
سانتاباربارا در این تاریخ بارگذاری شده است.
از اوایل دهه ۱۹۹۰ رشد استفاده از اینترنت به صورت تصاعدی افزایش یافت . یکی از علل چنین استقبالی ابزار جستجویی مانند Gopher و archie بوده است اما اینها در سال ۱۹۹۱ تحت تأثیر word wide web قرار گرفتند که به وسیله CERN یا آزمایشگاه فیزیک هستهای اروپا ساخته شد . با ان که اینترنت از ابتدا طوری بود که مبادله اطلاعات برای تازه واردان بسیار ساده باشد.
بزرگترین جهش در وب در سال ۱۹۹۳ با عرضه نرمافزار موزاییک mosaic که نخستین برنامه مرورگر وب گرافیکی بود به وجود آمد. برنامه موزاییک محصول تلاش دانشجویان و استادان بخش “مرکز ملی کاربردهای ابر کامپیوتر ” در دانشگاه ایلینویز آمریکا بود. برای نخستین بار موزاییک امکانات اشاره و کلیک (به وسیله موس) را فراهم کرد. کاربران میتوانستند صفحات وب19یا مجموعهای از متن و گرافیک را کنار هم بگذارند تا هر کسی که میخواست انها را بتواند روی اینترنت ببیند. وقتی با موش روی کلمهها یا تصاویر خاصی که hyper link نامیده میشد کلیک میکردند برنامه موزاییک به طور خود کار یک صفحه دیگر باز میکرد که به کلمه یا تصویر خاص و کلیک شده اختصاص داشت.
بهترین بخش این سیستم آنجا بود که hyper linkها میتوانستند به صفحاتی روی همان کامپیوتر یا هر کامپیوتر دیگر اینترنت با خدمات وب اشاره کنند. صفحات وب هر روز متولد میشدند و مفهوم موج سواری یا surfing روی وب متولد شد. اواسط سال ۱۹۹۴ سه میلیون کامپیوتر به اینترنت وصل شده بود و در ان هنگام اجرای عملیات آهسته نشده بود. صفحات جدید وب که شامل همه چیز از اسناد دولتی تا مدارک شرکتها و مدلهای جدید لباس بود در سراسر دنیا چندین برابر شد . موزاییک و جانشینان ان مانند navigator محصول شرکت ” نت اسکیپ ” اینترنت را از قلمرو علمی به میان مردم آوردند.
طبق آخرین آمار ۵۱ درصد کاربران بعد از سال ۱۹۹۵ وارد این محیط شدهاند. میلیونها انسانی که از اینترنت استفاده میکنند نیازی ندارند که نکات فنی مانند TCP/IP را بدانند . امروزه شرکتهای خدمات دهنده اینترنت یا ISP این کار را به عهده دارند.رشد روز افزون ان و ساده تر شدن استفاده ان همچنان ادامه دارد . هر چه تعداد مردم بیشتری به اینترنت رجوع کنند تعداد شرکتهای سازنده برنامههای اینترنت بیشتر میشود.با آنکه بعضی از عاشقان اینترنت ان را نوعی شیوه زندگی میدانند. در نظر بیشتر کاربران منبع سرگرمی اطلاعات است ولی بیشترین مصرف ان پست الکترونیکی یا همان email است که یکی از ابزارهای ارتباطی کار امد به شمار میرود.
پیامها از کامپیوتری به کامپیوتر دیگر با سرعت پرواز میکنند و منتظر میمانند تا شخص فرصت خواندن آنها را پیدا کند . وب امکانات خوبی برای کپی از نرمافزارهای مجاز از لحاظ کپی فراهم میسازد. وقتی که میبینیم که در مدت کوتاهی اینترنت به چنین رشدی نایل آمده است، مطمئناً دشوار خواهد بود که آینده او را پیش بینی کنیم. طبق نظر کارشناسان ماهانه ۱۰ درصد به تعداد کاربران اینترنت افزوده میشود ولی تعداد دقیق کاربران که روزانه از آن استفاده میکنند مشخص نیست. هرچند که پارهای از کارشناسان تعداد آنها را تا ۹۰۰ میلیون نفر حدس میزنند. تعداد رسمی کاربران اینترنتی را در سال ۲۰۰۰ کارشناسان ۵۰۰ میلیون نفر اعلام کرده بودند.
قطعاً در سالهای آینده تحولات شگرفی را در زمینه شبکههای اینترنتی شاهد خواهیم بود. به وسیله اینترنت انسان به راههای جدیدی دست پیدا کرد. در کنار این شانس جدید توسط اینترنت، باید بگوییم خطراتی نیز در رابطه با سیاست و اقتصاد و علم به دنبال خواهد داشت. فرم امروزی اینترنت مدیون همکاری تمام کاربران اینترنت در سرتاسر گیتی است که با این تصور که اطلاعات موجود در سطح جهان را به راحتی با یکدیگر مبادله کنند. این تصوری بود که آقای باران از اینترنت داشت و امیدواریم در آینده نیز تکامل اینترنت در این مسیر باشد. (ویکیپدیا ،2011)
2-2-13.تاریخچه اینترنت در ایران
سال ۱۳۷۱: تعداد کمی از دانشگاههای ایران، از جمله دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه گیلان، توسط مرکز تحقیقات فیزیک نظری و از طریق پروتکل UUCP به اینترنت وصل میشوند تا با دنیای خارج ایمیل رد و بدل کنند.
