
فرآیندهای مختلف زنجیره تأمین اطلاعات محصول را مبادله میکنند؟”
➢ “چه متدولوژی برای ردیابی سفارشات، مورد استفاده قرار میگیرد؟”
➢ “چه اطلاعاتی برای مدلسازی مورد نیاز است؟”
➢ چگونه سیستم با قابلیت ردیابی در صنایع غذایی، مدلسازی میشود؟”
در راستای پاسخ به این سؤالات و در جهت دستیابی به پاسخ اصلی این پژوهش، مراحلی برای دستیابی در نظر گرفته شده است که در پایان این فصل ترتیب آنها ارائه میشود.
1-5- اهداف اساسی تحقیق
با توجه مسائل تحقیق، هدف اساسی تحقیق بصورت زیر تعریف میشود:
توسعه یک متدولوژی برای زنجیره تأمین تا تحویل محصولات به مشتری با قابلیت ردیابی. برای نیل به این هدف، مرور کاملی بر ERP و قابلیت ردیابی خواهیمکرد، تا بصورت موردی، قابلیت ردیابی در صنایع خاص مدلسازی شود. در حین مدلسازی، ابزارها و روشها و دیگر الزامات لازم، شناسایی میشود. در همین خصوص مدلسازی آن بخش از ERP با قابلیت ردیابی در صنایع غذایی به عنوان مطالعه موردی ارایه میشود.
1-6- نتایج مورد انتظار پس از انجام تحقیق
پس از مدلسازی فرآیندهای مورد نیاز برای بدست آوردن قابلیت ردیابی در صنعت مورد نظر انتظار میرود، بتوانیم مزایای استفاده از روشهای توسعه سیستمهای اطلاعاتی با قابلیت ردیابی را در صنایع غذایی نشان دهیم.
از جمله نتایج مورد انتظار در انجام این پژوهش عبارتند از:
➢ نظارت بر سیستم و ردیابی محصول بصورت لحظهای.
➢ کاهش موجودی در گردش بدلیل افزایش قابلیت اعتماد به سیستم بدلیل ردیابی مؤلفههای مورد استفاده در محصول و حذف آنلاین آنها از انبار.
➢ بهبود کارآیی سیستم تولید، بدلیل شناسایی مشکلات سیستم.
➢ افزایش گردش انبار بدلیل توانایی در برنامهریزی کنترل موجودی.
➢ افزایش قابلیت مشاهده اطلاعات.
➢ کاهش خطا در سیستم ورودی اطلاعات.
➢ کاهش میزان سرمایه در گردش.
1-7- ساختار تحقیق
روش انجام این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری اطلاعات، از نوع تحقیقات کمی و استفاده از اطلاعات جاری و دادههای تاریخی میباشد. برای مدلسازی، ابتدا نقشه جریان مواد و فرایند در سازمان تولید محصولات لبنی ارائه شد، سپس الزامات اساسی سیستم شناسایی و پس از آن دینامیک و رفتار بهرها بررسی گردید. نقاط ثبت اطلاعات شناسایی شدند و پس از آن مدلسازی انجام پذیرفت.
1-8- قلمرو تحقیق
1-8-1- دوره زمانی انجام تحقیق
این پژوهش در طی مدت 8 ماه از آغاز بهمن 1391 تا شهریور 1392 بطول انجامید. ابتدا مطالعه ای مفصل در باب سیستم قابلیت ردیابی انجام پذیرفت و پس از آن ساختار سیستم اطلاعاتی سازمان مورد بررسی قرار گرفت و رویهها و فرایندهای تولید محصول نقشهبرداری شد. پس از آن مدلهای سیستم قابلیت ردیابی شناسایی گردید. در ادامه، ابزارهای لازم برای ردیابی مورد مطالعه قرار گرفت. با کمک این اطلاعات مدلسازی صورت گرفت و آنالیز مدل تا شهریور 1392 به طول انجامید.
