
شدند، سپس اندک اندک چند دسته مهاجر به ملایر وارد و در این شهر ساکن شدند که مبدأ آنان نهاوند، تویسرکان و اصفهان، فراهان و خوانسار و کشور بحرین بود. در سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۸۵ رشد جمعیت در این شهر رشد داشته است. جدول زیر روند این رشد را نشان میدهد.
شکل2-2 نقشه شهرستان ملایر[34]
2-7 دین
پیش از ورود اسلام به این منطقه، دین مردم این استان زرتشتی بود. تا جایی که گفته می شود بنای اولیه نخستین مسجد های شهر همدان برروی آتشکده ها ساخته شده است.
دین بیشتر مردم ملایر اسلام و مذهب آنان شیعه دوازده امامی است. در ملایر اقلیتهای مذهبی نیز وجود دارد در گذشته کلیسای ارامنه در ملایر وجود داشته است.
2-8 زبان
شهرستان ملایر به خاطر موقعیت جغرافیاییاش از دیرباز میزبان اقوام گوناگون بوده است و از این روی گویشهای گوناگونی در آن به وجود آمده است که مهمترین آنها میتوان به گویش زند لری، گویش کردی، گویش ترکی ملایری و گویش کسبی و ننجی اشاره کرد.
گویش ملایری گویشی است که مردم شهر ملایر مرکز شهرستان ملایر به آن سخن میگویند. فرهنگستان زبان و ادب فارسی این گویش را فارسی میداند که به لحاظ اشتراک برخی ویژگیهای تلفیقی از لهجه همدانی و زبان لری دارد. دائرةالمعارف بزرگ اسلامی هم در مقاله فارسی ملایری و کتاب گویش ملایری به بررسی ساختار این گویش پرداختهاند. رودیگر اشمیت نیز معتقد است این گویش به پارسی میانه نزدیک است. در کتاب دانشنامه ملایر گویش ملایری در دنباله زبان مادی به شمار آمده است.16
2-9 نژاد
مردم شهر ملایر از نژاد اصیل آریایی هستند. آنها قرن های متمادی است که در این ناحیه سکونت گزیده و شهرنشینی را آغاز کرده اند. به جز افرادی که در ناحیه الموت و کوهپایه زندگی می کنند، برخی از ساکنین نواحی استان گروه های قومی دیگری هستند که به لحاظ سیاسی و موقعیت خاص جغرافیایی این منطقه و استفاده از امکانات آن، در زمان های مختلف از نواحی دیگر به این سرزمین آمده و در آن استقرار یافته اند.
2-10 جمعیت
جمعیت شهرستان ملایر به طور فصلی می باشد به طوری که در اواخر تابستان و اوایل بهار جمعیت این شهرستان رشد چشم گیری پیدا میکند که بنابر علائم سازمان نظام پزشکی ملایر تا سقف دو برابر شدن جمعیت این شهرستان نیز پیش می رود اما جمعیت مهاجر در جمعیت کل شهرستان و شهر حساب نمیشود با این وجود جمعیت شهرستان ملایر بر پایه آمار سال ۱۳۹۰ بالغ بر ۲۸۷،۹۸۲ بوده است. شهر ملایر مرکز این شهرستان در سال ۱۳۸۵ جمعیتی برابر با ۱۵۳۷۴۸ نفر داشتهاست و در استان رتبه دوم را دارد. البته برخی منابع رسمی و غیر رسمی جمعیت شهر ملایر را ۱۹۰،۰۰۰ نفر و شهرستان ملایر را ۳۵۰،۰۰۰ نفر در سال ۸۹ ذکر نمودهاند که دلیل این اختلاف امار فصلی بودن جمعیت این شهرستان است.ملایـِر شهری بزرگ و تاریخی در غرب ایران است. این شهر سی و پنجمین شهر بزرگ ایران از نظر جمعیت بهشمار میآید. ملایر از برخی از 6 مرکز استان با نام های : ایلام، شهرکرد، یاسوج، سمنان، بوشهر و بیرجند بزرگتر است. ملایر یکی از بزرگترین شهرستانهای ایران و سی و پنجمین شهرستان پرجمعیت ایران است. این شهرستان بادارا بودن 5 شهر( ملایر، سامن، ازندریان، جوكار، زنگته )،4 بخش ( مركزی، سامن، جوكار، زند ) و 15 دهستان و240 روستای دارای سكنه حدود350000 نفر رادرخودجای داده است كه بیش از 200000 هزار نفر آن در شهر ملایر سكونت دارند.
