
شده است.”
وي ادامه داد: “در سال جاري بليت اتوبوسهاي بين شهري براي سفر افزايش نداشتهاست اين در حالي است که شرايط اقتصادي کشور و افزايش تورم، يکي از فاکتورهاي تعيين کننده افزايش بليت است.”
به گفته وي، نوع خدمات اتوبوسراني نمي تواند منجر به کاهش مسافران شود چرا که از دير باز اتوبوس امنترين وسيله نقليه در راستاي جابجايي مسافران بوده است.
امري با بيان اين که 5 درصدکل جابجايي مسافران از طريق حمل و نقل ريلي و هوايي صورت ميگيرد اذعان داشت: “بيش از 50 درصد جابجايي مسافران توسط اتوبوس و مابقي توسط حمل و نقل عمومي از جمله ميني بوس، ماشينهاي سواري و برخي تاکسيها انجام ميشود.”
وي در خصوص کيفيت و ارائه خدمات در اتوبوسهاي بين شهري گفت: “در حال حاضر 10 درصد از اتوبوسهاي ناوگان اتوبوسراني کشور VIP هستند اما طبق هدفگذاريهاي صورت گرفته به زودي درصد قابل توجهي از اتوبوسهاي ياد شده را براي جابجايي مسافران وارد ناوگان اتوبوسراني ميکنيم.”( http://www.khabaronline.ir)
2-3-28 چرا بايد سفر كنيم؟
هر وقت از سفر و مسافرت سخني به ميان آمده اغلب صحبتها و نوشتهها در ارتباط با مناطق مناسب گردشگري، كتابچههاي راهنما يا هزينههاي سفر و چگونگي رسيدن به مكانهاي گردشگرپذير بوده است. شايد كمتر كسي مستقيم و بيواسطه درباره فوايد سفر و تاثير آن بر شيوه زندگي انسان سخن گفته باشد. بعضي وقتها هم اين موضوع مهم فراموش شده است، اما ناتاشا گائورا، روانشناس و پژوهشگر، اين مقاله را در فوريه امسال در مجله تراولر به چاپ رساند. نكتهاي كه پيش از خواندن متن بايد ذكر شود آنكه اين محقق در نوشتار خود فرد گردشگر را مورد بررسي قرار داده و از سفرهاي گروهي و تاثيرات آن سخني به ميان نياورده است؛ بنابراين آنچه در پي خواهد آمد، تاثيرات فردي سفر كردن را بر ميشمرد.
همه ميدانند مسافرت هميشه باعث ايجاد انگيزهاي قويتر براي زندگي و تقويت روحيه شادابي و نشاط در انسان ميشود. آيا دقت كردهايد وقتي قصد سفر داريد از شب قبل دچار هيجان خاصي ميشويد؟ يا اينكه با چه انرژياي مشغول جمع و جور كردن وسايل سفر ميشويد؟ يا پيش و پس از سفر با چه هيجاني در موردش صحبت ميكنيد؟ روانشناسان معتقدند صرف وجود چنين شور و هيجاني خود باعث بهبود كيفيت زندگي ميشود و اميد به زندگي را افزايش ميدهد، بخصوص در جوامع امروزي كه پر از تنشها و درگيريهاي روزانه است و زندگي صنعتياي چنان ما را در بر گرفته است كه شايد كمتر فرصت استراحت يا مسافرت داشته باشيم.
امروزه مثل گذشته سفرها محدود به تجار يا بازرگانان نيست، بلكه سفر و گردش به عنوان يكي از برنامههاي جوامع مختلف مطرح شده و انجام آن همواره مورد تاكيد جامعهشناسان و روانشناسان است. ناتاشا گائورا ميگويد: بر اساس تحقيقات باليني سال 2009 كه بين 1000 نفر از ساكنان 60 ساله ايالات متحده آمريكا انجام شده، كساني كه در طول زندگي خود مسافرتهاي زيادي داشتهاند تقريبا 40 درصد كمتر از ديگران در خطر افسردگي دوران بازنشستگي هستند.
