
جامعه آماری مورداستفاده او 64 شرکت تایوانی موجود در بورس اوراق بهادار بود که در فاصله بین سالهای 1996 تا 2004 با درماندگی مالی مواجه بودند. نتایج نشان داد که مدل RBFN پیشنهادی نسبت به دو مدل دیگر در صحت و دقت پیشبینی برای دادههای نامشخص برتری دارد (چنگ، 2006، ص 580)20.
کوچران و همکاران، (2006) با استفاده از تکنیک Cox PH، ورشکستگی را بین شرکتهای اینترنتی بررسی کردند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که، پارامترهای سود خالص بهکل داراییها، جریان وجه نقد بهکل بدهیها و کل داراییها سه عنصر کلیدی در پیشبینی ورشکستگی شرکتها هستند. علاوه بر این، آنها متوجه شدند که برای یک سال قبل از ورشکستگی، نقدینگی مهمترین معیار جهت پیشبینی ورشکستگی میباشد، درحالیکه برای سه سال قبل از ورشکستگی سودآوری پارامتر مهمتری برای پیشبینی ورشکستگی است. آنها از دادههای 225 شرکت در دورهی 1997-2001 استفاده کردند که شامل 26 شرکت ورشکسته بود. علاوه بر آن، آنها جهت تدوین مدل خود هم از متغیرهای بازار و هم از نسبتهای حسابداری استفاده کردند21. (کوچران و دیگران،2006، ص1193)
تی ساکوناس و همکارانش (2006) در کار تحقیقاتی خود، استفاده بهینه از سیستمهای هوشمند ترکیبی را برای حل مسائل طبقهبندی ورشکستگی نشان میدهند. هدف از این مطالعه یافتن طرح طبقهبندی توانا برای پیشبینی ورشکستگی است. در این تحقیق، کاربرد شبکههای منطقی عصبی بهوسیلهی برنامهی ژنتیک ارائه میشود. فرآیند برنامهریزی ژنتیک بهوسیلهی دستور آزاد از محتوا22 و رمزگشایی غیرمستقیم از شبکههای منطقی عصبی در داخل برنامهریزی ژنتیک هدایت میشود. نتایج نشان داد که متدولوژی پیشنهادی آنها نسبت به سایر روشها بهتر عمل میکند (تی ساکوناس، 2006، 30)23.
چونگ هو (2008) در مطالعه خود پرسپترون چندلایه را با روش تصمیمگیری غیر جمعی ترکیبی کرده و آن را برای تحلیل درماندگی مالی بهکاربرده است. او از 129 نمونه استفاده کرده که 65 تای آنها ورشکستهاند. 5 متغیر مورداستفادهی ایشان عبارتاند از: سرمایه در گردش بهکل داراییها، سود انباشته بهکل داراییها، سود قبل از بهره و مالیات بهکل داراییها، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام بهکل بدهی و فروش بهکل داراییها. نتایج نشان میدهد که مدل پیشنهادی او بهتر عمل میکند (چانگ هو، 2008، ص 383)24.
وو، لیانگ و یانگ (2008) روش شبکههای عصبی احتمال گرا را در تحقیقات خود پیشنهاد دادند. آنها این روش را با تحلیل تمایزی چندگانه مقایسه کردند. در این تحقیق از 48 شرکت عمومی چینی و 7 نسبت مالی استفادهشده است که عبارتاند از: نسبت سودآوری، نسبت کل بدهی بهکل دارایی، نسبت موجودی کالا، نسبت حسابهای دریافتنی، گردش کل داراییها، شاخص سود و شاخص جریانات نقدی، نتایج نشان میدهد که هم روش شبکههای عصبی احتمال گرا و هم روش تحلیلی ممیزی چندگانه طبقهبندیهای خوبی را ارائه میدهند ولی نسبت به تحلیل ممیزی چندگانه، روش شبکههای عصبی دقت پیشبینی بیشتری دارد و مستلزم نرمال بودن چند متغیره دادهها نیز نمیباشد. (وو و همکاران، 2008، ص 206)25.
دمیترو وپریم جین (2008)، محتوای اطلاعاتی تغییرات اهرم مالی را در ارتباط با عملکرد عملیاتی شرکت ها مورد آزمون قرار دادند و در نهایت به این نتیجه دست یافتند که ای متغیر دارای ارزش مربوطی بیش از سود، جریانات نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی حسابداری شرکت برای تشریح بازده سهام است. همچنین آنها به این نتیجه رسیدند که بین تغییرات اهرم مالی با تغییرات در سود و تغییرات در جریان وجوه نقد عملیاتی ارتباط قوی منفی وجود دارد.
جرمايس(2008) در تحقیقی اثر نسبي استراتژي تجاري را بر ارتباط بين اهرم مالي و عملكرد شركت بررسي نموده است. او به اين نتيجه رسيده است كه بين اهرم مالي و عملكرد يك ارتباط منفي وجود دارد و اين ارتباط وقتي استراتژي انتخاب شده شركت، استراتژي تمايز محصول بجاي استراتژي رهبري هزينه باشد منفي تر خواهد بود.
