
ايران تعديل گرديده باشد.
تاریخ
محقق
متغیرهای تحقیق
نتایج
1383
رضا راعی و سعید فلاحپور
نسبت جاری، نسبت سود قبل از بهره و مالیات به داراییها، حقوق صاحبان سهام به بدهیها، سرمایه در گردش بهکل داراییها و نسبت سود قبل از بهره و مالیات به فروش
مدل ANN شبکههای عصبی مصنوعی ” در پیشبینی درماندگی مالی، بهطور معنیداری نسبت به “مدل MDA مدل تفکیککننده چند متغیره ” از دقت پیشبینی بیشتری برخوردار است.
1381
ساسان مهرانی، کاوه مهرانی و غلامرضا کرمی
بازده حقوق صاحبان سهام، رشد فروش، رشد سود، حجم معاملات، تعداد خریداران، و تعداد دفعات معامله
آنها تفاوت معنیداری بین بازده سهام این دو گروه پیداکردهاند. در مدل نهایی آنها، تنها دومتغیر بازده حقوق صاحبان سهام و رشد فروش بهعنوان متغیرهای توضیحدهنده شرکتهای موفق و ناموفق استفادهشده است؛ و سایر متغیرها رابطه مهمی با طبقهبندی انجامشده نداشتهاند.
1381
امیری
شاخصهای مالی، صنعت و غیره
به این نتیجه رسید که با استفاده از شاخصهای مذکور میتوان ورشکستگی شرکتها را پیشبینی کرد.
2014
برتولد
عدم وصول مطالبات و ورشکستگی شرکت
بانکها میتوانند از طريق واسطهگریهایی که درزمينه دريافت پرداخت مطالبات و بازپرداختها دارند، بر کارايی عملکردي شرکتها مؤثر باشند.
2013
ريچاردسون و همکاران
ورشکستگی بانکها و تأثیر آن بر ورشکستگی شرکتها
با ورشکستگی بانکها نهتنها شرکتهاي زودبازده روبهزوال خواهند رفت، بلکه تمام ساختار اقتصادي جامعه به هم میریزد
2010
چن و دو
نسبتهای مالی، نسبتهای غیرمالی و تحلیل عاملی
روشهای مورداستفاده توسط آنها، روش شبکههای عصبی مصنوعی و دادهکاوی31 بود. نتایج نشان میدهد که دقت پیشبینی ANN از روش خوشهبندی DM بیشتر است.
2008
وو، لیانگ و یانگ
نسبت سودآوری، نسبت کل بدهی بهکل دارایی، نسبت موجودی کالا، نسبت حسابهای دریافتنی، گردش کل داراییها، شاخص سود و شاخص جریانات نقدی
هم روش شبکههای عصبی احتمال گرا و هم روش تحلیلی ممیزی چندگانه طبقهبندیهای خوبی را ارائه میدهند ولی نسبت به تحلیل ممیزی چندگانه، روش شبکههای عصبی دقت پیشبینی بیشتری دارد و مستلزم نرمال بودن چند متغیره دادهها نیز نمیباشد
تاریخ
محقق
متغیرهای تحقیق
نتایج
2008
چونگ هو
سرمایه در گردش بهکل داراییها، سود انباشته بهکل داراییها، سود قبل از بهره و مالیات بهکل داراییها، ارزش بازار حقوق صاحبان سهام بهکل بدهی و فروش بهکل داراییها
نتایج نشان میدهد که مدل پیشنهادی او بهتر عمل میکند
2006
کوچران و همکاران،
سود خالص بهکل داراییها، جریان وجه نقد بهکل بدهیها و کل داراییها
پارامترهای سود خالص بهکل داراییها، جریان وجه نقد بهکل بدهیها و کل داراییها سه عنصر کلیدی در پیشبینی ورشکستگی شرکتها هستند.