در اين نوشته از منظري جديد به پديده سفر توجه شده و 10 فايده عمده آن مورد بررسي قرار گرفته است.
1- آرزوها و تخيلات شما به واقعيت تبديل خواهند شد
بيشتر مردم بستني دوست دارند، اما كمتر كسي هست كه در زندگي عادي خود بستني يك كيلويي را يكجا بخورد؛ مگر در شرايطي خاص مثل مسابقه يا…. اما شايد خيليها آرزوي خوردن يكجاي اين همه بستني را داشته باشند. به همين موضوع فكر كنيد، البته با اين تصور كه هنگام قدم زدن در يكي از ميدانهاي شهر تاريخي رم مشغول خوردن بستني هستيد و ناگهان متوجه ميشويد يك ظرف يك كيلويي بستني خالي در دستان شماست. پس اين آرزوي شيرين به واقعيت نزديك شد. با اين مثال شيرين شروع كردم تا شما به مزه كردن شيريني سفر علاقهمند شويد گرچه مطمئن هستم كسي نيست كه مسافرت را دوست نداشته باشد( صدرائي : 1386 ، 21).
همگي ما آرزوهايي داريم كه شايد در شرايط عادي زندگي روزانه هرگز توان عمل كردن به آنها را نداشته باشيم؛ به عنوان مثال پريدن از روي يك پل مرتفع به داخل رودخانه، رانندگي با سرعت بسيار بالا يا هر آرزوي ديگري كه در طول زندگي عادي و روزمره عمدتا توان انجام دادن آنها را نخواهيم داشت. اما وقتي مسافرت ميرويم، هنگام يكي از گردشهاي روزانه ممكن است اين آرزو جامه عمل بپوشد. به اين ترتيب، همان آرزوي دست نيافتني به واقعيتي بسيار شيرين تبديل ميشود. بنابراين با سفر به قدرت تخيل و اراده خودتان كمك كردهايد و در جهتدهي و كنترل آنها سرمايهگذاري بسيار بجايي انجام دادهايد.
روانشناسان اين موضوع را براي سيستم عصبي بدن حياتي ميدانند و ميگويند: هرچه سيستم تخيل ما فعالتر شود و فرصت آزمون آنها را داشته باشيم، فعاليت مغز ما پوياتر خواهد شد؛ همانگونه كه پايه بسياري از اكتشافات محققان گذشته همين تخيلات بوده است.
از سوي ديگر با اين روش به مغز فرمان ميدهيم كه درست آرزو كند تا بتوانيم آن را برآورده كنيم. پس اين موفقيت در برآورده كردن تخيلاتمان (هنگام مسافرت) باعث ميشود فرد فعال و بسيار توانمندتري باشيم.
از اين مسير شما ياد ميگيريد چگونه آرزو كنيد، چگونه فرصت آزمون اين آرزو را براي خودتان فراهم كنيد و براي رسيدن به آن برنامه داشته باشيد. اين در حقيقت كليد موفقيت آينده شماست(عرباني ، خاکي و اماني : 1384 ، 45).
2- قدرت برنامه ريزي صحيح و مديريت زمان را بهدست ميآوريد
همگي ما داراي يك برنامه براي زندگي خودمان هستيم؛ اما به دليل مشكلات و گرفتاريهاي روزانه گاهي از اين برنامهريزي دور خواهيم شد. بر اساس تحقيقهاي گوناگون، وقتي سفر ميكنيم با علم به اينكه مدت زمان مشخصي را در يك محيط خواهيم بود، ناخودآگاه مغز ما به گونهاي برنامهريزي خواهد كرد كه بتواند كنترل اين زمان را بر عهده بگيرد.