سال ۱۳۷۲ :در سال ۱۳۷۲ هجری شمسی ایران نیز به شبکه اینترنت پیوست. نخستین رایانهای که در ایران به اینترنت متصل شد مرکز تحقیقات فیزیک نظری در ایران بود. در حال حاضر نیز این مرکز یکی از مرکزهای خدمات اینترنت در ایران است .مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات، به عنوان تنها نهاد ثبت اسامی قلمرو [ir.] در ایران به رسمیت شناخته میشود. این قلمرو مشخّصه تعیین شده برای هویّت ایران در فضای اینترنت است.
سال ۱۳۷۳ : مؤسسه ندا رایانه تأسیس میشود. پس از راهاندازی اوّلین بولتن بورد20 ، در عرض یک سال نیز اوّلین وب سایت ایرانی داخل ایران را راهاندازی میکند. همچنین، این مؤسسه روزنامه «همشهری» را به زبان فارسی در اینترنت منتشر میکند، که این اوّلین روزنامه رسمی ایرانی در وب محسوب میشود. در همین سال به دنبال اتصال به اینترنت از طریق ماهواره کانادائی کد ویژن21 ، مؤسسه ندا رایانه فعالیت بازرگانی خود را به عنوان اوّلین شرکت خدمات سرویس اینترنتی22 آغاز میکند.
سال ۱۳۷۴ :مجلس ایران تأسیس شرکت «امور ارتباطات دیتا» تحت نظر شرکت مخابرات ایران را تصویب میکند و مسئولیت توسعه خدمات دیتا در سطح کشور را به طور انحصاری در اختیار آن شرکت قرار میدهد.
سال ۱۳۷۷ :پروژه یونیکد در ایران با قرارداد شورای عالی انفورماتیک و همکاری بنیاد دانش و هنر واقع در انگلستان و با نظارت و مدیریت فنّی دانشگاه صنعتی شریف تحت عنوان «فارسی وب» آغاز میشود. هدف پروژه اینست که با گنجاندن کامل و جامع الفبای فارسی در استاندارد یونیکد، نشر فارسی در کامپیوتر، مخصوصاً اینترنت و وب، استاندارد شود و اصولاً مشکل قلم (فونت)های غیر استاندارد موجود در نرمافزارهای ایرانی حل شود.در نهایت هم اکنون اینترنت مانند سایر کشورها جدای از کیفیت و کمیت آن در ایران هم راه اندازی شده است. (ویکیپدیا ،2011)
2-2-14.تاریخچه شبکه های اجتماعی اینترنتی یا مجازی
در سال 1960نخستین بار بحث شبکه های اجتماعی در دانشگاه ایلی نیوز در ایالت متحده امریکا مطرح شد،پس از آن در 1997 نخستین سایت شبکه اجتماعی به آدرس اینترنتی SixDegrees.com راه اندازی شد .
اما بعد از سال 2002 انفجار تجارت در وب سایت های شبکه اجتماعی مانند Friendster,Orkut,Linkedln و…باعث تحول عظیم در این عرصه وشکوفایی شبکه های اجتماعی شد . در سال 2004،سایت های شبکه اجتماعی فرینداستر با 7میلیون یوزر ومای اسپیس با 2میلیون یوزر مقام های اول را داشتند در این سال ،سایت فیس بوک نیز راه اندازی شد .سال 2005،سال ظهور قوانین،برای شبکه های اجتماعی بود زیرا بسیاری ز اطلاعات شخصی افراد در اختیار این شبکه ها بود که قوانینی مشخص برای حفظ این اطلاعات ونوع ارتباطات ایجاد کردند .
