
:http://www.financialsensearchive.com
شکل شماره 25: افزایش هزینههای نظامی از سال 1998 الی2007
Source:http://www.financialsensearchive.com
شکل شماره 26: هزینه و دفاع u.s 2006-2010
World military expenditure by region 2003-2012
Source: SIPRI Military Expenditure Database
شکل شماره 27: هزینه های نظامی جهانی بر اساس منطقه 2003-2012
World military expenditure, 1988-2012
Source: SIPRI Military Expenditure Database
شکل شماره 28: مخارج نظامی جهان،2012- 1988
Average annual changes in military expenditure of emerging powers with the highest military spending, 2003-2009 and 2009-2012
SIPRI Military Expenditure Database Source:
شکل شماره 29: تغییرات سالانه به طور متوسط در هزینه های نظامی
قدرتهای در حال ظهور با بالاترین هزینه های نظامی، 2003-2009 و 2009-2012
کل کشورهای مهم دارای موشکهای بالستیک به شرح زیر می باشند.
Source: www.militaryphotos.net
شکل شماره 30: کشورهای مهم دارای موشکهای بالستیک
شش کشور هستند که دارای 1600موشک بین قارهای بالستیک (ICBM) و موشکهای بالستیک میانبرد (IRBM) و موشکهای با برد کم ومتوسط (MRBM) میباشند. که مجهز به بیش از4000 کلاهک هستهای هستند. اگر چه چندین معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای در بین کشورهای دارای سلاح هستهای : ایالات متحده، روسیه، انگلستان، فرانسه و چین امضاء شده که باعث کاهش شدید تعدادی از موشکهای سطح به سطح شده است. اما سایر کشورها (به اقتضای زمان و تهدید و حفظ توازن) شروع به توسعه و گسترش سلاحهای موشکی (و هستهای) کردهاند. (www.militaryphotos.net).
Source:www.militaryphotos.net
شکل شماره 31: کشورهایی که قادر به پرتاب موشک بالستیک
و مسلح به سلاح هستهای از زیر آب میباشند
پنج کشور دارای سلاح هستهای آمریکا، روسیه، انگلیس، فرانسه و چین تنها کشورهایی هستندکه قادر به پرتاب موشک بالستیک و مسلح به سلاح هستهای از زیر آب میباشند. مجموع زیر دریایی لود شده با بیش از 900 موشک بالستیک زیردریایی که آماده پرتاب میباشند (SRBM) که در نهایت بیش از حدود 5500 کلاهک هستهای وجود دارد(militaryphotos.net(www..
از مجموع کل کشورهایی که دارنده تجهیزات موشکی می باشند پنج کشور دارای موشک های دوربرد و شش کشور فقط موشک های کوتاه برد و میان برد و 17 کشور فقط موشک های کوتاه برد با ذکر جزئیات و رنج های متفاوت به تفکیک به شرح زیر بیان شده است:
جدول شماره 2: کشورهای جهان و تعداد موشکها
www.americanprogress.orgsource://
جدول شماره 3: کشورهای جهان و تعداد موشکها
source : //www.americanprogress.org
جدول شماره 4- کشورهای جهان و تعداد موشکها
http://www.americanprogress.org source:
3-2-6- تحول نظامی در عصر تکنولوژی نوین
در عصر تکنولوژی نوین سخن از فناوریهای نرم و قدرت سخت شده است. فناوری نرم، به عنوان یک پارادایم، … حاوی فرصتها و تهدیدهای بالقوه بزرگی برای امنیت دفاعی کشور است. فناوری نرم در حقیقت زیربنای قدرت سخت است که مهمترین مولفه قدرت نظامی در آینده را تشکیل میدهد این حقیقت گویای نامحدود بودن تاثیرات شگردهای گوناگون فنون نوین سایبری است که شاید قابل پیشبینی نیز نباشند. به عنوان مثال نفوذ در دل سیستمهای رایانهای دشمن و اختلال آنها و یا به دست گرفتن کنترل پهباد 170-RQ و یا اسکن ایگل آمریکایی که هر کدام به عنوان یک پیروزی به حساب میآید، ویا نفوذ پهبادی که از غزه به پرواز درآمد و با عبور از سپر دفاع آهنین رژیم صهیونیستی به عمق 50 کیلومتری خاک آن نفوذ مینماید. و همین طور در نبرد 8 روزه بین اسرائیل و غزه، فرود موشکهای کوتاهبرد غزه در مرکز اسرائیل و اعلام آتشبس از طرف رژیم صهیونیستی در کمتر از 8 روز باعث تغییر معادلات جنگ گردید . همه و همه چگونگی توزیع قدرت و فقدان قدرت مطلق را در عصر تکنولوژی نوین، و شیوه تحول نظامی دیگری، در قرن 21 را تایید مینماید.