فانگ و همکاران در سال (2009) به بررسي ارتباط بین نقدشوندگی و ارزش شرکت در 2642شرکت عضو بازار آمکس، نیز و نزدک به مدت 6 سال پرداختند. آنها این ارتباط را با اثر نقدشوندگی، بر نسبت قيمت به سود، معكوس اهرم مالي و بازده عملياتي تشريح كردند. آنها بر مبناي تئوري نمايندگي معتقدند نقدشوندگی معیاری مطلوب برای سنجش کارائی فعالیت مدیران فراهم آورده وسبب تعیین صحیح پاداش مدیران می شود. آنها همچنین بیان می دارند که نقدشوندگی سهام به دليل هزينه معاملاتي كمتر سرمایه گذاران آگاه بیشتری را به معاملات جذب می کند و در نهايت سبب مي شود تا قيمت سهام به ارزش ذاتي نزديكتر شده و سرمایه گذاران غیر آگاه بيشتري به معاملات وارد شوندكه اين امر منجر به حاكميت شركتي بهتر و در نتیجه ارزش بيشتر شرکت مي شود. بطور كلي نتایج تحقیق آنها نشان داد بین نقدشوندگی سهام با نسبت سود عملیاتی بر دارائی و ميزان حقوق صاحبان سهام در شركتهاي با سطح نقدشوندگی بالاتر رابطه مثبت وجود دارد ولی ارتباطی بين نقدشوندگی در سطوح مختلف و نسبت قیمت برسود عملیاتی وجود ندارد.
هو (2009) در کار تحقیقاتی خود به دنبال توسعه پرسپترون تک لایه بر مبنای الکتر برای مسائل طبقهبندی چند معیار بر اساس متدهای الکتر26 میباشد که شامل مقایسات زوجی بین الگوهاست. در این تحقیق، از متغیرهای زیر استفادهشده: سرمایه در گردش بهکل داراییها، سود انباشته به بهکل داراییها، سود قبل از بهره و مالیات بهکل داراییها، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام بهکل داراییها و فروش بهکل داراییها. نتایج نشان میدهد که مدل پیشنهادی نسبت به روشهای طبقهبندی مشهور مانند روشهای آماری و یادگیری ماشینی، بهتر عمل میکند (هو، 2009، ص 3150)27.
بروتون و همکاران (2010) در تحقیق به بررسی تمرکز مالکیت و عملکرد آنها پرداختند. آنها با بررسی شرکتهایی که تحت عرضیه اولیه عمومی در انگلستان و فرانسه بودند به این نتیجه رسیدند که تأثیر سرمایه گذاران بر عملکرد شرکت از نوع سرمایه گذاران خصوصی تأثیر بیشتر نسبت به نوع نهادی و شرکتی دارد.
پرماچندرا و همکارانش (2010) در کار تحقیقاتی خود، تحلیل پوششی دادهها را بهعنوان ابزاری سریع و آسان برای ارزیابی ورشکستگی شرکت در مقایسه با رگرسیون لجستیک معرفی کردند. جامعه آماری مورداستفاده آنها شامل 50 شرکت ورشکسته و 910 شرکت غیر ورشکسته در بین سالهای 1991 تا 2004 میباشد. آنها 9 متغیر (2خروجی و 7 ورودی) را در مطالعات خود به کاربردند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که رگرسیون لجستیک در نمونههای داخلی بسیار خوب عمل میکند درحالیکه تحلیل پوششی دادهها در نمونههای خارجی عملکرد خوبی از خود نشان میدهد. همچنین مدل تحلیل پوششی دادهها در شناسایی شرکتهای ورشکسته بسیار خوب عمل کرد درحالیکه مدل رگرسیون لجستیک در شناسایی شرکتهای غیر ورشکسته بهتر از DEA عمل میکند (پرماچندرا، 2010، ص 412)28.
چن و دو (2010) بر اساس قوانین عملیاتی شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تایوان، دامنه تجزیهوتحلیل خود را شرکتهای متوقفشده و یا معلق شده در نظر گرفتند. آنها در مطالعه خود از نسبتهای مالی، نسبتهای غیرمالی و تحلیل عاملی برای استخراج متغیرهای مناسب استفاده کردند. روشهای مورداستفاده توسط آنها، روش شبکههای عصبی مصنوعی و دادهکاوی29 بود. نتایج نشان میدهد که دقت پیشبینی ANN از روش خوشهبندی DM بیشتر است.
ريچاردسون و همکاران (2012) در تحقيقی با عنوان بررسی رابطه ورشکستگی بانکها و تأثیر آن بر ورشکستگی شرکتها اذعان دارند که بانکها بهعنوان محوریترین عامل جهت اتخاذ يك سيستم بهينه کاري براي شرکتها بهحساب میروند. آنها معتقدند که سرمایهگذاری مستقيم بانکها در شرکتهاي زودبازده عاملی مهم در زمينه سودآوري و فرار از بحرانهای مالی میباشد. ضمناً آنها اشاره میکنند که با ورشکستگی بانکها نهتنها شرکتهاي زودبازده روبهزوال خواهند رفت، بلکه تمام ساختار اقتصادي جامعه به هم میریزد.
