، بيشتر مورد توجه خواهيد بود و ديده خواهيد شد، پس احساس خوبي خواهيد داشت و گامهاي محكمتري برميداريد. به همين دليل است كه شما ميتوانيد بهتر تصميم بگيريد و با اعتماد به نفس بيشتري عمل كنيد. همينطور كه تعداد سفرها بيشتر و بيشتر ميشود اين موضوع در شخصيت شما نهادينه خواهد شد و پس از تكرار اين شرايط، ناخودآگاه اتكاي بيشتري به خودتان خواهيد داشت و با اعتماد به نفسي كه براي خود از سفر به ارمغان آوردهايد زندگي روزانه خود را بهتر برنامهريزي ميكنيد(صدرائي :1386 ، 77).
10 – خودتان را تجزيه و تحليل خواهيد كرد
در طول زندگيهاي صنعتي اين دوره و با مشغلههاي كاري فراوان، كمتر فرصت بازنگري در روند زندگي خود را به دست ميآوريم. اما هنگام سفر تمام وقت متعلق به خودمان خواهد بود، تصور كنيد روي يك درياچه مشغول پاروزدن هستيد. پس از كمي توجه به مناظر اطراف، ناخودآگاه مشغول مرور كردن زندگي، روزها و خاطرههاي مختلف خواهيد شد. اگر اهل سفر باشيد اين موضوع را به دفعات مختلف تجربه كردهايد. پس در سفر بيشتر فرصت تجزيه و تحليل رفتارهاي خودتان را داريد، اشتباهات را بهتر خواهيد ديد و نقاط مثبت بيشتر خودنمايي ميكنند.بنابراين هنگام سفر توان برنامهريزي مجدد و تغيير شيوه زندگي را به دست خواهيم آورد كه صد البته بايد از اين فرصتها بخوبي استفاده كرد.پس به ياد داشته باشيم هرچه سفر كنيم كاملتر خواهيم شد، بنابراين از فرصتهاي طلايياي كه خداوند در اختيار ما گذاشته به بهترين شكل استفاده كنيم و با ديدن عظمتهاي آفرينش بيشتر قدردان او باشيم.
بسيار سفر بايد كرد تا پخته شود خامي (http://emadezzati.persianblog.ir).
2-3-28-1 نکاتي درباره سفر با خودروي شخصي
1 -سعي کنيد پيش از سفر از سالم بودن خودروي خود و کارکرد درست همه قسمتهاي آن مطمئن شويد.
2 -اگر سفر شما طولاني است، هر دو ساعت يک بار توقف کرده و استراحت کنيد.
3 -پيش از سفر از وضعيت جادهها مطمئن شويد.
4 -شب پيش از سفر خوب بخوابيد.
5 -در حال رانندگي با سرنشينان شوخي و خندههاي بيمورد و بحث نکنيد. خوردن و آشاميدن و صحبت با تلفن مراه عملي خطرناک و حتي تهديدکننده جان راننده و سرنشينان است.
6 -کمربند ايمني را هرگز فراموش نکنيد.
7 -فشار باد تايرها را بررسي کنيد. اختلاف فشار باد تايرها ميتواند در کنترل خودرو تاثير بگذارد.
8 -بار بيش از حد مجاز حمل نکنيد.
9 -آهسته برانيد تا هم از مناظر اطراف جاده لذت ببريد و هم سالم به مقصد برسيد. احتياط در رانندگي نشانه متجربگي نيست بلکه نشانه علاقه شما به جان و مال و خانوادهتان است.
10 -اگر با فرزند خردسال خود سفر ميکنيد حتما صندلي کودک مخصوص او را همراه ببريد.
11 -با رعايت همه اصول ايمني و سرعت مطمئن رانندگي کنيد تا حادثهاي براي شما و ديگران پيش نيايد.
12 -به هشدارهاي هواشناسي و پليس توجه کنيد.
13 -توجه کنيد که کساني که سرماخوردگي دارند، مبتلا به بيماريهاي پوستي و گوارشي هستند، نبايد در تهيه غذا شرکت داشته باشند.
14 -اگر زير آفتاب رانندگي ميکنيد حتما از سايبان، ضد آفتاب و عينک آفتابي استفاده کنيد.
15 -هنگامي که قصد قدم زدن در هواي آزاد را داريد، از کرم ضدآفتاب استفاده کنيد.
16 -اگر در جنگل استراحتگاه اختيار کردهايد، از محل استراحت خود زياد دور نرويد تا راه را گم نکنيد.
17 -کيف کمکهاي اوليه را فراموش نکنيد. چراغقوه، سيماتصال باتري و تابلوي چراغدار احتياط را با خود ببريد.
18 -آب اضافي براي پر کردن رادياتور به همراه داشته باشيد ( www.betsa.ir).
2-3-28-2 نکاتي درباره سفر با قطار و اتوبوس
1-سعي کنيد يک ماه پيش از سفر بليت خود را از مراکز معتبر تهيه کنيد.
2-اگر با اتوبوس قصد سفر داريد، بليت را حتما از تعاونيها بخريد و هيچگاه در کنار جاده منتظر اتوبوس نباشيد.
3- اگر در اتوبوس و قطار دچار سرگيجه و حالت تهوع ميشويد، هنگام حرکت کتاب نخوانيد و در صندليهاي برعکس جهت حرکت ننشينيد.
4-هر جا که قطار يا اتوبوس توقف کرد، پياده شويد، کمي آب بخوريد و نفس عميق بکشيد و کمي هم پيادهروي کنيد. اين کار موجب ميشود خون در پاهايتان که مدت طولاني بيحرکت بوده است، جريان يابد.