تشریح تصویری عملیات ضد الکترونیکی پدافند نیروهای مسلح علیه جت جاسوس
http://www.aerospacetalk.ir
RQ170 SANTINEL
شکل شماره 32: کنترل پهباد
به گفته سرلشکر بروس کارلسون از فرماندهان نیروی هوایی آمریکا: “توانمندی و سرکوب پدافند هوایی دشمن ( SEAD)24 که ما در نیروی هوایی آمریکا به وجود آوردهایم، تا حدی به این وابسته است که دشمن تا چه حد از امکانات پدافندی خود استفاده کند، اگر آنها رادارها را خاموش کنند و امواجی ارسال نشود، نمیتوانیم آنها را به طور کامل منهدم کنیم”(مکنزی،1382: 152). و همین طور تصور یک انفجار قوی در بالای جو زمین که باعث آسیب جدی ماهوارهها خواهد شد.
چنان که “شین لوسکو” معتقد است تهدید مطرح شده به وسیله موشکهای بالستیک به اهداف زمینی محدود نیست. دستههایی از موشک بالستیک در نقش ضد ماهوارهای ممکن است به کار رود، به ویژه وقتی که به کلاهک جنگی هستهای مجهز شده باشد( 1999: 8, levesque).
کشوری که به دنبال ضربهزدن به سیستمهای ماهوارهای است، میتواند یک کلاهک جنگی را برفراز سرزمین خود منفجر کند و بدین ترتیب باعث ایجاد (اختلال) آنی کمربند “ون آلن”25 (یکی از کمربندهای تابش یونیزهساز که زمین را احاطه کرده است) شود. طبق برآوردهای صورت گرفته در سال 1995: “بیش از 40 ماهواره در مدار پایینی زمین (LEO)26 در حال انجام ماموریتهای نظامی، تجاری و علمی هستند که امکان به خطر افتادن آنها وجود دارد”(مکنزی،1382: 62).
شکل شماره 33: کمربند ون آلن
تقریبا تمامی مراکز راهبردی کشور آمریکا در همه زمینهها بر اساس تبادل اطلاعات از طریق سیستمهای ماهوارهای، راداری و رایانهای است. داشتن توانایی ضربهزدن به ماهوارههای ارتباطی آمریکا، یعنی حمله به “سیستمهای عصبی مرکز فرماندهی”و مختل کردن آن سیستمها. با این ایده در واقع نگارنده به دنبال کدهایی است که سببساز به خطر انداختن منافع هژمون و اقدامات “ضد دسترسی” و ضربهی کاری به منظور دور کردن خطر ازمنطقه مورد تهدید میباشد.
شکل شماره 34: رادار
استفاده از اقدامات ضد دسترسی میتواند حالت بازدارنده داشته(باشد)…..اقدامات ضد دسترسی در چهارگروه گسترده که با هم در تعامل هستند قرار میگیرند:
1-اقدامات بازدارنده
2-اقدامات اعمال فشار
3-اقدامات ضد استقرار
4-اقدامات ضد تهاجم.
این اقدامات با استفاده از تسلیحات متعارف صورت میپذیرد و یا جنگ افزارهای کشتار جمعی(مکنزی، 1382: 73).
شکل شماره 35: اقدامات ضد دسترسی
3-2-7-سیستم دفاع موشکی روسیه
3-2-7-1-سامانههای موشکی و بروز تنش در روابط دو ابر قدرت(آمریکا و شوروی سابق):
ارتش سرخ (شوروی سابق) در آوریل 1945 مرکز بیناموند را تصرف کرد. تعدادی از دانشمندان آلمانی و حدود دوهزار نفر از کارکنان مرکز بیناموند آلمان توسط ارتش سرخ دستگیر شدند و روانه شوروی گردیدند. کمی بعد از آن هم تاسیسات نیمه مخروبه انستیتو تحقیقات اتمی قیصر ویلهلم برلین را اشغال نمودند، پس از این ماجراها بود که روسها در صنایع موشکی شروع به کار کردند و تجربیات کارشناسان آلمانی را برای تکامل سیستم موشکی خود به کار گرفتند. تا سال 1947 شوروی تعداد موشک بالستیک تحت عنوان اس. اس-1 که نوع پیشرفته و تکامل یافته v2 آلمانی بود را ساختند. برنامه تحقیقاتی موشکهای بالستیکی بین قارهای (ICBM) شوروی که در سال 1948 شروع شد به دنبال موشکهای v2 بود(روشندل، 1373: 39).