بنابراين برنامههاي منظمتر و كاملتري خواهيد داشت. در طول سفر به طور معمول خبري از آشفتگي برنامهها و عدم تمركز نيست، بنابراين سيستم مغزما به طور كامل كنترل را به عهده گرفته و جدا از هرگونه درگيري روزانه برنامهها را كنترل ميكند. در چنين شرايطي سيستم مغز ما دقيقا آنچه را ميخواهيم براي ما مهيا خواهد كرد، كاري كه هرگز در زندگي روزمره يا در محل كارمان اجازه آن را به او نخواهيم داد. طبق آمار 20 درصد از برنامهريزيهاي روزانه ما محقق نخواهد شد آن هم به دليل تداخل برنامهها با يكديگر و عدم كنترل صحيح زمان؛ اما جالب است اين تداخل هنگام سفر تقريبا به 5 درصد كاهش مييابد كه عدد بسيار قابل قبولي براي برنامهريزي روزانه ماست.
3- ميتوانيد به بهترين شكل كيفپولتان را اداره كنيد
هيچ وقت مسافرت كردن ارزان نبوده و نيست، بنابراين توجه به برنامهريزي و مديريت پول بسيار ضروري است. همين محدوديت باعث ميشود به بهترين شكل ممكن چگونگي كنترل خرج و مخارج را فرابگيريم. ايجاد توان مديريت مالي بهترين هديه سفر به ماست. هنگامي كه صبح از محل اقامت خارج ميشويم طبق برنامه هزينه خواهيم كرد و از مخارج غيرضروري خودداري ميكنيم. تحقيقات نشان داده افرادي كه تعداد بيشتري سفر را در كارنامه زندگي خود داشتهاند ميزان سپرده يا پسانداز بيشتري نسبت به بقيه افراد دارند و اين فقط به دليل درسهاي خوبي است كه آنها از سفر آموختهاند(موسايي :1387 ، 7).
مسافرت هميشه باعث ايجاد انگيزهاي قويتر براي زندگي و تقويت روحيه شادابي و نشاط در انسان ميشود
ناتاشا گائورا ميگويد: همه ما از بيپولي در سفر وحشت داريم، بنابراين به بهترين شكل سعي در برنامهريزي مالي داريم و كنترل كردن ميزان دارايي در طول مسافرت را بر خود لازم ميدانيم. اين موضوع باعث ميشود سيستم مغز ما ناخودآگاه به گونهاي شكل گيرد كه در طول زندگي به مسائل مالي عكسالعمل بهتر و سريعتري نشان دهد. بهطور مثال شما هنگام سفر بيشتر به دنبال تخفيفهاي ارائه شده در فروشگاهها هستيد و برچسبهاي قيمت را دقيقتر كنترل ميكنيد و سپس تصميم به خريد ميگيريد. اين درست كاري است كه اگر آن را بيشتر تمرين كنيد، موضوع كنترل هزينهها در زندگي شما نهادينه خواهد شد. سوميترا سناپاتي، يك كارشناس گردشگري هندي ميگويد: سيستم مالي خودكار ذهن ما درست زماني كه گروهي سفر ميكنيم دو چندان فعال خواهد بود و توان كنترل مالي شما را بالا خواهد برد و مديريت مالي گروهي باعث آموزش بهتر شما در اين زمينه خواهد شد.
4- غم و اندوه از شما دور خواهد شد
همگي ما در طول زندگي دچار شكستهاي روحي يا عاطفي شدهايم و ميشويم. به واسطه همين مشكل، يك دوره از زندگي با ارزش خودمان را براحتي از دست ميدهيم. اما ناتاشا گائورا معتقد است هنگامي كه از مسالهاي پريشان و ناراحت ميشويد، در اولين فرصت سفر كنيد تا راحتتر بر آن مشكل غلبه كنيد.
