
انتظار ميرود اين نرخها به ترتيب تا سال 2020 تا 73 درصد و 60 درصد افزايش يابند.
1-3منافع اقتصادي ورزش براي سلامت
شواهد پزشكي نشان ميدهند كه شركت در فعاليتهاي جسماني، بعنوان بخشي از مجموع سبك زندگي سالم مقرون به صرفهترين و پايدارترين راه غلبه برافزايش امراض غيرمسري است. بهبود سلامت عمومي از طريق افزايش فرصتهاي شركت در ورزش منافع اقتصادي عظيم در پي دارد – بويژه در كشورهاي در حال توسعه كه منابع سلامتي در آنجا كمياب است و به همين دليل پيشگيري امري بسيار ضروري است.
1-4 تاریخچه شنا
1-4-1 تاریخچه شنادر جهان
شواهد باستان شناسی نشان می دهند که قدمت شنا و شنا کردن به 2500 سال قبل از میلاد در تمدن مصر و بعد از آن در تمدن های آشور و یونان و روم باستان باز می گردد. آنچه از گذشته آموزش شنا می دانیم بر اساس یافته هایی است که از « حروف تصویری » هیروگلیف مصریان به دست آورده ایم. یونانی های باستان و رومی ها شنا را جزو برنامه های مهم آموزش نظامی خود قرار داده بودند، و مانند الفبا یکی از مواد درسی در آموزش مردان بوده است. شنا در شرق به قرن اول قبل از میلاد باز می گردد. ژاپن جایی است که شواهد و مدارکی از مسابقات شنا در آن وجود دارد. درقرن هفدهم به دستور رسمی حکومتی شنا به صورت اجباری درمدارس تدریس می شد. مسابقات سازمان یافته شنا در قرن 19 میلادی قبل از ورود ژاپن به دنیای غرب شکل گرفت. از قرار معلوم مردم ساحل نشین اقیانوس آرام، به کودکان هنگامی که به راه می افتادند یا حتی پیش تر شنا می آموختند. نشانه هایی از مسابقات گاه و بی گاه میان مردم یونان باستان وجود دارد و همچنین یکی از بوکسورهای معروف یونان شنا را به عنوان تمرین در برنامه ورزشی خود گنجانیده بود. رومی ها اولین استخرهای شنا را بنا کردند و گفته می شود که در قرن اول پیش از میلاد ( گی یس می سی ینس1 ) اولین استخر آب گرم را ساخت.
برخی عدم تمایل اروپائیان به شنا را در قرون وسطی ترس از گسترش و سرایت عفونت و بیماری های مسری می دانند از طرفی شواهدی وجود دارد که نشان می دهد در سواحل بریتانیای کبیر در اواخر قرن 17 میلادی از شنا در آب به عنوان وسیله ای برای درمان استفاده می شود. البته تا پیش از قرن نوزدهم شنا به عنوان تفریح و ورزش در میان مردم جایگاهی پیدا نکرد. زمانی که نخستین سازمان شنا در سال 1837 تأسیس شد در پایتخت بریتانیا یعنی لندن، 6 استخر سر پوشیده وجود داشت که مجهز به تخته شیرجه بودند. در سال 1846 اولین مسابقه شنا در مسافت 440 یارد در استرالیا بر پا شد که بعد از آن هر ساله نیز به اجرا در آمد. باشگاه شنای « متروپولیتین2 » لندن در سال 1869 تأسیس شد که بعدها به انجمن شنای غیر حرفه ای تغییر نام پیدا کردکه در واقع هیئت رئیسه شنای غیر حرفه ای بریتانیا بود. فدراسیون های ملی شنا در چندین کشور اروپایی در سال 1882 تا 1889 شکل گرفتند.3
1-4-2شنا : شنای مسافت4
برای نخستین بار برنامه های آموزشی شنا در قرن نوزدهم در بریتانیای کبیر هم به منظور ورزش و هم در جهت گسترش نجات غریقی مورد استفاده قرار گرفتند. در دیگر نقاط اروپا نیز به تدریج از این برنامه استفاده شد. در سال 1916 در کشور ایالات متحده آموزش شنا برای حرفه نجات غریقی تحت حمایت سازمان صلیب سرخ آمریکا به اجرا در آمد. تمریناتی که توسط شاخه های مختلف نیروهای مسلح در طی جنگ های اول و دوم جهانی انجام گرفت، در پیشرفت ورزش شنا تأثیر به سزایی داشت. برپایی دوره های آموزش شنا که تا حد آموزش به کودکان و خردسالان گسترش می یافت توسط سازمان های اجتماعی،مدارس باز شد. تمرینات ابتدایی و ساده که صرفاً در آن به شنا کردن تا حد ممکن تأکید می شد جای خود را به تمرینات با فاصله و مکرر دادند. تمرینی با فاصله متشکل از یک سری حرکات شنا در مسافت های مساوی با وقت های استراحت برنامه ریزی شده. در تمرینات با فاصله آرام که به منظور بالابردن میزان استقامت شناگران است، زمان استراحت بیشتر از زمان شنا است. در تمرینات با فاصله سریع که برای بالابردن سرعت شناگر مورد استفاده قرار می گیرند به شناگر اجازه می دهند که بعد از شنا در زمان استراحت به وضعیت عادی تنفس و ضربان قلب خود باز گردد.