اقوام شهرستان ملایر
قومیت
درصد
فارس
۷۵٪
لر و لک
۱۵٪
ترک
۱٪
سایر
۹٪
نمودار2-1 جمعیت شهرستان ملایر[34]
2-11 مطالعات اقلیمی
2-11-1 اقلیم
امید می رود که در قرن حاضر، خورشید منبع اصلی انرژی باشد. به این ترتیب منابع نفت جهان از دور خارج شده و فقط نقش کوچکی در تاُمین انرژی بازی خواهند کرد. بنابراین علاقمند شدن افراد به استفاده از انرژی خورشیدی نباید عجیب به نظر برسد. در این پایانامه تاُثیری که عوامل اقلیمی بر ساختمان می گذارند مورد مطالعه قرار می گیرد و بر اساس آن طراحی هایی برای عدم استفاده از انرژی های فسیلی در نظر گرفته می شود که برای رسیدن به تمام این نظریه ها و طراحی ها، شناختن اقلیم مورد نظر و اعمال نظریه های هماهنگ با اقلیم ضروری به نظر می رسد.
شهرستان ملاير داراي اب وهوايي نيمه خشك سرد بوده ورژيم بارندگي آن از تيپ اقليم مديترانه اي ومتوسط بارندگي آن حدود 300ميليمتر است، ميانگين درجه حرارت سالانه 44/13 درجه سانتيگراد ومتوسط درصد نم نسبي حدود 66/62 مي باشد.
2-11-2 موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان
اين استان بين مدارهاى ۵۹ درجه و ۳۳ دقيقه تا ۴۹ درجه و ۳۵ دقيقه عرض شمالى و ۳۴ درجه و ۴۷ دقيقه تا ۳۴ درجه و ۴۹ دقيقه طول شرقى از نصفالنهار گرينويچ قرار گرفته است.
استان همدان جزو استانهاى غربى ايران است که از شمال به استان زنجان، از جنوب به استان لرستان، از شرق به استان مرکزى و از غرب به استانهاى کرمانشاه و کردستان محدود مىشود.
بلندترين نقطه استان همدان، قله الوند با ارتفاع ۳۵۷۴ متر و پستترين مکان اين استان اراضى عَمْرآباد در کنار رود قرهچاى در بخش شرا و پيشخوار است.
استان همدان از نظر تقسيمات کشورى، ۸ شهرستان، ۱۶ شهر، ۱۸ بخش و ۶۸ دهستان دارد و مرکز آن شهر همدان است.
24-11-3 جغرافياى طبيعى و اقليم استان
استان همدان منطقهاى مرتفع است. کوهستان الوند که از شمال غربى به جنوب شرقى کشيده شده است جزو پيشکوههاى داخلى زاگرس است.
کوه الوند در جنوب و غرب شهر همدان قرار گرفته و تودهاى از سنگ گرانيت است، از سنگهاى آن در صنعت ساختمانسازى استفاده مىشود.
از زيباترين بناهايى که با استفاده از اين سنگها ساخته شده است آرامگاه فيلسوف نامدار ايران شيخالرئيس ابوعلىسينا، در همدان است که ديرتر به شرح آن خواهيم پرداخت.
