
ش و راه حل آن در مطالب
12. شناخت تفاوت در اشاره به اختلاف شیعه و سنی در مطالب مطالب و اخبار مربوط به داعش
فصل دوم
تدارک نظری تحقیق
مقدمه
در فصل حاضر سعی میکنیم سه محورِ تحقیقات پیشین، مبانی نظری و چارچوب نظری را توضیح دهیم؛ از اشکال مختلف تفکر در این حیطهها سخن به میان آوریم، تا در نهایت با ایجاد تعادل در میان این سه محور ، به پایهای نظری برای انجام یک طرح تحقیقی دست یابیم. بر این اساس در بخش تحقیقات پیشین تا حد امکان از تحقیقات و مقالاتی استفاده شده که از لحاظ موضوع، یا روش به تحقیق انجام شده ربط داشته باشد. در بخش مبانی نظری به مباحث و مفاهیمِ مرتبط با موضوع تحقیق پرداخته شده است. از جمله این مباحث: تاریخچه و نحوه شکل گیری گروه داعش، تاریخچه اینترنت در جهان و ایران، تاریخچه سایت بی.بی.سی و سایت صدای آمریکا و پرس تی وی، تعاریف خبر، ارزشهای خبری، عناصر خبری، روزنامهنگاری سایبر و ویژگیها آن، خبر الکترونیک، ویژگیها و مزایای آن و همچنین مباحث مربوط به نظریه دروازهبانی، فیلترهای خبری، نظریه برجستهسازی، چارچوبسازی است. در نهایت با انتخاب نظریههای برجستهسازی و چارچوبسازی، بخش چارچوب نظری توضیح داده شده است.
2-1 نگاهی به تاریخچه وبسایت های مورد بررسی
2-1-1 تاریخچه سایت بی.بی.سی فارسی BBC Persion
سایت بی.بی.سی فارسی در ماه مه ۲۰۰1 راهاندازی شد. این سایت در چندین صفحه جداگانه مانند صفحه نخست (خبرهای جهان، ایران و منطقه)، صفحه ایران، افغانستان، تاجیکستان، جهان، فرهنگ و هنر، دانش و فن، اقتصاد و بازرگانی، نگاه ژرف، جدیدترین اخبار، عکس و ویدیو، گزارشها و تحلیلها را در این زمینهها به کاربران ارائه میدهد. بر اساس آمارهای ارائه شده در تارنمای بی.بی.سی، وب سایت بخش فارسی بی.بی.سی در سال 2005 پر خوانندهترین وبسایت سرویس زبانهای خارجی بی.بی.سی و یکی از پر بینندهترین صفحههای اینترنتی این شبکه خبر بوده است.
در اکتبر سال ۲۰۰۶ سایت فارسی بی.بی.سی، جایزه بهترین سایت خبری فارسی آکادمی جهانی هنر، ادبیات و رسانه را دریافت کرده است. در سال 2007 میلادی در مجموع بیش از 256 میلیون بار به سایت بی.بی.سی فارسی مراجعه شده که روند این بازدیدها سیر صعودی داشته است. آمارها نشان میدهد که از زمان راه اندازی این سایت هر ماه بر تعداد مراجعین آن افزوده شده است. در حال حاضر هر ماه حدود هفت میلیون بار به سایت فارسی بی. بی. سی مراجعه میشود. (www.bbcpersian.co.uk)
2-1-2 تاریخچه پرس تی وی Press tv
پایگاه اطلاع رسانی شبکه بینالمللی خبری انگلیسی؛ پرس تیوی (Press TV) سومین شبکه تلویزیونی وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و اولین شبکه خبری تلویزیونی انگلیسیزبان ایرانی است.
پرس تی وی ۱۷ تیر۱۳۸۶ با حضور محمود احمدی نژاد؛ رئیس جمهور وقت رسما افتتاح شد. دفتر مرکزی این شبکه در تهران قرار دارد. این شبکه خبرنگاران مقیم بسیاری در نقاط مهم جهان مستقر کردهاست.