سرانجام سال 2006،سال گسترش روزافزون کاربران وبازدید کنندگان وب سایت های شبکه اجتماعی وهمچنین سایر سایت های دیگر به شبکه اجتماعی بود. (تقی پور،1389،ص 187)
فصل سوم
بررسی صنعت گردشگری و تاثیر IT بر آن در جهان و ایران
3-1. نگاهی به گردشگری و اهمیت آن در جهان
در سالهای اخير گردشگری منبع درآمد سرشار در تجارت جهانی و عضو مهمی در بهبود و تنظيم موازنه بازرگانی و تراز پرداخت های بسياری از کشورها شده است . گردشگری در عصر حاضر به عنوان صنعت بدون دود، توانمنديها و طرفداران بسياری دارد. رشد قابل توجه و چشمگير گردشگری در 50 سال گذشته نشان دهنده اهميت و فراوان اقتصادی و اجتماعی اين پديده است. مطابق برآورد سازمان جهانی جهانگردی23 کل گردشگران دنيا در سال 1950 ، تقريبا” 25 ميليون نفر و در سال 2000 ميلادی حدود 700 ميليون نفر خواهد رسيد که اين ارقام نشان دهنده رشد 7٪ در اين دوره 50 ساله مي باشد. (کاظمی،1381 ، ص86)
انجمن توريسم و مسافرت جهانی24 از سال 1991 تا به امروز تاثير اقتصادی توريسم و مسافرت را به طور دقيق و مرتب ارزيابی مي کند به طوری که انجمن در سال 1992 نخستين برآوردها و تحقيقات خود را درباره تاثيرات اقتصادی مسافرت و توریسم در جهان منتشر کرد ، در اين نشريه به اتحاديه اقتصادی اروپا25 اشاره کرده و مي نويسد: فعاليتهای مربوط به توريسم و مسافرت يکی از اشتغال آفرين و عظيم ترين صنعت دنيا محسوب مي شود بطوريکه طی جدولی ارقام مربوط به 1998 را توام با پيش بينی نتايج گردشگری و مسافرت تا 2010 را منتشر نمود. نتيجتا” در سال 1998 ثابت شد که توريسم و مسافرت برابر 6/3 تريليون دلار از درآمد فعاليت های اقتصادی و 231 ميليون شغل بطور مستقيم و غير مستقيم توليد شده است . پيش بينی مي شود با تمهيداتی که انديشه شده است در سال 2010 معادل 80 تريليون دلار از فعاليتهای اقتصادی و 328 ميليون شغل مستقيم از طريق توريسم و مسافرت توليد شود.طبق محاسبات دقيق از سوی صاحبنظران اقتصادی در سال 1998 مبلغ 2/8 درصد توليد ناخالص ملی جهان را صنعت توريسم و مسافرت به خود اختصاص داده است. اين رقم در سال 2010 به عدد 817٪ افزايش پيدا کرد. (قره نژاد، 1386 ، ص21)
در سال 1998 مجموع بخش خصوصی و عمومی همانطور که انتظار مي رفت حدود 779 ميليارد دلار در مسافرتها و گردشگری هزينه شده بود بعبارتی 8/11٪ کل سرمايه گذاری جهانی را تشکيل مي داد. اين رقم در سال 2010 افزايش پيدا کرد . مسافرت و گردشگری در سرمايه گذاری های بخش دولتی هم توليد کننده و هم دريافت کننده تلقی مي شود. بطوريکه در سال 1998 درآمد مالياتی دنيا حدود 802 ميليارد دلار يعنی معادل 10٪ کل درآمد جهانی را تشکيل مي داد. ضمن اينکه هزينه های بخش دولتی 253 ميليارد دلار يعنی 8/6٪ دنيا را به خود اختصاص مي داد. در سال 2010 درآمد حاصل از ماليات به 8/1 ميليارد دلار افزايش پيدا کرد يعنی 4/11٪ از کل جهان . ( قره نژاد،1386، ص23)
3-2. اثرات مسافرت و جهانگردی
3-2-1. اثرات اقتصادی
صنعت جهانگردی ، گردشگری و مسافرت عبارت است از گروهی از فعالیت های اقتصادی که در مجموع بزرگترین صنعت ایرانی را تشکیل می دهند; که در حد وسیعی اشتغال ایجاد می کند ، یکی از بزرگترین صادرات جهان را تشکیل می دهند; که در حد وسیعی اشتغال ایجاد می کند .یکی از بزرگترین صادرات جهان وه تشکیل می دهد و برای سرمای گذاری و رشد یکی از عواملی است که بیشترین انگیزه را به وجود می آورد از سال 1950 که مسافرت جهانی در سطح بین الملل به صورت یک فعالیت عمومی در آمد هر سال بر تعداد جهان گردان افزوده شده و نرخ این افزایش به طور متوسط ، 2/7 درصد بوده است که به 3/12 درصد رسیده است.
جدول 3-1: تعداد گردشگران دنيا بين سالهای 1950 تا 1998
سال
ميليون نفر
درصد رشد
1950
25
—
1960
69
176
1970
166
141
1980
288
73
1984
320
9
1987
367
8
1988
394
7
1989
425
8
1990
457
8
1991
463
1
1994
551
6
1998
625
2
قره نژاد ، 86 ، ص23
شکل 3-1 نمودارتعداد گردشگران دنیااز 1950-1998 (قره نژاد ، 1386 ، ص24)
در سال 1995جهانگردی و کسانی که در سطح جهان با هدف گذراندن تعطیلات و تفریح به مسافرت رفتند به 563 میلیون نفر و درامد حاصل از آن منهای هزینه حمل و نقل) به بیش از 399 میلیارد دلار آمریکایی رسید. سازمان جهانی جهانگردی پیش بینی می کند که در سال 2000