پس از پایان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵ تنش بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی که بعدها به جنگ سرد شهرت یافت، آغاز شد. و در نهایت منجر به مسابقه تسلیحاتی در سلاحهای فضاپایه و متعاقب آن انجام مذاکرات خلع سلاح سالت 2 و 1 (1979و1973) و پیمان استارت(1991) که نتیجهای جز کاهش محدود سلاحهای استراتژیک در پی نداشت.
ایالات متحده میکوشد با پیگیری الگوی رئالیسم تهاجمی هر چه بیشتر بر قدرتش بیفزاید و خود را در سطح هژمون جهانی ارتقاء دهد و در مقابل روسیه نیز با درک این خطر و عمل، طبق نظریه رئالیسم تدافعی میکوشد دست به موازنه قدرت زده از برهم خوردن موازنه استراتژیک در منطقه و جهان به ضرر خود جلوگیری کند(میرفخرایی،1386: 134).
(با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق) از اواخر دهه1990 نشانههای جدیدی از اقتدارگرایی روسی ایجاد میشود. ولادیمیر پوتین از جایگاه منحصر به فردی برخوردار شده و الگوی امنیتی خود را در مقابله با فضای انفعالی روسیه طراحی میکند. وی موفق میشود، راهبرد امنیتی جدیدی را در سال 2000 برای امنیت ملی روسیه تدوین نماید. وی بر اصول «رئالیسم تدافعی» تاٌکید داشته و بر این اعتقاد بود که افزایش قدرت نظامی روسیه زمینه ایجاد تعادل بیشتری را برای امنیت نظام بینالملل فراهم میسازد(متقی، 1388: 6).
موضوع تنش در روابط روسیه و آمریکا به سال 2007 و در دوره حاکمیت محافظهکاران به رهبری جورج بوش در آمریکا و دوره دوم پوتین در روسیه باز میگردد. در ژانویه 2007، آمریکا به جمهوری چک و لهستان پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل ده موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری در خاک چک مستقر کند که این موضوع بلافاصله با مخالفت شدید روسیه مواجه شد. با توجه به حساسیت و مخالفت آشکار روسیه، به تدریج مسئله استقرار این سامانه در جمهوری چک و لهستان تغییر کرد و آمریکا، رومانی را جایگزین این دو کشور کرد(خالوزاده، 1391: 4-3).
(یکی)از آخرین تهدیدهای روسیه، تهدید به هدف قرار دادن دو کشور جمهوری چک و لهستان و نشانه رفتن موشکهای روسیه به سمت آنهاست. نیکلای سلفتسف فرمانده نیروهای موشکی استراتژیک روسیه این تهدید را اینگونه بیان میکند: « در صورتی که لهستان و چک با احداث پایگاههای دفاع موشکی آمریکا در کشورشان موافقت کنند، با خطر هدف قرار گرفتن از سوی روسیه مواجه خواهند شد» او میگوید: « اگر رهبران سیاسی به او دستور انجام این کار را دهند موشکهای روسی میتوانند تاسیسات دفاع موشکی ایالات متحده را در لهستان و جمهوری چک هدف قرار دهند »(میرفخرایی، 1386: 127). یکی از اقدامات عملی روسیه در این رابطه، استقرار موشکهای اسکندر– ام درمنطقه کالینینگراد بود که موجب اعتراض برخی کشورهای اروپایی و حتی هشدار آمریکا شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، وزارت امور خارجه لهستان در بیانیهای اعلام کرد : ” برنامهها برای استقرار موشکهای اسکندر- ام در منطقه کالینینگراد آزاردهنده است و لهستان بارها این را اعلام کرده است”. پس از اعلام استقرار موشکهای روسیه در مرزهای غربی این کشور در حوزه دریای بالتیک، واشنگتن نیز به مسکو درباره بیثبات کردن این منطقه هشدار داد….. برد موشک بالستیک اسکندر ۵۰۰ کیلومتر است و با سرعت مافوق صوت حرکت میکند که ردیابی آن بسیار دشوار است(www.irinn.ir).
همچنین مسکو درصدد دستیابی به موشکهایی است که از لحاظ فنی و سرعت عمل و میزان قدرت انفجاری و گرفتن تلفات با قابلیت فناوریهای جدید موشکی و به روز شده است. که از آن جمله میتوان به موشک توپول- ام27 اشاره کرد.
دیمیتری راگزین معاون نخست وزیر روسیه گفت: سامانه جدید موشکهای بالستیک توپول که قاتل پدافند موشکی آمریکا خواهد بود، جایگزین موشکهای کنونی خواهد شد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه العالم، وی افزود: این سامانه قاتل شبکه پدافند موشکی آمریکاست که قصد دارد آن را ایجاد نماید. قرار است توپول به زودی جایگزین سامانه موشکهای استراتژیک قارهپیمای “آر اس – 26” شود. منابع