1-8-2- مکان تحقیق
شرکت تولید محصولات لبنی A، بعنوان شرکت هدف انتخاب شد، که متأسفانه بهدلیل محرمانه بودن اطلاعات سازمان از ارائه نام آن معذوریم.
1-9- تعریف واژهها و اصطلاحات تخصصی
1-9-1- برنامهریزی منابع سازمان7
برنامهریزی منابع سازمان یا به اختصار ERP، شامل طیف وسیعی از فعالیتهای مختلفی است که با استفاده از سیستمهای مبتنی بر فناوری اطلاعات به بهبود عملکرد یک سازمان منتهی میشود و تمام دادهها و فرایندهای یک سازمان را در یک سیستم واحد جمع میکنند. راهحل ERP توسط برنامههای کاربردی که شامل چندین زیربرنامه کاربردی دیگر است، پشتیبانی میشود بطوریکه فعالیتها را در گسترة واحدهای عملیاتی سازمان یکپارچه میسازد. این فعالیتها میتواند بازة وسیعی از مدیریت تولید، خرید قطعات، کنترل موجودی انبار، ارسال مواد به واحدهای تولیدی تا ردگیری سفارشات را شامل شود ERP .همچنین میتواند زیر برنامههای کاربردی در زمینه مدیریت مالی و مدیریت منابع انسانی سازمان را هم در بر داشته باشد. در واقع ERP، سامانهای است که دارای اهداف، اجزا و محدودة مشخص و معینی است.. [3]
1-9-2- مدیریت زنجیره تأمین8
مدیریت زنجیره تأمین عبارتست از فرآیند برنامهریزی، اجرا و کنترل عملیات مرتبط با زنجیرة تأمین در بهینهترین حالت ممکن. مدیریت زنجیره تأمین دربرگیرنده تمامی جابجاییها و ذخیره مواد اولیه، موجودی در حین کار و محصول نهایی از نقطه شروع تا نقطه پایان مصرف میباشد. مدیریت زنجیره تأمین یک رویکرد یکپارچهسازی برای برنامهریزی و کنترل مواد و اطلاعات میباشد که از تأمین کنندگان تا مشتریان جریان دارد. همانگونه که در وظایف مختلف در یک سازمان جریان دارد. مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت موجودی با تمرکز بر مدیریت عملیات را با آنالیز ارتباطات در سازمانهای صنعتی ارتباط میدهد. این رشته در طی سالهای اخیر اهمیت فراوانی پیدا کرده است. وظیفه مدیریت زنجیره تأمین، مدیریت و هماهنگسازی جریانهای مختلف درون آن میباشد. یکی از چالشهای مهم مدیریتی در این زمینه، در رابطه با هماهنگسازی جریان مواد، بین چندین سازمان و در درون هر سازمان است. به منظور نیل به این مهم، نیازمند استفاده از تکنولوژیها و ابزارهایی جهت ردگیری مواد در مسیر طی شده از مبداء به مقصد و ثبت اطلاعات در هر مرحله میباشد. زنجیره تأمین بر تمام فعالیتهای مرتبط با جریان و تبدیل کالاها از مرحلة ماده خام (استخراج) تا تحویل به مصرفکننده نهایی و نیز جریانهای اطلاعاتی مرتبط با آنها مشتمل میشود. به طور کلی زنجیره تأمین زنجیرهای است که همه فعالیتهای مرتبط با جریان کالا و تبدیل مواد، از مرحله تهیه ماده اولیه تا مرحله تحویل کالای نهایی به مصرفکننده را شامل میشود. درباره جریان کالا دو جریان دیگر که یکی جریان اطلاعات و دیگری جریان منابع مالی و اعتبارات نیز حضور دارد. امروزه حوزههای مختلفی برای زنجیره تأمین مورد استفاده قرار میگیرند از جمله این حوزهها میتوان به:
➢ شبیهسازی زنجیرة تأمین
➢ مدیریت ریسک زنجیرة تأمین
➢ رهگیری در زنجیرة تأمین
➢ مهندسی مجدد زنجیرة تأمین
➢ برنامهریزی پیشرفته زنجیرة تأمین
➢ مدیریت پروژههای زنجیرة تأمین
➢ مدیریت توزیع و شبکههای تأمین
➢ مدیریت ناوگان
➢ مدیریت منابع انسانی
➢ مدیریت اطلاعات
➢ سامانه اطلاعاتی زنجیرة تأمین [4]
1-9-3- قابلیت ردیابی9
قابلیت ردیابی یک زمینه تحقیقاتی میان رشتهای است، و گسترة آن علوم طبیعی و علوم اجتماعی میباشد [5]. توانایی ردیابی محصول بدان معنیست که جریان مواد و اطلاعات در یک شرکت و یا در زنجیرة تأمین میتواند دنبال شود الزام به اجرای قابلیت ردیابی حاکی از توسعه سیستمهای ارائه اطلاعات، در مورد کل چرخه حیات محصولات غذایی، “از مزرعه تا چنگال” مصرف کننده است [6]. سیستمهای قابلیت ردیابی صنعتی به منظور کار کردن در زنجیرههای تأمین پیچیده، با یک گروه بزرگ و پویا از شرکت کنندگان طراحی شدهاند. این سیستمها به توافق در فراوری و بازاریابی محصولات، مدیریت اطلاعات، مسؤلیتپذیری، و تعیین هویت نیازمندند [7]. قابلیت ردیابی یک خدمت استراتژیک مورد نیاز در هر زمینة تولیدی است. میتواند برای بهبود امنیت، کنترل کیفیت، مبارزه با تقلب و یا مدیریت زنجیرههای تأمین پیچیده مورد استفاده قرار گیرد [8]. بطور خاص در چند سال گذشته قابلیت ردیابی در زنجیره تأمین مواد غذایی به دلایل مختلفی توجه زیادی را به خود جلب کرده است [7]. چندین تعریف مختلف از قابلیت ردیابی وجود دارد. قوانین مشترک مواد غذایی اتحادیه اروپا قابلیت ردیابی را بصورت “توانایی ردیابی و تعقیب مواد غذایی، خوارکی، خوراک دام و یا مادهای که در نظر گرفته شده، و یا انتظار میرود در یک ماده غذایی یا خوراک دام گنجانده شود، از طریق تمام مراحل تولید، فراوری و توزیع” تعریف کرده است. سازمان بین المللی استاندارد، قابلیت ردیابی را بصورت زیر تعریف میکند: “توانایی تعقیب جنبش مواد خوراکی یا مواد غذایی از طریق مراحل مشخصی از تولید، فراوری، و توزیع [9]. تعریف قدیمی قابلیت ردیابی از سال 1994 بصورت “توانایی ردیابی تاریخچه، کاربرد یا موقعیت نهاد با استفاده از هویتهای ثبت شده” است [10].
1-9-4- ردیابی10
ردیابی بمعنی “توانایی، پیداکردن منشاء و ویژگیهای یک محصول طبق یک یا چند معیار معین در هر نقطه از زنجیرة تأمین است.
1-9-5- پیگیری
“پیگیری، توانایی یافتن موقعیت محصولات طبق یک یا چند معیار معین در هر نقطه از زنجیره تأمین میباشد”.11
بطور خاص، هر واحد/ بچ از یک مؤلفه یا یک محصول باید قابل ردیابی و پیگیری باشد. ردیابی یک نهاد به معنی شناسایی منشاء آن با ردیابی رو به عقب در زنجیره تأمین همراه است، در حالی که پیگیری یک نهاد به معنی دنبال کردن رد یک نهاد در زنجیره تأمین از تأمین کننده تا مصرف کننده میباشد [11].