بوکیپن (2013) به بررسی ساختار مالکیت و عملکرد شرکت پرداخت او از طریق تجزیه و تحلیل داده های پنل به این نتیجه رسید که بانک های خارجی در کشور غنا نسبت به بانک های داخلی سود بیشتری را به دست می آورند و اینکه یکی از ریشه های این ناکارآمدی را در ساختار مالکیت به دست آمده است.
برتولد30 و همکاران (2014) در تحقيقی با عنوان رابطه ميان عدم وصول مطالبات و ورشکستگی شرکتها اذعان دارند که بانکها میتوانند از طریق واسطهگریهایی که درزمینهٔ دريافت پرداخت مطالبات و بازپرداختها دارند، بر کارايی عملکردي شرکتها مؤثر باشند.
سان وانوار (2015) در تحقیق با عنوان وضعیت فعالیت های تحقیق و توسعه و عملکرد شرکتهای داخلی چین به این موضوع پرداخته اند. آنها در این تحقیق به بررسی تأثیر فعالیت های تحقیق و توسعه بر بهره وری شرکتهای ذغال سنگ در چین پرداخته اند. نتایج تحقیق آنها نشان داده است که سرمایه گذاری مستقیم خارجی منجر به کاهش معنی داری در سهم بازار شرکتهای داخلی می شود و تأثیر آن بر بهره وری، فروش و سودآوری معنادار نیست. نتایج تجربی این تحقیق نشان داده است که سیاست هایی تشویقی فعالیت های تحقیق و توسعه شرکتهای داخلی در صنایع معدن ذغال سنگ در چین می تواند منجر به افزایش تولید شود و در نتیجه کاهش اتکا به واردات می شود علاوه بر این، بهره وری ناشی از فعالیت های تحقیق و توسعه باعث افزایش موقعیت رقابتی شرکتهای در بازار بین المللی خواهد شد.
لیز همکاران (2015) در تحقیقی با عنوان مشخص سازی از طریق گزارشگری اجتماعی شرکت به این موضوع پرداخته اند. در این تحقیق به بررسی ارتباط بین هزینه های مسئولیت اجتماعی شرکت و عملکرد شرکت پرداخته شده است و نتایج آن نشان داده است که رابطه مثبتی بین هزینه های جاری مسئولیت اجتماعی شرکت و عملکرد مالی آینده شرکت وجود دارد و عوامل مختلقی موثر بر عملکرد مالی آینده شرکت وجود دارند که با هزینه های جاری مسئولیت اجتماعی شرکت در ارتباط هستند.
تونگورای (2015) در تحقیقی با عنوان بررسی تأثیر اهرم مالی بر عملکرد شرکت با مقایسه بین شرکتهای داخلی و بین المللی به این موضوع پرداخته است. در این تحقیق تأثیر بین المللی شدن بر رابطه بین اهرم مالی و عملکرد مورد بررسی قرار خواهد گرفته است و به بررسی ارتباط بین اهرم مالی و عملکرد شرکت پرداخته شده است. نتایج این تحقیق نشان داده است که اهرم مالی بر عملکرد در شرکتهای بین المللی تأثیر مثبت و بر شرکتهایی با فعالیت داخلی تأثیر منفی دارد.
جمعبندی ادبیات تحقیق
در این قسمت پیشینه مربوط به تحقیقات مرتبط و مشابه بهصورت جدول شماره2-1خلاصه گردیده و طی آن به ازای این تحقیقات محققین، متغیرها و نتایج آنها مطرحشده است
جدول (2-1): خلاصه تحقیقات صورت گرفته در زمینه تحقیق حاضر
تاریخ
محقق
متغیرهای تحقیق
نتایج
1393
قسوری
نسبتهای صورت جریان وجوه نقد و ورشکستگی با استفاده از مدل آلتمن
بهصورت خلاصه نتایج حاصل از این پژوهش بیان میکنند که نسبتهای صورت جریان وجوه نقد در تشخیص ورشکستگی شرکتها مفید میباشند.
1392
اسماعیلی
چرخه تجاری، پایداری الگوهای پیشبینی ورشکستگی، محیط اقتصادی
انتظار میرود شرایط اقتصادی تأثیر متفاوتی بر دادههای حسابداری و عملکرد شرکتها و درنهایت بر مدلهای پیشبینی ورشکستگی داشته باشد.
1384
کاظم هارونکلایی
شاخصهای ورشکستگی و تداوم فعالیت
با توجه به تائید شدن فرضیه تحقیق مبنی بر وجود رابطه بین شاخصهای ورشکستگی و تداوم فعالیت میتوان از شاخصهای ورشکستگی برای پی بردن به ابهام در خصوص تداوم فعالیت شرکتها استفاده کرد.
1384
سلیمانی
توانايي نسبي تداوم فعاليت (توانمندي مالي) بر اساس مدل زاوگين
به دليل شرايط محيطي و اقتصادي حاكم بر بورس ايران، مدل زاوگين براي پیشبینی احتمال ورشكستگي كارا نبوده و مناسبترین مدل، مدلي است كه ضرايب آن بر اساس شرايط