مدل مفهومی تحقیق
در این تحقیق از مدل یانگ و همکاران(2014) استفاده شده است. وی تحقیق خود را در مورد رابطه بین تأثیر نسبتهای مالی بر عملکرد مالی(نسبت کیوتوبین)شرکتها به انجام رسانیده اند. مدل تحقیق آنها به صورت زیر می باشند:
Q-TOBIN=α+β1NN1+ β2NN2 + β3NB3+β4 NB 4 +β5 NB 5+ β6NF6+ β7 NF 7 +β8 NF 8+ β9 NF 9 + β10 NF 10+β11 NF 11 +β12 NF 12+β13NS13+ β14 NS 14 + β15 NS 15+β16 NS 16 +β17 NS 17+β18 NS 18+ β19NBS19 + β20NBS20+ ε
که در آن:
Q-TOBIN :عملکرد مالی
NN1: :ﻧﺴﺒﺖ ﺟﺎري
NN2:ﻧﺴﺒﺖ آﻧﻲ
NB3: :ﻧﺴﺒﺖ ﺑﺪﻫﻲ
:NB 4:نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام
NB 5: :ﺗﻮان ﭘﺮداﺧﺖ ﺑﻬﺮه
NF6: :ﮔﺮدش ﺣﺴﺎبﻫﺎي درﻳﺎﻓﺘﻨﻲ
NF 7: :ﻣﺘﻮﺳﻂ دوره ي وﺻﻮل ﻣﻄﺎﻟﺒﺎت
NF 8: :ﮔﺮدش ﻣﻮﺟﻮدي ﻛﺎﻻ
NF 9 :دوره ي ﮔﺮدش ﻛﺎﻻ
:NF 10: :ﮔﺮدش ﻣﺠﻤﻮع داراﻳﻲ ﻫﺎ
NF 11 :ﮔﺮدش داراﻳﻲ ﻫﺎي ﺛﺎﺑﺖ
NF 12: :ﮔﺮدش ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ي درﮔﺮدش
NS13: :ﺣﺎﺷﻴﻪي ﺳﻮد ﻧﺎﺧﺎﻟﺺ
NS 14 :ﺣﺎﺷﻴﻪي ﺳﻮد ﻗﺒﻞ از ﻛﺴﺮ ﻣﺎﻟﻴﺎت
NS 15: :ﺑﺎزده ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ
NS 16 :ﺑﺎزده ي ارزش وﻳﮋه
NS 17: :ﺣﺎﺷﻴﻪي ﺳﻮد ﻋﻤﻠﻴﺎﺗﻲ
NS 18: :ﺣﺎﺷﻴﻪي ﺳﻮد ﺧﺎﻟﺺ
NBS19:ﻧﺴﺒﺖ ﻗﻴﻤﺖ ﺳﻬﺎم ﺑـﻪ درآﻣـﺪ
NBS20: :ﺳﻮد ﻫﺮ ﺳﻬﻢ
در این تحقیق مشابه کار یانگ و همکاران(2014) معادله فوقالذکر بهعنوان یک رابطه پارامتریک تعریفشده که در آن مقادیر متغیرهای مستقل و تابعی بر مبنای عملکرد تاریخی شرکتها در یک بازه 5 ساله تعیین 20β و …….و 2β و 1β و α بهعنوان پارامترهای مجهولی تلقی شده که با استفاده از رگرسیون خطی مرکب و تحلیل دادههای تابلویی برآورد شده اند.
فصل سوم:
روش تحقیق
مقدمه
در این فصل ابتدا در مورد روش تحقیق بحث میشود، سپس با جامعه آماری، حجم نمونه و روش اندازهگیری و همچنین ابزار جمعآوری اطلاعات آشنا شده و درنهایت پس از تشریح متغیرهای تحقیق و شیوه سنجش آنها، در مورد روش تجزیهوتحلیل اطلاعات و نحوه آزمون فرضیات بحث میشود.
روش کلی تحقیق
روش تحقيق مورداستفاده در اين تحقيق از جهت هدف، روش گردآوری دادهها و استنتاج و نهایتاً طرح تحقيق بهصورت زير بوده است:
روش تحقيق از جهت هدف: با توجه به اینکه تحقیق حاضر با بهکارگیری مدلها، روشها و نظریههای موجود در راستای تبيين و حل مسائل مبتلابه یا بهبود وضعیت در قلمرو تحقيق انجامگرفته، از جهت هدف “کاربردی ” است.