پافشاری زیاد بر برگزاری مسابقات بین المللی منجر به ساخته شدن استخرهای 50 متری شد. دیگر امکاناتی که باعث پیشرفت شنا هم در تمرین و هم در عرصه نمایش گردیدند شامل آب روهای موج گیر، خطوط نشان دهنده است که برای جلوگیری از بی نظمی در جریان مسابقه فراهم شد. از دیگر امکانات دوربین های جدید برای مطالعه و بررسی حرکات در زیر آب، ساعت های بزرگ که برای شناگران قابل مشاهده بودند و بالاخره ابزار الکتریکی زمان بندی است. بدین ترتیب از سال 1972 تمام رکوردها تا صدم ثانیه ثبت گردیده اند.
1-4-3شنای رقابتی5
شنای رقابتی با ورود به المپیک در سال 1896 در عرصه بین المللی دارای اهمیت و موجودیت شد. مسابقات المپیک ابتدا تنها به مردان اختصاص داشت اما بعدها در سال 1912 مسابقات زنان نیز در این رقابت ها جای گرفت. قبل از تأسیس فینا6 بازی های المپیک، شامل تعدادی از مسابقات غیر متداول بودند. برای مثال در سال 1900 زمانی که مسابقات شنا در رودخانه سن7 در فرانسه برگزار می شد رقابت کنندگان باید از تیرهای چوبی خاصی بالا می رفتند و زیر صفی از قایق ها در آب شنا می کردند.پس از اینکه فینا تأسیس شد برخی از این مسابقات عجیب برچیده شدند. تحت مقررات فینا هم در بازی های المپیک و هم در دیگر مسابقات، طول مسابقات به تدریج با سیستم متر اندازه گیری می شد. و در سال 1969 سیستم اندازه گیری یارد برای رکوردها منسوخ شد.
شکل1-1تاریخچه شنا[26]
1-5 تاریخچه شنا در ایران
تاریخچه شنا به عنوان یک ورزش، در ایران، بسیار کوتاه است و به طور کلی هم این رشته از ورزش به نسبت دیگر رشته ها در کشور ما چندان پیشرفتی حاصل نکرده است. در حالی که به جهت موقعیت جغرافیایی ایران که در شمال و جنوب کشور به دریا متصل است و هم به جهت تأکیدات مذهبی، می بایستی این ورزش را مورد توجه قرار می دادند.
در قدیم، مکان هایی شبیه استخر سرپوشیده در حمام ها می ساختند، به نام چال حوض. این چال حوض ها، که حداکثر از 10 متر تجاوز نمی کرد، برای شنا کردن و آب بازی بود.
در اطراف چال حوض ها، سکوهایی به ارتفاع 2 یا 3 متر وجود داشت که از بالای آن به درون آب می پریدند و عملیاتی مانند پشتک و وارو انجام می دادند.روشنایی چال حوض ها از سوراخ کوچکی که در سقف بود، تأمین می شد. در این گونه آبگیرهای غیر بهداشتی، هیچ گونه مقرراتی وجود نداشت و هر کس می توانست قبل از استحمام یا پس از آن وارد چال حوض شود و به آب بازی و شنا که به معنای واقعی هم شنا نبود بپردازد. تا سال 1314 در سراسر ایران حتی یک استخر شنا هم نبود و فقط در اردوگاه نظامی اقدسیه تهران یک استخر برای آموزش شنا به دانشجویان دانشکده افسری ساخته بودند.
در سال 1314، استخر دیگری در باغ فردوس شمیران احداث شد که به وزارت فرهنگ تعلق داشت. نخستین استخری که برای استفاده ورزشکاران و تعلیم اصول جدید شنا به آنها به وجود آمد، در سال 1314در منظریه تهران بود که یک مربی ورزش خارجی به نام « گیبسون » بر آن نظارت می کرد. پایه های ورزش شنای نوین در ایران از همان استخر منظریه گذاشته شد. در حال حاضر، استخرهای خصوصی، آزاد یا دولتی بسیاری در تهران و شهرهای مختلف ایران هست و نوجوانان و جوانان، به ویژه در فصل تابستان، استقبال زیادی از ورزش شنا می کنند.8
1-6 آب استخر و آبدرماني
آب مايعي بيرنگ و بيبو بيطعم و فاقد موادغذائي و در عين حال فوقالعاده ارزان است. آب مهمترين ماده حيات و پيچيدهترين ترکيب جهان خلقت به شمار ميآيد.
قدرت و نفوذ آب آن را سرآمد مايعات کرده است. آب به صور مختلف يعني مايع حالت معمولي، جامد يخ و بخار وجود دارد. آب بيش از سه چهارم سطح کره زمين يعني ۱۴۶۰ ميليون کيلومتر مکعب را پوشانده است، بهعبارت ديگر هفتاد درصد سطح کره خاک قلمرو آبهاست. لازم است بدانيد هفتاد درصد وزن هر انسان هم آب هست و اين جالبترين وجه تشابه هم آب هست و اين جالبترين وجه تشابه انسان و کرهزمين است.