پرس تی وی با شعار «خبر از نگاه جدید» برای شکستن سلطه رسانههای گروهی غربی تاسیس شد و اهداف آن عبارتند از: شکستن انحصار قوی رسانههای غربی، به وجود آوردن پلی میان فرهنگهای مختلف، تاکید بر نمایش تفاوتها و مشترکات سیاسی و فرهنگی با توجه به شرایط انسانی.
همچنین این شبکه با هدف ارائه تحلیل دقیق و درست از رویدادها و نشان دادن سوی دیگر داستان راهاندازی شده است.
اين شبكه تلويزيوني درباره ديدگاههاي خود ميگويد: انعکاس و بیان دیدگاههای فراموششدهی بخش عمدهای از مردم جهان، از اهداف اصلی پرس تیوی به شمار میرود. فراهم آوردن زمینه و پلی برای درک متقابل فرهنگهای گوناگون جهان از دیگر اولویّتهای پرس تیوی است. هدف دیگر این شبکه، تشویق و ترغیب ملل و اقوام مختلف بشر با دیدگاهها و اعتقادات دینی مختلف به برقراری ارتباط با یکدیگر است. پرس تیوی تلاش میکند موضوعات و خبرهای ناگفته کسانی را که از نزدیک اهمیّت و گوناگونی شکافهای فرهنگی و سیاسی را تجربه کردهاند، به نظر مخاطبان برساند. (www. Press tv.ir)
2-1-3 تاریخچه صدای آمریکا VOA
در مارس 1942 رادیوی دولتی ایالات متحده با عنوان رادیوی عمومی ملی(NPR) آغاز به کار کرد و چندی بعد نیز بخش بینالمللی آن با عنوان صدای آمریکا (VOA) شروع به کار کرد. هدف از تأسیس این بخش بینالمللی، بهبود چهره آمریکا در جهان و گسترش آزادی دموکراسی مورد نظر آمریکا در کشورهای دیگر بود. «صدای آمریکا» در واقع ابزاری بود برای اجرای سیاستهای وزارت امور خارجه ایالات متحده و همچنین تأثیر بر افکار مردم جهان نسبت به ایالات متحده که از طریق زبان رسانه دنبال میشد.
مجموعه صدای آمریکا دارای 44 پخشکننده رادیویی به زبانهای مختلف و 24 پخش کننده تلویزیونی است. این مجموعه از بدو تأسیس با هدف استفاده و بهرهگیری از ابزار دیپلماسی عمومی پایهگذاری و تأسیس شد که گستره پخش آن، آسیا، اروپا و شمال آفریقا را شامل میشود.
رادیوی عمومی ملی (NPR) و مجموعه صدای آمریکا (VOA) هر دو زیر مجموعه هیأت مدیره رسانههای خارجی دولت ایالات متحده آمریکا یا همان BBG هستند و زیر نظر این هیأت مدیره ـ که اعضای آن متشکل از شورای روابط خارجی آمریکا و نمایندگان منصوب دستگاه وزارت امور خارجه ایالات متحده است ـ اداره میشود و ریاست BBGنیز با رأی مجلس سنای آمریکا انتخاب میشود. همچنین BBG زیر نظر «تیم بازرسی ویژه ایالات متحده آمریکا» فعالیت میکند و این تیم گزارشهای خود را به مجلس سنای ایالات متحده و وزارت خارجه ارائه میدهد. هماکنون بودجه سالیانه صدای آمریکا 800 میلیون دلار است که از محل مالیاتهای مردم آمریکا تأمین میشود.