1-10- نمای کلی پایان نامه
این پایان نامه از 6 فصل تشکیل شده است ؛
فصل اول، کلیات تحقیق بیان گردیده است. در ابتدای فصل مقدمهای از قابلیت ردیابی ارائه شده و متعاقباً به تشریح و بیان مسئله و همچنین اهمیت و ضرورت تحقیق پرداخته شده است. در ادامه، سوالات تحقیق، اهداف اساسی تحقیق و نتایج مورد انتظار از اجرای این پژوهش و همچنین قلمرو و ساختار تحقیق شرح داده شده است، این موارد به آشنایی و شناخت موضوع تحقیق کمک میکند.
فصل دوم، ادبیات نظری و پیشینه تحقیق بیان گردیده است. این فصل شامل دو بخش اصلی است؛ مرور ادبیات و پیشینه تحقیق. در بخش اول، مرور ادبیات به تعاریف و رویکردهای مختلف در زمینه برنامهریزی منابع سازمان، مدیریت زنجیره تأمین و قابلیت ردیابی بعنوان واژگان کلیدی پرداخته شده است. در هر زمینه چندین تعریف از استانداردها و یا محققان مختلف جمع آوری شده است. در زمینة برنامهریزی منابع سازمان یا به اختصار ERP به سیستمها و اجزای تشکیلدهنده، مزایا، مدیریت موجودی و ماژولهای ERP که ردیابی و پیگیری یکی از این ماژولهاست پرداخته شده است. در زمینه مدیریت زنجیره تأمین به تاریخچة مدیریت زنجیره تأمین ، مزایا، مدیریت و فرایندها و عملکردهای اصلی زنجیره تأمین پرداخته شده است. در بخش قابلیت ردیابی، به تعاریف قابلیت ردیابی و انگیزهها، اصول، عناصر ضروری، محرکها، مزایا، یافتههای تجربی زمینههای علمی شناسایی شده و همچنین روشهای تبادل و تقابل اطلاعات، استانداردها و ابزارهای مورد استفاده پرداخته خواهد شد.
در بخش دوم، به مرور پیشینه تحقیقات انجام شده اختصاص دارد.
فصل سوم روششناسی تحقیق است و در آن، در خصوص مدلسازی سیستم قابلیت ردیابی بحث میکنیم. در این فصل ابتدا به بحث در مورد مدلسازی میپردازیم، و ساختار استاتیک مدلسازی و روشهای تبادل و تقابل اطلاعات در سیستم را بیان مینماییم. جزئیات ساختار مدلسازی در صنایع غذایی ذکر خواهد شد و در ادامه مدلهای ارائه شده توسط محققان مختلف را بررسی نموده و مدل انتخابی خود را برمیگزینیم تا توسعة مد نظر را در آن اعمال نماییم.
فصل چهارم، پیادهسازی مدل پیشنهادی است. برای مدلسازی زنجیره تأمین لبنیات در تولید محصول ماست مراحل مدلسازی بهشرح زیر را انجام خواهیم داد.
➢ تشریح مراحل تولید
➢ تشریح الزامات
➢ مدلسازی مفاهیم
➢ دینامیک بهر
➢ مدلسازی منطقی
در ادامه این فصل در مورد هزینة پیادهسازی قابلیت ردیابی مطالبی را ارائه خواهیم نمود.
فصل پنجم به نتایج اختصاص دارد. در فصل پنجم، نتایج حاصله از مدلسازی را ارائه میدهیم و سوالات تحقیق را پاسخ میگوئیم و مشکلات این سیستم را تشریح کرده و پیشنهاداتی برای تحقیقات آتی بیان میداریم.
فصل ششم مراجع تحقیق را ذکر میکنیم.
فصل 2- فصل دوم: ادبیات نظری و پیشینه تحقیق
2-1- ادبیات نظری
2-1-1- مقدمه
فصل دوم این پژوهش به مرور ادبیات موضوع اختصاص یافته است. هدف از تدوین این فصل، ایجاد بستری نظری و تئوریک در زمینه مدیریت موجودی، مدیریت زنجیره تأمین و قابلیت ردیابی و نقش آن در صنای
