
ازدواج کند که در این صورت حضانت ساقط نمیشود برای وجود محرمیتی که به طفل دارد و این شرط متفق علیه است.
4ـ حضانت با کفر ساقط میشود و این نزد شافعی و حنابله میباشد.
اگر هر یک از موانع ذکر شده برطرف گردد، حضانت به حاضن بر میگردد، مثال: بیماری، ازدواج، کفر و فسق.365
3ـ3ـ7 سکوت صاحب حق در حضانت برای طلب آن
مالکیه بیان کردهاند که اگر صاحب حق در حضانت از حق خود که حضانت طفل باشد، سکوت کند حق حضانت به سه شرط از او ساقط میشود:
1ـ حق خود را در حضانت بداند و سکوت کند.
2ـ بداند که اگر سکوت کرد حق ساقط میشود.
3ـ یک سال از تاریخ علم او به استحقاق حضانت بگذرد.366
3ـ3ـ8 مدت حضانت
مسئلهای که مطرح است آنکه، مدت حضانت چقدر است و مادر تا چه مدت میتواند حضانت طفل را بر عهده بگیرد؟ اهل سنت در مدت حضانت اختلاف دارند. در بین فقهای اهل سنت سه نظر وجود دارد:
الف) حنفیه معتقدند که حضانت طفل پسر بچه تا وقتی که تمییز بشود، طول میکشد که سن تمییز را هفت سال میدانند و برخی گفتهاند ۹ سال است و در دختر بچه را تا بلوغ میدانند که ۹ سال است یا ۱۱ سال و فرق بین دختر بچه و پسر بچه واضح است زیرا پسر محتاج کسی است که به او رفتارهای مردانه یاد بدهد که پدر باید به او یاد بدهد و دختر نیاز به یاد گرفتن آداب زنانه و رفتار آنان و کارهای خانه دارد و مادر میتواند این کارها را به او یاد بدهد.
ب) مالکیه بیان کردهاند که حضانت پسر بچه تا هنگام بلوغ طول میکشد، حتی اگر مجنون یا مریض باشد و حضانت دختر تا زمانی که ازدواج کند، ادامه دارد، حتی اگر مادر کافر باشد.
ج)شافعیه و حنابله بیان کردهاند که سن حضانت تا زمان تمییز شدن بچهها ادامه دارد و آن سن هفت یا هشت سال است ـ چه مذکر باشند، چه مؤنث. 367
زمانی که مرحله حضانت به پایان برسد ، پسر پیش ولی بر نفس از پدر یا جد و یا کسی دیگری میرود و پدر و جد حق در گرفتن پسر بچه را دارند تا زمانی که بالغ شود و دختر تا وقتی که ازدواج کند. دختر اگر به سن ۴۰ سالگی برسد، اگر بخواهد، می تواند بدون ازدواج به تنهایی زندگی کند و بر پدر لازم نیست بر فرزندی انفاق کند که بعد از بلوغ جدا شده است. 368
پس از پایان یافتن مبحث حضانت، یک مسئله باقی میماند و آن اینکه، آیا در ازدواجهای نوظهور برای طفل حق حضانت است یا نه؟ در نسب توضیح داده شد که نسب در ازدواج صحیح، عقد فاسد و وطی به شبهه، ثابت است و حق حضانت از مهمترین احکام مرتبط با نسب است؛ یعنی: اگر نسب ثابت شود، حق حضانت برای طفل هم ثابت است و در زنا که نسب ثابت نیست، حق حضانت هم برای طفل ثابت نمیشود چون در زنا زانی و زانه به لحاظ شرعی پدر و مادر طفل محسوب نمیشوند. پس اگر ازداجهای نوظهور در دایره ازدواج صحیح، فاسد و وطی به شبهه باشد، نسب در آنها ثابت است، اما اگر از این دایره خارج باشد، نسب بر آنها ثابت نمیشود و به طبع آن، حق حضانت و دیگر حقوق طفل از لحاظ شرعی ثابت نمیشود.
3ـ4 حق رضاع کودک
یکی دیگر از حقوق کودک، حق رضاع است که زیر مجموعه نفقه برکودک محسوب میشود؛ البته بحث رضاع، بحث کاملاً گستردهای است که در اینجا تنها به بحث حق کودک در رضاع نگریسته میشود.
3ـ4ـ1 معنای رضاع
رضاع به فتح (را) و کسر آن، به معنای مکیدن سینه ـ چه سینه زن شیر ده یا حیوان شیر ده مثل گاو و گوسفند شیرده ـ است و اگر شیر را دوشید و خورد، به آن رضاع نمیگویند و شرط است که رضیع صغیر باشد. اما معنای شرعی آن رسیدن شیر زن شیر ده به دهان طفل که سنش بیشتر از دو سال نباشد. 369
3ـ4ـ2 حق کودک در رضاع