در واقع گرفتاريهاي جديد از جمله عدم تسلط به زبان محلي، ناآشنايي با جغرافياي منطقه و… بخش عمدهاي از فكر شما را درگير ميكند. به اين ترتيب مشكلات قبلي به حاشيه ميرود و شما ناخودآگاه مشكلات قبلي را فراموش ميكنيد. پس از اين دوره شما سادهتر ميتوانيد روش نويني را براي ادامه دادن زندگي اتخاذ كنيد، چرا كه پس از سفر ذهن كاملا پاك و تازهاي داريد. كريس ولز (روانشناس) ميگويد: وقتي سفر ميكنيد خودتان را مسوول حفاظت از خود ميدانيد، همين مسووليت جديد باعث تمركز روي محيط جديد و مسائل مربوط به آن ميشود و در واقع باقي موارد به حاشيه رانده ميشوند. در چنين مواقعي متوجه ميشويد كه در كنترل اوضاع خود چقدر ميتوانيد توانمند عمل كنيد و راه برطرف كردن مشكلات را بسادگي خواهيد يافت(وايزبرگ :1382 ،6).
5- بهترين دوست يا حتي شريك زندگي را در سفر خواهيد يافت
در طول سفر ممكن است با افراد زيادي آشنا شويد بهطورمثال در هواپيما، اتوبوس يا حتي هنگام بازديد از يك موزه.
يك روانشناس ايتاليايي ميگويد: تمامي ما در طول زندگي، كاملا در قالب زندگي كاري يا زندگي روزانه خود شكل گرفتهايم و بيشتر حركات يا رفتارمان طبق همين شرايط انجام ميشود.
به طور مثال هرگز با صداي بلند در محل كار خود نميخنديم يا اين كه هنگام غذا خوردن با همكاران خود كاملا رعايت ميكنيم تا سوژه بحثهاي ديگران نشويم، اما اين شرايط در سفر كاملا متفاوت خواهد بود و در واقع هنگام سفر، ما خود واقعيمان هستيم؛ بنابراين ضرب المثلي كه ميگويد هركس را ميخواهي خوب بشناسي با او سفر كن اينجا مصداق دارد.
اين روانشناس معتقد است دوستيهايي كه هنگام سفر شكل ميگيرند پايدارترين نوع دوستي خواهد بود، چون هر دو طرف خود واقعيشان را به نمايش گذاشتهاند و پس از آن تصميم به دوستي گرفتهاند.
6- اجتماعيتر خواهيد شد
يك روانشناس فرانسوي معتقد است وقتي انسان به شهرها و كشورهاي ديگر سفر ميكند و آداب و رسوم خوب يا بد آنها را ميبيند و با آنها مواجه ميشود، ناخودآگاه قسمتهاي خوب را در ذهن خود ثبت ميكند و مشغول ترسيم كردن نقشه جديدي براي زندگي اجتماعي خود ميشود و هنگام بازگشت به ديار خود آنها را جامه عمل ميپوشاند.
اين روانشناس ميگويد: به عنوان مثال اگر به كشوري سفر كنيد كه در آنجا 2 نفر هنگام سلام و احوالپرسي هرگز با يكديگر دست نميدهند، اما اين موضوع در كشور شما نشاندهنده صميمت و دوستي پايدار آنهاست، شما دست دادن هنگام ديدار را فراموش خواهيد كرد(موسايي : 1387 ، 9).
اما اگر همان 2 نفر در اتوبوس براي يك فرد سالخورده از روي صندلي بلند شوند كه نشاندهنده شخصيت و وقار اجتماعي آنهاست، اين كار پسنديده در ذهن شما ثبت خواهد شد و در شهر خودتان همين عمل را تكرار خواهيد كرد، حتي به شكل ناخودآگاه. همين صفات نيكو و پسنديده كه هر كدام ممكن است سوغات يكي از سفرهاي قبلي شما باشد كنار هم باعث اجتماعيتر شدن رفتار روزانه ميشود و به روابط اجتماعي شما كمك فراواني خواهد كرد(موسايي : 1387 ، 6).
7- ميزان هوش شما افزايش خواهد يافت
بيشتر روانشناسان معتقدند سفر كردن باعث افزايش ميزان IQ و هوش افراد ميشود. آنها ميگويند وقتي