ارتفاعات مهم استان عبارتاند از: گرمه و سرده در ملاير، آلمابلاغ در حدفاصل اسدآباد و بهارکوه، بوقاطى در کبودرآهنگ، گروياگرى در جنوب نهاوند و خان گُرمَز در سياه دره تويسرکان و رشته کوه زاگرس با قله زيباى الوند حدفاصل تويسرکان و همدان.
در ناحيه شمال شرقى و شرق ارتفاعات الوند در ميان کوه الوند و کوه گرين اراضى پست و دشتهاى هموار استان قرار دارد. دشتهاى وسيع شمال و شمال شرقى استان در مسير بادهاى شديد است. تودههاى هوا به راحتى اين نواحى را تحت تأثير قرار مىدهد.
استقرار اين دشتها در مجاورت نواحى مرتفع و کوهستانى باعث وزش بادهاى شديدى در سطح استان مىشود؛ به همين دليل استان همدان از مناطق بادخيز کشور به شمار مىآيد و اغلب شهرهاى استان همدان در ارتفاعات واقع شدهاند. متوسط سرعت باد در استان همدان ۴ متر در ثانيه گزارش شده است.
از ديگر عوامل مؤثر در شرايط جوى اين استان يکى دورى آن از دريا و ديگرى جريانهاى پرفشار هواى سرد شمالى و غربى است. به طورکلى مناطق مرتفع استان آب و هواى سرد کوهستانى دارد و مناطق جنوبى آن – ملاير و نهاوند – داراى آب و هواى معتدل کوهستانى است.
به استناد گزارشهاى ايستگاههاى سينوپتيک همدان – نوژه، حداکثر مطلق درجه حرارت هوا در اين استان ۳۶/۸، و حداقل مطلق آن ۲۹/۶- و متوسط حرارت آن ۹/۶ درجه سانتىگراد است. گرمترين ماههاى سال با حداکثر دماى ۳۵ درجه سانتىگراد تير و مرداد است و سردترين ماههاى سال، با ميانگين ۲۵/۴- درجه سانتىگراد دى و بهمن است. 17
به استناد همين گزارش، ميزان سالانه بارندگى بيش از ۳۰۰ ميلىمتر است که در ماههاى مختلف سال متغير است؛ به طورى که در فروردين حداکثر ۹۵ ميلىمتر، در ارديبهشت ۸۲ ميلىمتر، در خرداد ۸۱ ميلىمتر و در بقيه ماهها نيز به تناسب فصل متغيّر است. استان همدان با ۱۴۳ روز يخبندان در سال يکى از سردترين استانهاى کشور است. سردترين ماههاى سال، دى، بهمن، اسفند و گاهى فروردين است.
وزش باد در سطح استان تقريباً در تمام ماههاى سال ادامه دارد. انواع جريان بادهاى اين استان، عبارتاند از:
بادهاى شمال و شمال غربى که بيشتر در فصل بهار و زمستان جريان پيدا مىکند، و غالباً مرطوب و بارانزاست.
بادهاى غربى – شرقى، که بيشتر در فصل پاييز مىوزد.
بادهاى محلى، که بر اثر اختلاف فشار بين ارتفاعات و دشتها پديد مىآيد، مثل بادکور در ناحيه اسدآباد.
با توجه به شرايط اقليمى مناسبترين زمان براى مسافرت به همدان، از اواخر ارديبهشت تا اواخر مهرماه است. در اين مدت علاوه بر زيبايى و سرسبزىهاى پراکنده در سراسر استان همدان تابش آفتاب و درجه حرارت بسيار مطلوب است. زمان مذکور فرصت مناسبى است تا ايرانگردان علاقهمند به استان همدان از تعطيلات تابستانى خود بيشترين بهره را بگيرند. اگر کسانى قصد استفاده از برف براى ورزش اسکى و ساير ورزشهاى زمستانى را داشته باشند، فصل زمستان بسيار مناسب است؛ به ويژه آن که امکانات ورزش اسکى و کوهنوردى زمستانى در دامنههاى الوند فراهم است.