5-از خوردن بيش از حد تنقلات و مواد غذايي در اتوبوس و قطار پرهيز کنيد.
2-3-28-3 نکاتي درباره سفر با هواپيما
1-اگر بيماري خاصي داريد و قصد سفر با هواپيما را داريد حتما ميهماندار هواپيما را از اين موضوع با خبر کنيد و ترجيحا دو برابر مقدار معمول دارو به همراه داشته باشيد.
2- اگر مبتلا به بيماري قند هستيد، وسيله آزمايش قندخون و باتري اضافي هم به همراه ببريد. نان خشک يا بيسکويت بدون شکر، بادام زميني و آبميوه را فراموش نکنيد.
3- اگر بايد ساکتان را به قسمت تحويل بار بدهيد حتما نيمي از اين مواد را در کيفدستي يا کولهپشتي به همراه داشته باشيد.
4- اگر قرار است نوزادي را با خود به سفر ببريد، حتما پيش از سفر با هواپيما با پزشک نوزاد خود صحبت کنيد چون تغيير فشار هوا ممکن است براي او ضرر داشته باشد.
5- اگر با نوزادتان سفر ميکنيد، بهتر است در رديف صندليهاي مجاور در خروج اضطراري بنشينيد. صندليهاي مجاور ديوار حايل درون هواپيما بهتر است (http://www.salamat.com).
2-3-29 روشهاي مديريت تقاضاي سفر در حمل ونقل
با توجه به اينكه هميشه افزايش عرضه و امكانات رانمي توان به عنوان تنها راهكار بهبود وضعيت و عملكرد تسهيلات و سيستمهاي مختلف دانست، متدهاي مديريت تقاضا به عنوان روشي براي دستيابي به اهداف مورد نظر مطرح ميشوند. امروزه در سيستمهاي حمل ونقل نيز به دليل محدود بودن منابع موجود وعدم امكان گسترش و افزايش عرضه روشهاي مديريت تقاضاي سفر به عنوان راهكارهاي مهم و مؤثر در بهبود عملكرد و افزايش سطح سرويس سيستمهاي حمل ونقل در شهرها بخصوص شهرهاي بزرگ به شمارمي آيد.
مبناي اين روش را ميتوان بر اساس سه سناريوي كلي زير بيان نمود:
– سناريوي كاهش سفرها و حذف كلي قسمتي از آنها
– توزيع زمان وقوع سفرها و پخش آنها در ساعات مختلف
– تغيير الگوي سفر از حمل ونقل خصوصي به سمت سيستمهاي همگاني
از جمله روشهاي كاربردي مديريت تقاضاي سفر مي توان به مواردي از قبيل استفاده از سيستمهاي الكترونيكي و شبكه اي به جاي انجام سفر،اعمال سياست هاي قيمت گذاري براي محدودهاي از شهر و يا قيمت گذاري پاركينگ ،تغيير ساعت بعضي از فعاليت ها (مخصوصا فعاليتهاي مزاحم در روز)، توزيع كاربري زمين به نحوي كه حجم و طول سفرها كاهش يابد و … اشاره كرد.
پارك سوار
پارك سوار در واقع پاركينگ هايي است كه در ايستگاه هاي سيستم هاي حمل و نقل عمومي شهري شامل اتوبوس، مترو، قطار سبك، … و يا در بعضي از نقاط پرتراكم آزادراهي و بخصوص در حاشيه محيط شهري به منظور ارائه تسهيلات لازم به مسافران وسائط نقليه شخصي كه به اين نقاط رسيده اند جهت استفاده از وسائط حمل و نقل عمومي، سيستم هاي همسوار ي و …بنا شده است. اين پاركينگ ها معمولا رايگان و يا كم هزينه تر نسبت به پاركينگ هاي مركز شهر است.
همسواري
هر روز در سطح ملي صدها هزار نفر به تنهائي به محل كار خود مي روند. اگر درصد قابل توجهي از اين افراد از وسايل نقليه مشاركتي استفاده كنند نتيجه آن راندن تعداد كمتري اتومبيل و كاهش تراكم ترافيك است. همسواري عبارت است از استفاده چند نفر از يك وسيله نقليه كه متعلق به آنها بوده و يا توسط ارگاني كه در آن كار مي كنند خريداري شده است و اين افراد در سفرهاي مشترك خود از طريق همسواري از اين وسيله استفاده مي نمايند. اين وسيله شامل اتومبيل سواري اشتراكي شامل استفاده از وسيله نقليه شخصي افرا د براي اين سيستم و يا تاكسي سرويس اشتراكي ، كاروان اشتراكي ، اتوبوس سرويس اشتراكي است. در اين روش ظرفيت جابجايي مسافر ا ز 2 تا 6 نفر در اتومبيل سواري شخصي الي 30 تا 40 نفر در اتوبوس سرويس اشتراكي متغير ميباشد.
در مجموعه روش هاي مديريت تقاضاي سفر، همسواري جزء روش هاي كاهنده ميزان تقاضا و يا درواقع كاهنده ميزان وسيله نقليه- كيلومتر طي شده است.( Mafi Gholami, Davood and Yarali, N:1388, 87)
سيستم كاروان اشتراكي مسافر بيشتري را نسبت به اتومبيل اشتراكي حمل مي نمايد. و از طرفي برخلاف سيستم هاي حمل و نقل عمومي از خالي سفر كردن ناوگان اجتناب ميگردد. شايان ذکر است كه سيستم هاي