روش تحقيق از جهت روش استنتاج: با عنایت به اینکه از جامعه آماری (شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) نمونه تصادفي انتخاب شده است، روش استنتاج در بيان مشاهدات نمونهای، “توصيفي ” و در تعميم مشاهدات نمونهای به شرکتهای منتخب بورسي بهعنوان جامعه آماري “تحليلي یا استقرایی ” است.
روش تحقيق از جهت طرح تحقیق: نهایتاً با عنایت به اینکه دادههای اصلی تحقیق در کار میدانی بر مبنای عملکرد گذشته و دادههای تاریخی (Historical Data) مندرج در صورتهای مالی بهدستآمده است، طرح تحقیق ” پس رویدادی ” است.
جامعه آماری
جامعه آماری مربوط به این تحقیق شامل شرکتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار بوده است که شرایط زیر را دارا باشند:
1) سهام شرکت از سال 88 تا 92 در بورس اوراق بهادار تهران معاملهشده باشد.
2) نماد معاملاتي شرکت به تابلوي غیررسمی منتقل نشده باشد.
3) نماد معاملاتی شركت فعال و براي حداقل یکبار در سال معاملهشده باشد.
4) سال مالی شرکت به پایان اسفندماه ختم شود و در دوره موردمطالعه تغییر سال مالی نداده باشد.
5) اطلاعات مالی شرکت در دوره موردمطالعه در دسترس باشد.
6) شرکت باید در گروه شرکتهای واسطهگری مالی نباشد.
شرکتهایي كه اطلاعات موردنیاز جهت محاسبه متغیرهای تحقیق را ارائه ننمودهاند، از جامعه مطالعاتی حذف و درنهایت 125 شرکت بهعنوان جامعه مطالعاتی تحقیق برای یک دوره 5 ساله انتخاب شدند.
حجم نمونه و کفایت آن
شرکتهایي كه اطلاعات موردنیاز جهت محاسبه متغیرهای تحقیق را ارائه ننمودهاند، از جامعه مطالعاتی حذف و درنهایت 125 شرکت بهعنوان جامعه مطالعاتی تحقیق برای یک دوره 5 ساله انتخاب شدند. سپس با توجه به جدول مورگان، تعداد نمونه موردنظر90 شرکت میباشد که با استفاده از روش تصادفی ساده، نمونه تحقیق را به دست آوردیم؛ بنابراین حجم نهایی نمونه450 سال-شرکت بوده است که بهعنوان دادهها در آزمون فرضیهها استفادهشده است.
حجم نمونه موردنظر با استفاده از جدول مورگان بهدستآمده است. جدولی که به نام جدول مورگان معروف است يکي از پرکاربردترين روشها براي محاسبه حجم نمونه آماري است. جدول مورگان درواقع حاصل زحماتی است که Robert v. Krejcie و Daryle w. Morgan کشیدهاند و به ازای مقادیر مختلف از اندازههای جامعه با استفاده از فرمول کوکران نمونه را برآورد کردهاند.
روش نمونهگیری و دلیل انتخاب
روش نمونهگیری در اين تحقيق، روش تصادفي ساده بوده است. بدين منظور جامعه آماري به شرح تعریفشده در بند 3-4 با اعداد 1 تا 125کدگذاری شده و با استفاده از شبیهسازی كامپيوتري در اين بازه، 90عدد انتخاب گرديد. در انتها بر اساس فهرست كدگذاري شرکتها، شرکتهای متناظر با كدهاي انتخاب شده بهعنوان نمونه تصادفي آماري انتخاب و دادههاي خام عملكردي در ارتباط با آنها گردآوري شد.
روش گردآوری دادهها
1) روش مطالعه کتابخانهای: از این روش برای تبیین مبانی نظری تحقیق و گردآوری پیشینه تحقیق استفاده میشود. در این راستا کتابها، پایاننامهها و مقالههای فارسی و انگلیسی موردبررسی و استفاده قرارگرفته است.
2) روش مطالعه اسناد و مدارک: بهمنظور دستیابی به دادههای موردنیاز برای پردازش فرضیههای تحقیق، از روش مطالعه اسناد و مدارک با توجه به اطلاعات ارائهشده شرکتها استفادهشده است. در این راستا، صورتهای مالی و یادداشتهای توضیحی شرکتها مورداستفاده قرارگرفته است.