تاریخچه تأسیس بخش فارسی صدای آمریکا VOA Persion
در آوریل 1979 یعنی بلافاصله پس از وقوع انقلاب اسلامی در ایران، بخش فارسی رادیو صدای آمریکا ابتداء با هدف جهتدهی به انقلاب ایران و در پی ناکامی، با هدف مقابله با انقلاب اسلامی و به چالش کشیدن آن، با 30 دقیقه برنامه روزانه راهاندازی شد. از 22 نوامبر 1979 احمدرضا بهارلو فعالیت خود را در این رسانه آغاز کرد. در کنار بهارلو، مجریان دیگری همچون رامش راسخ، بهروز عباسی و اکبر ناظمی که از کارکنان رادیو ایران بودند با هدایت بهارلو کارشان را در بخش فارسی صدای آمریکا آغاز کردند. آلن هایت در کتاب «تاریخ VOA»، زمان تأسیس تلویزیون فارسی صدای آمریکا را سال 1996 عنوان میکند. به این ترتیب، نزدیک به دو دهه بعد از آغاز به کار احمدرضا بهارلو در مجموعه صدای آمریکا و راهاندازی رادیو فارسی، مسئولیت راهاندازی تلویزیون این مجموعه نیز به وی سپرده شد. در تاریخ 18 اکتبر 1996، نخستین امواج تلویزیون فارسی صدای آمریکا با اجرای احمد رضا بهارلو برای تمام دنیا پخش شد. (www.ir.voanews.com)
2-2 نگاهی به تاریخچه، پیدایش و ماهیت گروه اسلامی عراق و شام (داعش)
گروه داعش در نزدیکی مرز عربستان سعودی، در صحرای استان الانبار عراق که مرز وسیعی با عربستان دارد شروع به شکل گیری نمود. به دلیل شرایط صحرایی و دور افتاده استان الانبار، این منطقه کم جمعیت، تقریبا خالی از سکنه و به دور از کنترل کامل نظامی هست
این گروه در اوایل سالهای جنگ عراق تاسیس شد. در سال ۲۰۰۴ متعهد به وفاداری و حمایت از القاعده شده و به عنوان القاعده عراق مشهور شد. (ttp://www.bbc.co.uk/persian/world/2014)
در ۱۵ اکتبر ۲۰۰۶ این گروه، به یک سازمان فراگیر برای گروههای شورشی عراق تحت عنوان حکومت اسلامی عراق تبدیل شد. تحلیلگران گروه داعش را بازوی اصلی القاعده در منطقه میدانند، اما بدلیل اختلافات، جنایات و وحشی گریهای علنی آن، القاعده به طور رسمی ادعای داعش را مبنی بر وابستگی به آن در سال های بعد رد کرد. گفته می شود گروه داعش از حمایت عربستان و قطر و یک سری کشورهای خلیج فارس و غربی که منافع مشترکی دارند برخوردار است. گروه داعش با استفاده از مرزمشترک با عربستان و سوریه و دریافت تسلیحات و کمک های نظامی ازطریق این مرزها فعالیت های خود را در این چند سال در سوریه با تمام قوا پیش برده است. این گروهک تروریستی به آسودگی از مرز بی در و پیکر عربستان با صحرای الانبار، هر چه را میخواستند به عراق و سپس از مرزهای مشابه با سوریه، به مناطق درگیری میرسانند. پس از فعال شدن دستگاه امنیتی عراق و مسدود شدن راه عبور تسلیحات داعش از طریق مرزهای عراق به سوریه گروه داعش در تقابل با ارتش عراق فعالیت هایش در عراق نیزشدت گرفت و در یک سال گذشته به جنگ و درگیری در یکسری شهرهای عراق مبادرت نموده و بخش هایی از استان های مرزی عراق را به تصرف خویش درآورده است. سال 2011، دو اتفاق منجر به گشوده شدن فصل تازه ای از فعالیت های این گروه شد، یکی خروج نظامیان ائتلاف از عراق و دیگری آغاز جنگ داخلی سوریه که با توجه به نا به سامان شدن اوضاع امنیتی سوریه دست این گروه برای ورود به سوریه هم باز شد. حکومت اسلامی عراق در این سال پهنه فعالیت خودش رو وسیع تر کرد و به دولت اسلامی عراق و شام تغییر نام دا. (https://fa.m.wikipedia.org/wiki/%D8%AF)
2-2-1 تاریخچه پیدایش گروه
در سال ۲۰۰۴ میلادی تشکیل گروه “ جماعه توحید و جهاد” به سرکردگی “ابومصعب الزرقاوی” درعراق اعلام شد و بیعت آن با “اسامه بن لادن” سرکرده سابق “القاعده”، این گروه را به شاخه سازمان القاعده در عراق تبدیل نمود.این گروه با گسترش عملیات خود به یکی از قدرتمندترین گروههای تروریستی در عراق تبدیل شد، تا اینکه الزرقاوی در سال ۲۰۰۶ در اظهاراتی ضبط شده به صورت مصور از تشکیل “شورای مجاهدین” به سرکردگی “عبدالله رشید البغدادی” خبر داد.پس از هلاکت زرقاوی در سال ۲۰۰۶ “ابوحمزه المهاجر” به عنوان سرکرده این گروه تعیین شد.