اگر آب بدن نبود گوشت و پوست ما به اين نرمي نميشدند، بيشترين مقدار آب بدن در خون جمع شده بهطوريکه ۸۳ درصد خون آب و بقيه گويچهها قرمز است، حتي مغز اسفنجي ما از آب بينياز نمانده زيرا همانطور هم نخستين آباديها و نخستين تمدنها هم در کنار رودخانهها، درياها و اقيانوسها پديد آمدهاند. در سرزمين ما، که در منطقهء نيمهخشک قرار دارد، کمبود آب از دردهاي کهنسال است. آن همه درسها و سنتها که در آئينهاي مذهبي ما با آب پيوند دارد، همه از حسرت آب کمياب است. از هزاران سال پيش ايرانيان آب را بهعنوان يکي از عناصر چهارگانهاي که بنياد نخستين زندگانياند ميستودهاند، آتش، هوا، خاک، آب و از آلودن آب پرهيز ميکردند. واژههاي آبادي به معني روستا و آباداني که از آب گرفتهاند بيانگر اهميت آب نزد ايرانيان است. آبان صورت جمع واژه آب است. در ايران باستان در روز دهم آبانماه که آبان روز ناميده ميشد جشن آبانگان برپا ميداشتند که به ستايش آب و فرشته آب اختصاص داشت.
تاکنون بيماريهاي زيادي با استفاده از خواص درماني آب، معالجه شدهاند… با مطالعه اين مقالات ميتوانيد باسادەترين روشها و تنها بهوسيله آب خود را معالجه کنيد.
۷۰ تا ۷۵ درصد آن از آب تشکيل يافته است. آب در استخوانهاي بدن نيز نفوذ کرده و ۲۲ درصد استخوانهاي ما آب ميباشد. هر انسان در شبانهروز بهطور متوسط ۵/۲ ليتر آب را بهصورتهاي عرق و ادرار دفع ميکند و به جبران آن در هر شبانهروز بهطور متوسط ۵/۲ ليتر آب به صورتهاي مختلف از جمله موادغذائي به بدن ميرساند. بهعبارت ديگر هر انسان در طول عمر خود بهطور متوسط ۵۵۰۰۰ تا ۶۵۰۰۰ ليتر آب مصرف ميکند. در اهميت آب بدانيد که هرگاه نباشد مولکولهاي سلولي بدن جانداران از جمله فاکتورهاي ارثي DNA خشک شده و تأثير بيولوژيکي خويش را از دست خواهند داد. به ثبوت رسيده که هيچ مولکولي به اندازه ترکيب اتمي H۲O در فازهاي مختلف زندگي نقشي اساسي و زيربنائي بازي نکرده است. ناگفته نماند که ما با هر جرعه آبي که مينوشيم چند گرم از اورماتري يا ماده اوليه فضائي را نيز به بدن خويش وارد ميکنيم، چرا که هيدروژن، که يکي از عناصر ترکيب آب است يک اورماتري است که قدمتش به ۲۰ ميليارد سال قبل ميرسد. فضاشناسان هيدورژن را يکي از نخستين موادي ميدانند که نه تنها از آغاز خلقت جهان موجوديت پيدا کرد، بلکه در فرآيند انفجار اوليه نيز رأساً دخالت و مشارکت داشته است. شگفتانگيز است که نياکان ما ايرانيان واژه آب را با دو حرف نخستين الفبا ساختهاند. بهراستي هم آب خود الفباي زندگي و نخستين واژه در قاموس حيات است. همانطور که نخستين موجود زنده در بستر آب تولد يافته، نگهباني آب با فرشته ی مقدس خرداد بود، افزون بر او دو فرشته ديگر نيز به نامهاي اپام نپات و ناهيد آناهيتا نگهبان آب بودند. در اوستا کتاب مقدس ايرانيان باستان و زرتشتيان چنين ميخوانيم: به سرچشمههاي آب درود ميفرستيم، به گذرگاههاي آب درود ميفرستيم، به کوههائي که از فراز آنها آب جاري است درود ميفرستيم، به درياچهها و استخرها درود ميفرستيم، ايرانيان از آن پس که به دين اسلام گرويدند نيز تقدس آب را به فراموش نسپردند چرا که در قرآنکريم نيز آب مايه و بنياد هستي و زندگي زندگان خوانده شده است. و جعلنا من الماء کل شي حي و از آب هر چيزي را زنده گردانيديم. از شنيدەهاست که آب و نمک مهريه حضرت فاطمه س است و به همين سبب از آلودن آن بايد پرهيز کرد. يک باور و اعتقاد مذهبي ـ مردمي حاکي از آنست که ملائکه آبهاي جهان را غربال ميکنند و اگر در آن آشغال و زباله ببينند، به کسي که آنها را در آب ريخته نفرين ميفرستند.