3) کاوش اینترنتی: برای تبیین بخشی از مبانی نظری تحقیق و گردآوری پیشینه تحقیق استفادهشده است.
ابزار گردآوری دادهها
الف) فیش: برای ثبت و ضبط مطالب بهدستآمده در بررسی اسناد و مدارک در مطالعات کتابخانهای که اعتبار و پایایی خود را در سطح بالایی حفظ میکند، استفادهشده است.
ب) جدول: جهت تلخیص دادهها با استفاده از اطلاعات شرکتها و با توجه به اسناد و مدارک ارائهشده توسط آنها به سازمان بورس اوراق بهادار تهران از جداول تلخیص دادهها استفادهشده است.
اعتبار ابزار تحقیق
اعتبار ابزار تحقیق: برای تعیین اعتبار محتوایی، در تحقیقات پس رویدادی از منابع یا مدارک ممیزی شده و نیز استفاده از منابع موازی که همدیگر را تائید کنند استفاده میشود که این کار دقت و اعتبار را بالا میبرد. در این تحقیق هم برای تعیین اعتبار به مطالعه و بررسی صورتهای مالی و یادداشتهای پیوست صورتهای مالی شرکتهای بورسی استناد شده است.
روشها و ابزار تجزیهوتحلیل دادهها
در این تحقیق جهت تجزیهوتحلیل دادهها به ترتیب از ابزار و روشهای زیر استفادهشده است:
1) روشهای آماری:
که در چهار دسته روشهای توصیفی، روشهای تحلیل پیشفرضها، روشهای تعیین ارتباط بین متغیرها و نهایتاً روشهای تعمیمیافتهها از نمونه به جامعه آماری تقسیم میشوند.
الف) روشهای توصیفی:
که در این تحقیق از جدول توزیع فراوانی، نمودار میلهای و هیستوگرام، نمودار پراکندگی، شاخصهای آماری میانگین، انحراف معیار، حداقل و حداکثر، ضرایب چولگی و کشیدگی استاندارد برای توصیف نمونه آماری و توصیف دادهها استفادهشده است.
ب) روشهای تحلیل پیشفرضها:
ازآنجاکه به تبعیت از تحقیقات مشابه و مرتبط در این تحقیق نیز از رگرسیون خطی مرکب استفادهشده و در این تحلیل رگرسیونی از دادههای عملکردی سالهای (1388-1392) بهعنوان یک بازه زمانی 5 ساله و درنتیجه به روش دادههای تابلویی (DATA Panel) استفادهشده است، پیشفرضهای این روش به شرح زیر ارزیابی شده است:
یک) ارزیابی نرمال بودن توزیع متغیرها: از این روش برای ارزیابی نرمال بودن توزیع متغیرهای وابسته و مستقل تحقیق استفادهشده و آزمون مورداستفاده با آماره جارک- برا بوده و در مواردی که فرض نرمال بودن برقرار نبوده از تبدیل لگاریتم مجذورات متغیر بهره گرفتهشده است.
دو) ارزیابی نرمال بودن توزیع باقیماندهها: در این راستا از مقایسه هیستوگرام توزیع خطاها با منحنی متناظر نرمال استاندارد استفادهشده است. تقریباً صفر بودن میانگین و یک بودن انحراف معیار توزیع خطاها حاکی از انطباق توزیع خطاها بر توزیع نرمال تلقی شده است.
سه) آزمون ثبات واریانسها: در این زمینه از آزمون وایت با فرض صفر همسانی یا برابری واریانسها و نمودار پراکندگی استفادهشده است
چهار) استقلال خطی متغیرهای مستقل: بهمنظور ارزیابی استقلال خطی متغیرهای مستقل و به تعبیری برقراری فرض جمعپذیری از تحلیل همبستگی خطی پیرسون استفادهشده است که در آن به صفر میل کردن ضرایب همبستگی حاکی از قابلاغماض بودن تأثیرات متقابل متغیرها و به تعبیری استقلال خطی متغیرهای مستقل بوده است.
پنج) همسانسازی دادهها: در مواردی که دادههای