فصل سوم
بررسی نمونه های مشابه
3-1بررسی نمونه های موردی طراحی
مجموعه ورزشی ورزش های آبی المپیک لندن با الهام از هندسه سیال آب در حرکت و محیط اطراف آن منعکس کننده فضاهای نزدیک به آب از جمله روزخانه است. سقف موجدار، پیوستگی استخر از مرکز و هماهنگی در سیال بودن طرح در کلیه قسمت ها حاکی همین ادعاست.18
شکل 3-1 دید خارجی مجموعه ورزشی المپیک لندن[16و17]
این مجموعه ورزشی با انعطاف پذیری فوق العاده خود توانایی گنجایش ۱۷۵۰۰ نفر را در بهترین حالت خود دارا می باشد که مهمترین ویژگی آن نسبت به طرح های مشابه خود زیاد بودن حجم تماشاگران در مجموعه می باشد. قابلیت دید مستقیم از هر طرف سالن و نبود نقطه کور در کل سالن برای تماشگر از ویژگی های منحصر به فرد آن بشمار می آید.
از جالترین قسمت های این مجموعه داشتن ۳ سالن مجزای که هر کدام گنجایش تعداد خاصی تماشاگر را دارد است.
موقعیت :
مرکز ورزش های آبی لندن در لبه جنوب شرقی پارک المپیک و با مجاورت مستقیم به استراتفورد ساخته شده است.
دسترسی عابرین و تماشاگران به مجموعه از طریق یک پل شرق و غرب و چندین راه دسترسی کوچکتر امکان پذیر گردیده است.
این مجموعه به صورت عمود بر شهر استراتفورد طراحی گردیده و به نوعی می باشد که شرق غرب این شهر را که بوسیله رودخانه از هم جدا کرده بود بهم وصل می کند.
شکل3-2 قسمتی از مجموعه المپیک لندن[16و17]
بال آموزشی تحت پل با ایده از استخر های غواصی در داخل سالن استخر بزرگ تعبیه شده است، این بال ها همچین نقش تریبون و قسمت مدال آوری را برای ورزش کاران به ارمغان آورده است که فرد زمانی که در بالاترین قسمت بال قرار میگیرید عظمت و شکوه را مجموعه را به خوبی درک می کند.
شکل3-3 استخر شیرجه مجموعه المپیک لندن[16و17]
از زیباترین بخش های مجموعه طراحی سقف آن است که به شکل قوس منحنی مایل و در امتداد طرح سالن طراحی گردیده است.
شکل3-4 جایگاه تماشا گران مجموعه المپیک لندن[16و17]
دو ساختار قوس هندسی در دو بخش مجزا که از طریق سازه های جدید به هم متصل گردیده این نوع سقف را در جهان به صورت تک در آورده است که تمامی مهندسین سازه را به تحسین وا داشته است.
شکل 3-5 نمایی زیبا از سقف مجموعه ورزشی المپیک لندن[16و17]
در سالن شماره ۲ مجموعه نوعی سقف بسیار زیبا و با هندسی ترکیبی از معماری ایرانی و عربی طراحی و اجرا گردیده است که در داخل قسمت های مشبک مانند آن نورپردازی فوق العاده زیبایی تعبیه شده است. 19
شکل 3-6 پلان مجموعه ورزشی آبی المپیک لندن[16و17]
شکل 3-7 سقف سازه فضا کارمجموعه ورزشی المپیک لندن[16و17]
شکل3-8 نقشه سه بعدی از مجموعه ورزشی المپیک لندن[16و17]
3-2 مرکز ملی ورزش های آبی
شکل 3-9 تصویری از ورودی مجموعه آبی پکن[16و17]
مرکز مجموعه استخر و ورزشهای آبی پکن- چین معروف به مکعب آب کریس