سپس در پایان همین سال نیز گروه “دولت اسلامی عراق” به ریاست “ابوعمر البغدادی” تشکیل شد.
تشکیل دولت اسلامی عراق در ۱۵ اکتبر ۲۰۰۶ در پی نشست چندین گروه مسلح اعلام شد که در چارچوب معاهده موسوم به”حلف المطیبین”، ابوعمر البغدادی را به عنوان سرکرده این گروه جدید انتخاب کردند. این گروه از زمان تشکیل حملات تروریستی بسیاری را در عراق برعهده گرفت دوران سرکردگی ابوعمر شاهد گسترش عملیاتهای تروریستی همزمان همانند حمله به بانک مرکزی، وزارت دادگستری، یورش به زندانهای ابوغریب و الحوت بود. سرانجام در تاریخ دوشنبه ۱۹ آوریل ۲۰۱۰ میلادی، نظامیان آمریکایی و عراقی طی یک عملیات نظامی در منطقه الثرثار، محلی را هدف قرار دادند که ابوعمر البغدادی و ابوحمزه المهاجر در آن حضور داشتند، پس از درگیریهای شدید میان دو طرف، در آن محل دو سرکرده تروریستها به هلاکت رسیدند و تصویر اجساد آنها در رسانه ها منتشر شد، یک هفته بعد، این گروه تروریستی در بیانیه ای هلاکت البغدادی و المهاجر را رسما اعلام کرد و پس از حدود ۱۰ روز، مجلس شورای دولت اسلامی عراق و شام ابوبکر البغدادی را به عنوان جانشین ابوعمر البغدادی و الناصرالدین الله سلیمان را به عنوان وزیر جنگ خود انتخاب کرد.با روی کار آمدن ابوبکر البغدادی، دامنه عملیات و حملات این گروه تروریستی مجددا وسعت گرفت و همزمان با آغاز بحران در سوریه، عناصر این گروه در سوریه نیز فعال شدند (http://khabaronline.ir/detail/328065/World)
پس از آغاز بحران سوریه و درگیری گروه های تروریستی و مسلح مختلف با ارتش سوریه، گروه های تروریستی نیز در بین خود دچار اختلافات متعددی شدند وبه چند گروه با عناوین گروه ارتش آزاد و… تقسیم شدند که علاوه بر جنگ با ارتش سوریه باهمدیگر نیز به جنگ و نبرد می پردازند. در اواخر سال ۲۰۱۱، گروه موسوم به جبهه النصره به سرکردگی ابومحمد الجولانی اعلام موجودیت کرد و طولی نکشید که توانمندی این گروه تروریستی با توجه به حمایتهای گسترده برخی کشورهای منطقه ای به طور چشمگیری افزایش یافت تا در طی چند ماه به یکی از مهمترین و قدرتمندترین گروههای مسلح
